От какви материали се правят днешните канализационни тръби? Монтират ли се и имат ли някакви особености, които трябва да знае потенциалният им „притежател“? Кое е най-доброто за апартамент и за къща? Сега ще видим…

Списък с материалите за тръби за канализация

Първо, нека изброим всички решения, които има днес на пазара:

 • Видове тръби за канализация според материалите.Чугун – проверена с времето класика. От стоманата сивият чугун се различава с устойчивостта му към корозия, с което именно е заслужил популярността си във времената на евтините металургични продукти и недостатъците на пластмасата.
 • Поливинилхлорид – фаворитът по продажби днес. Основното му предимство е минималната му цена при повече от сносните му изключителна дълготрайност и експлоатационни характеристики.
 • Полипропилен – по-малко евтин и по-малко познат. Основното му предимство на фона на поливинилхлорида е огромната термоустойчивост – ако ПВХ тръбите за канализация са ограничени с дългосрочна температура на работа до 65°С, то полипропиленовите тръби вършат работата си перфектно и при 90°С.

Освен това! Полипропиленът е най-лек (0,91 гр/смᶾ) и е една от най-твърдите пластмаси. Той освен това не се износва при отпадъчни води с много абразивни частици.

 • Полиетилен – търси се много слабо заради доста ниската му устойчивост на топлина: канализацията от полиетиленови тръби е предназначена за температура на отпадъчните води не повече от 40°С. Но напорните тръби от полиетилен са изцяло съвместими с ПВХ фасонни части със съответния диаметър и могат много добре да се използват за отходната канализационна тръба: еластичността и дебелите стени помагат шумът от отходните води да е почти незабележим.

Размери на канализационните тръби

Към какви дъги и сечения трябва да се придържаме при проектиране на отходна система?

Сечение

 • Сечение и дъга на канализационните тръби - диаметърДиаметър на тръбата – 50 мм – използва се за инсталиране на едно-две санитарни устройства, без да смятаме тоалетната чиния (душ кабина, вана, мивка, умивалник и т.н.).
 • Диаметър на тръбата – 110 мм – за свързване на тоалетна чиния, свързване на три и повече използвани в един и същи момент санитарни уреда от друг тип; като отходна тръба в апартамент.
 • 150 мм – за свързване на две и повече тоалетни чинии с възможност да се използват едновременно; за септична яма.
 • 200-300 мм – участъци между септични ями.

Каква трябва да е дъгата на различните канализационни тръби?

 • При тръба с диаметър 50 мм дъгата трябва да е 3,5 метра;
 • При 110 мм – 2 метра;
 • При 150 мм в диаметър – 1 метър;
 • При 200 мм – 0,8 метра.

А сега нека разгледаме по-подробно монтажът и свойствата на различните видове канализация.

Тръби от чугун за канализация

Тънкости

Основното им предимство са добрите им акустични свойства. Пускането на вода в тоалетната на съседите отгоре няма да смущава съня Ви, ако отходната тръба е направена от чугун: масата и дебелината на стените правят така, че тръбата да погълне звука изцяло.

Уви, всички останали свойства на чугуна смело можем да отнесем към недостатъците на този вид тръби:

 • Цената на тръбите и фасонните части на дребно е в пъти по-висока от при който и да е вид полимери.
 • Масата е голяма, монтажът и транспортирането са много неудобни. За разлика от санитарните пластмасови крепежни елементи и канализационни тръби, които се монтират лесно и непринудено от сам човек, смяната на чугунена отходна тръба изисква участието на най-малко двама човека в добра физическа форма.
 • Да се отреже тръбата на място или да се пререже при демонтажа ѝ, докато е прилепена до стената, не е тривиална задача. Ще е необходим специален уред, като рязането на тръба със сечение 110 мм от страната на стената ще е, меко казано, проблематично.
 • Монтажът на връзките изисква да се направи заготовка и релеф с циментов разтвор след това. Всяка свръзка отнема на един опитен майстор най-малко 15 минути. За монтажа ще поговорим малко по-подробно.

Полезно! Опитните майстори правят насечка на чугунената тръба с длето, след което я начупват по линията на насечката. Но ако нямате опит, едва ли ще Ви се получи.

Монтаж на чугунени отходни тръби

Особености и монтаж на чугунени тръби за канализация.Как се херметизира свръзката на чугунените вратовръзки на канализационни тръби?

 1. Тръбата се поставя във вратовръзката и се фиксира с клеми или с окачващи елементи. Временното фиксиране на отходната тръба се прави лесно и безпроблемно: тръбата се окачва над вратовръзката на два огънати електрода за заваряване.
 2. След това вратовръзката се пълни изцяло с херметизиращ материал на слоеве със специален инструмент или с обикновена широка отвертка. За уплътнител се използва юта, пропита с битумна мастикова смола, но перфектни показатели за уплътнение има използването на графитни уплътнителни ленти – влакно от азбест с прахов графит.
 3. Последният етап е заготовката на вратовръзката върху уплътнението от разтвор от цимент и пясък в съотношение 1:1.

Как се демонтира стара чугунена канализационна тръба?

 1. Циментовата замазка се разбива внимателно с отвертка или малък чук.
 2. Със същите инструменти се изважда частично ютата.
 3. След това, когато част от заготовката е премахната, тръбата може да се извади от вратовръзката, като се завърти наляво-надясно. Може да стане по-бързо, ако загреете вратовръзката с поялник, газова горелка или строителен сешоар.

Полезно! В сградите на по 50 години и повече за херметизиране много често се е използвала сярна стопилка. Тя се прави лесно – сярата се нагрява до точка на кипене. Най-важното при изпълнението на тази задача е да не забравите да си сложите противогаз – изпаренията са толкова отровни, че могат лесно да предизвикат парализа на белите дробове и дишането Ви да се затрудни или дори да спре.

Пластмасови канализационни тръби

Много от свойствата им, най-важното, методите на монтаж на пластмасовите канализационни тръби не са за всички използващи се полимери, изхождайки от това ще ги обединим в един подраздел.

Особености

Къде могат да се използват различните видове пластмасови тръби? Кои тънкости е добре да знаем?

 • Поливинилхлорид – универсално евтино решение, което е много подходящо за битови отходни води. Тръбите за вътрешната канализация са сиви; външните тръби с по-силна обвивка и фасонните части се правят в оранжев цвят. Пластмасовите тръби се боят от удари (особено при ниски температури) и превеждат звука много добре.
 • Полипропиленовите тръби се използват там, където е характерно температурата на отходните води да е висока. Други кой знае предимства пред ПВХ тръбите нямат. Но и цената на материалите не се различава много.
 • Полиетиленовите тръби по акустични черти се приближават до чугунените. Защото най-често срещаните на пазара напорни тръби нямат вратовръзки, монтират се с поливинилхлоридни или полипропиленови фасонни части.

Добре е да знаете и за още два вида канализационни тръби:

 • Особености монтаж на видовете пластмасови тръби.Така наречената безшумна канализация – това е трислойна конструкция, чийто среден слой е с по-голяма плътност заради насищането с минерални добавки. Нивото на шума е значително по-ниско, макар че акустичните черти не могат да се сравнят с тези на чугуна.
 • Двуслойни чугунени тръби – този вид тръба е сандвич от гофриран полипропилен отвън и равен полиетилен отвътре. Първият е много здрав, а вторият е с минимално хидравлично съпротивление.

Монтаж

Благодарение на гумените уплътнения монтажът е максимално опростен. Има някои нюанси, които ще споменем:

 1. Голямото разстояние между точките на закрепване на хоризонталната тръба е равен на 10 нейни диаметъра. Ако разстоянието е повече, след година-две участъкът ще провисне, а появилото се контра сечение ще е причина за постоянно замърсяване.
 2. На отрязаната по размер тръба трябва да се махне външната фаска. Тогава тръбата ще влезе във вратовръзката много по-лесно.
 3. Уплътнителят е добре да се намаже с течен сапун преди съединяването. Това ще намали много необходимото за съединяването втвърдяване.
 4. При монтаж на скрита зад изкуствена стена канализация е най-добре да се свързва със силиконов херметик. Ако тръбите не се използват много дълго време, гумените уплътнители могат да изсъхнат, да загубят еластичността си и да протекат. Силиконът ще предотврати този процес.

Заключение

Очевидно е, че няма как да кажем всичко за канализационните тръби само в една малка статия. Ограничихме се само с малък обзор и запознаване с най-често използваните решения. Надяваме се, че сме Ви били полезни. Успех!