Какво са фитингите? Така се наричат съставните на всеки тръбопровод, необходими за съединяването на различните му части една с друга. Фактически, фитингите са необходими за съединяването на тръбите и се използват за трансформиране посоката на тръбопровода, освен това, ако има нужда, за разклоняване или когато трябва да се съединят две тръби с различни диаметри.

Когато говорим за фитинги за тръбопровод, трябва да кажем какви точно материали се използват за тръбите в различните комуникации:

 • От какви намтериали се правят фитингите и за какво служат?Метал, например неръждаема стомана;
 • Пластмаса;
 • Композиция от тези два материала – металопластика.

Съвет! Когато си купувате фитинги, трябва да имате предвид, че материалът, от който са направени те, трябва да е аналогичен на материала на тръбите.

Какви биват фитингите?

Разликите във фитингите могат да се уточнят по няколко показателя. Например размерът и формата им може да зависи от следните показатели:

А сега, по-подробно. Диаметърът на тръбите въздейства и на диаметъра (вътрешния или външния) на фитингите. Имайки предвид това, когато избирате фитинги, трябва да знаете предварително какъв е размерът на тръбите, с които ще работите. В противен случай няма да можете да отговорите на въпроса на продавача какъв диаметър фитинги Ви трябват. Когато говорим за диаметър, имаме предвид, че може да се използват както фитинги с еднообразен диаметър на изходните отверстия, когато размерът на тръбите е еднообразен, така и преходници, ако трябва да се съединява голяма тръба с по-малка.

Когато става дума за материала, който ще се използва, трябва да се имат вземат предвид някои моменти. Например, ако се използват резбови видове, за по-голяма херметизация съединението задължително трябва да се уплътни с ленено влакно или нещо подобно. При заваряването херметичността се определя от това колко добре е направен шевът.

Фитингите за фланци се уплътняват само с гумени уплътнения, а при обхващащите се използват пръстеновидни уплътнения, намазани предварително с херметик. Освен това има и смесени фитинги (комбиниран вариант, където едната страна се заварява към тръбата, а втората е с резба).

Значително по-често се използват обхващащи фитинги, защото точно благодарение на тях се осигурява оптимална надеждна херметичност, заедно с това не е необходимо заваряване и правене на резба. Монтажът им е лесен, не се свалят трудно, освен това този процес може да се повтаря няколко пъти.

Сфери на използване на фитингите

В зависимост от сферата на използване фитингите се разделят на:

 • Фитинги - видове и особености на различните типовеОтводи и ъгли, благодарение на които се променя посоката на ъгъла в диапазон от 45-120 градуса;
 • Разклоняващи елементи – кръстовини, тройници и колектори – за съставяне на Т-образни и Х-образни съединения;
 • Тапи, които се поставят в края на тръбата, благодарение на което няма нужда от заваряване;
 • Щуцери, с които тръбите да се съединяват с гъвкавите връзки.

Видове съединения

Тръбите от металопластика в повечето случаи имат два варианта на свързване, в частност: с цанги и с пресовани фитинги. И в единия, и в другия случай трябва да се запоява.

За тръбите от металопластика фитинги се използват тогава, когато:

 • Има система с топло и студено водоснабдяване;
 • Има система за отопление;
 • Трябва да се свърже към смесител, тоалетно казанче.

Освен това фитингите се използват в химическата индустрия, в нефтения и газовия отрасъл, а също и в областта на полупроводниците. Там фитингите са познати заради способността си да създават система, която е херметична изцяло, по цялото протежение.

Основното предимство на фитингите за тръби от металопластика е, че те нямат нужда от заваряване и могат да се монтират лесно и бързо. Трябва ли да имате специални инструменти за работата си с тях? Не, както не е необходимо и да имате някакви специални умения в областта на строителството и ремонта. Благодарение на фитингите работата се улеснява значително, а също и монтажът на отоплителните и водопроводните тръби. Освен това могат да се използват, ако се появи нужда да се направи тръбопровод от части от различни материали или с различен диаметър.

Фитингът е незаменим, когато се прави инсталация на тръби на базата на металопластика, защото има случаи, когато системата трябва да се демонтира веднага или от нея да се премахнат някакви детайли, които да се заменят или обслужат. Фитингите се демонтират лесно и бързо.

Видове фитинги за тръби

Фитингите за металопластмаса са следните видове:

 • Компресионни, делими и пресовани фитнги - кои са най-добрите съединения за тръбопровод?Компресионни (познати още като условно делими);
 • Просто делими (делят се на цангови и с резба);
 • Пресовани фитинги (неделими).

От всички изброени видове делимите в повечето случаи струват повече, отколкото другите, защото с тяхна помощ може да се съединяват или разединяват повече пъти тръбите както една от друга, така и от различни устройства. Този ефект се постига благодарение на следната конструкция на фитинга. Той се състои от основна част, покрита с бронз, отворен обхващащ пръстен и уплътнители от гума.

За заваряването на тръбите от полипропилен с фитинги се използва поялник, който има накрайник за различни диаметри на тръбите.

Съвет! Задължително трябва да премахнете външната фаска от тръбата, иначе, ако не го направите, тръбата ще се деформира при опит да я поставите във фитинга. Ако тръбата е армирана, трябва да премахнете алуминиевото фолио там, където ще се монтира.

Монтаж на метал

Когато трябва да замените старовремския водопровод, е необходимо да свържете метала с нови тръби. Това могат да са полипропиленови, могат да са и стоманени тръби. Какво трябва да направите, за да монтирате тръбите правилно?

Първо, трябва да изключите всички заменяеми отходни тръби и да излеете водата от тях. След това трябва да отвъртите старовремските вентили, които са направени от чугун и са доста надеждни. Те се заменят с по-съвременни кълбовидни вентили с отметка. После с помощта на санитарна тел се почиства участъкът от водопровода от мръсотията (различни отлагания и ръжда). Монтира се вентилът (новият) и филтър – той е необходим, за да удължи срока на работа на смесителя или на други уреди в банята, например на пералната машина. За херметични шевове се използва ленено влакно, което се омотава по резбата по хода на въртене на гайката. На края на филтъра се поставя фитинг със съответния размер, а на другия му край се нанизва полипропиленова муфта. По тази схема се сменят всички тръби при нужда или желание.