Преди да изберем инсталация, предназначена за висяща чиния, трябва да определим типа на конструкцията, а също и основните варианти на закрепване и оптималния начин на монтаж.

Как е устроена инсталацията за тоалетна чиния?

Общият елемент в конструкцията на всеки от видовете висящи тоалетни чинии е пластмасовият резервоар, който има бутон за пускане на водата и се монтира в стоманена рамна конструкция. В различните видове устройства също е предвидено наличието на отверстия за фиксиране на ограждащите повърхности, шпилки за монтаж на тоалетната чиния, колене за тръбите на мръсната и чистата вода.

Инсталацията е специална конструкция, която позволява да направите използването на тоалетната чиния не само надеждно, но и максимално удобно.

От конструктивна гледна точка, елементите на инсталацията са следните:

 • Елементи на инсталация за окачени тоалетни чинии.Държатели за фиксиране на стената;
 • Отверстие за тръбата за пускане на водата;
 • Отвор за канализационната тръба;
 • Болтове за закрепване на тоалетната чиния;
 • Подвижни крачета за регулиране височината на монтиране на модула;
 • Пластмасов дренажен резервоар;
 • Фиксатори за пода.

Спрямо техническите характеристики на всеки конкретен модел размерите на всички основни елементи могат да варират така, както и разположението им.

Основни видове инсталации по начин на закрепване

Съвременните видове инсталации за окачени тоалетни чинии позволяват много лесно да се маскират техническите съставни на санитарния уред, като отвън се вижда само бутонът за пускане на водата и самата висяща тоалетна.

Блокова система

Най-прост, от гледна точка на конструкцията и монтажа, достъпен по стойност вариант за инсталация е блоковата система. Отличието на тези модели е наличието на плосък резервоар с копче за пускане на водата и крепежни елементи, което позволява да се монтира отделно окачена или стояща тоалетна чиния.

Размерите на инсталацията за тоалетни чинии от блоков тип са:

 • Дълбочина – 150-200 мм;
 • Ширина – 500 мм;
 • Височина – 1 м.

Предимства: простота на конструкцията и добра цена. Недостатъци: необходимост да се закрепва системата към носеща стена.

Рамна система

Видове казанчета за висящи, вградени тоалетни чинии.Този вариант осигурява безпроблемен монтаж на чинията при наличие на кухи стени или ъглови зони. Използването на инсталация от рамен тип позволява над тоалетната чиния да се поставят удобни и практични допълнителни рафтчета.

Размери на инсталацията за тоалетни от рамен тип:

 • Дълбочина – 150-300 мм;
 • Ширина – 500-600 мм;
 • Височина – 0,85-1,4 м.

Предимства: лесен монтаж, високо ниво на надеждност, може да издържа тежест до 400 кг. Недостатъци: относително висока цена.

Типове в зависимост от монтажа

Видът на монтажа се избира спрямо отделената под тоалетната чиния полезна площ на санитарното помещение. Най-разпространени са стандартните, ниските и ъгловите варианти на монтаж.

Стандартна инсталация

Този начин е за монтаж на санитарния уред в помещения, които нямат кой знае какво ограничение в пространството. В този случай ширината и височината на монтираното устройство е 50 см и 112 см съответно при стандартна дълбочина 120-130 см.

Ниска инсталация

В малките санитарни помещения монтирането на стандартен модел инсталация може да е невъзможно, което е обусловено от ограничението във височината на монтажа заради много ниско разположен прозорец. В този случай височината на системата на превишава 82 см.

Ъглова инсталация

При смесени санитарни възли оптимален вариант е да се монтира ъглов модел тоалетна чиния. Рационалното използване на свободното пространство в този случай предполага монтиране на ъглов модул и използване на специални крепежни елементи.

Параметри, които трябва да се вземат предвид при избора на инсталация

Не е трудно да изберете вида инсталация сами, но трябва да имате предвид някои основни параметри, включително типа и размерите на конструкцията, свободната площ на помещението, вида на копчето за пускането на водата, а също и габаритите на самата тоалетна чиния.

Размери на помещението

Конструкция на резервоарите за съхранение на вода при окачени тоалетни чинии.Мястото на монтаж и типът конструкция се избират в зависимост от плана на помещението е препоръките на специалистите:

 • Стандартният монтаж на страничните или централните стени позволява да се използват както блокови, така и рамни модели;
 • За монтаж на система под прозорец или в ниски помещения, включително мансарди, е добре да се използват компактни модели вградени тоалетни чинии;
 • Монтирането на санитарни уреди от двете страни предполага монтирането на инсталация, която има двустранен тип на закрепване;
 • За монтиране в малогабаритни смесени санитарни възли се препоръчва да се избере специален ъглов модел.

Трябва да знаете, че разстоянието от тоалетната чиния до противоположната стена не трябва да е по-малко от 60 см. От централната част на уреда настрани също се препоръчва разстоянието да е 60 см.

Видове бутони (копчета) за пускане на водата

Вариантите за бутони за тоалетни чинии днес са няколко. Всички те се различават не само по външен вид, но и по механизъм на действието си:

 • Класически механичен бутон с два режима – най-простият вариант. Най-добри са моделите с два бутона при този вид.
 • Сензорен бутон – този вариант се използва рядко. Цената му е много висока.
 • Безконтактен вариант – система, която функционира автоматично. За всеки тип бутон трябва да се направи ел.инсталация или да се сложи акумулаторна батерия.

Съвместимост с тоалетната чиния

Универсален вариант е прието да се смята, че е конструкцията с регулируема горна част, благодарение на което се осъществява лека корекция на размерите на инсталацията на тоалетни чинии с всякакъв размер. Височината се регулира с помощта на подвижни крачета и специален винтов повдигач.

Съставните части на повечето съвременни конструкции са унифицирани, затова не възникват проблеми при монтажа. Инсталацията се снабдява с отверстия за крепежните шпилки, които съответстват на ширината на отверстията за фиксиране на тоалетната чиния.

Днес традиционните отделно стоящи тоалетни чинии са изместени от по-практични и естетични конструкции, чийто монтаж е невъзможен без монтиране на грамотно избрана инсталация, изкуствена стена или специална кутия за целта.