Вилата я има не само за да отглеждаме плодове и зеленчуци. Вилата е още едно място за релакс, а е трудно да си представим почивката след тежката работна седмица или след цял ден вадене на картофи без удобни и уютни мебели. Нека разгледаме какви мебели са наистина необходими, на какво да обърнете внимание при покупката на мебели за градината, как да спестите и какви материали да предпочетете.

1. Какви мебели трябва да има в градината?

Асортиментът от градински мебели може да впечатли всеки собственик на вила, но няма как да купите всичко, което Ви харесва, и да го сложите в градината си – трябва да изберете и да решите кои мебели ще са Ви необходими и какви качества трябва да имат те.

Най-популярни градински мебели са:

  • Маса и удобни столове за обяд, вечеря и следобедното кафе на свеж въздух, в някои случаи столовете могат да се заменят с пейки;
  • Канапета и кресла със свалящи се възглавници, разположени в сенчест ъгъл, ще бъдат перфектен кът за почивка;
  • Шезлонгите са подходящи за слънчеви вани или просто за почивка с книга в ръка;
  • Люлеещ се стол – уютен вариант, който ще оценят високо по-възрастните хора;
  • Хамак – традиционна мебел за вилата, която може да се използва за отдих и игри;
  • Градински люлки – прекрасен вариант за почивка на чист въздух, но на сянка, могат да са както само за деца, така и за възрастни и дори за няколко души.

Тези и някои други мебели за градината и вилата могат да се поставят както сред дърветата, така и на балкона, верандата, в беседката, около басейна, под навеса или в барбекю зоната.

Най-важната особеност на градинските мебели е, че са постоянно или често под открито небе. Навън мебелите са изложени на въздействието на слънчевите лъчи и на дъждове, а също и на насекоми и птици. За да Ви служат градинските мебели по-дълго, е добре да изберете материали спрямо условията, при които ще се използват.

Мебелите за градина трябва да са устойчиви на влага, слънце и мухъл, желателно е да не променят първоначалния си вид и да са лесни за поддържане. Най-добре би било, ако се наложи, да могат да се пренасят и преместват на друго място, затова много се търсят, с всяка година все повече, разглобяемите мебели за градина.

Естетическите качества на мебелите играят немалка роля – трябва, най-малкото, да се вписват в околната среда и да са приятни за окото, иначе не може да става дума за нормална почивка.

Ще отбележим, че на описаните критерии отговарят най-вече металните и пластмасовите мебели, след тях е ратанът, а след него останалите материали.

Материалът е основният критерий за избор на мебели за вилата и градината, тъй като точно от него зависи как ще се използват и как ще изглеждат мебелите.

2. Пластмасови градински мебели

Пластмасата може да приема всякаква форма, да се боядисва във всякакви цветове и при това не струва много. Тези предимства, независимо от вагона недостатъци, стигат, за да бъдат пластмасовите мебели незатихващо популярни.

Хората по вилите предпочитат пластмасови мебели по различни причини:

  • Достъпна цена;
  • Огромно разнообразие. От пластмаса се правят маси, столове, шезлонги, канапета и други предмети, които могат да имат всякакъв дизайн, от хай тек до класически, по-точно съвременно класически. Цветовата гама е неограничена, а от поликарбонат може да се получат буквално прозрачни и при това здрави мебели – нищо няма да пречи на прекрасната гледка;
  • Лесни за поддръжка. Няма нужда от обработване с антисептици или бои – едно поливане с маркуча и масата и столовете от пластмаса засияват от чистота;
  • Леки са и се местят лесно. За зимата целият комплект от пластмасови мебели може да се комплектува и сложи в някое помещение;
  • Удобство и практичност.

Сред минусите са способността да се надраскват (в драскотините се събира мръсотия и това разваля външността на мебелите) и неголямата устойчивост на слънчевите лъчи (мебелите изгарят), затова не можем да говорим за рекордна дълготрайност, но за вилата често не се и налага. Повечето хора предпочитат максимално достъпния и без нужда от кой знае какви грижи вариант, с ясната представа, че след 5-7 години може да се наложи да сменят градинските си мебели.

3. Метални мебели за двора и градината

Металните градински мебели могат да се разделят на две групи:

  • Класически и изискани ковани мебели;
  • По-елементарни и достъпни мебели от алуминий и сплави.

Кованите мебели са красиво и изумително украшение за градината. Кованото желязо се комбинира с дърво, стъкло и текстил. Във всеки случай, това са дълготрайни и здрави изделия, които не изискват специални грижи. Кованите столове често се правят с механизъм за сгъване, затова се пренасят и съхраняват лесно.

Сред минусите на кованите градински мебели е само цената и високата топлопроводимост на метала, затова са необходими възглавници.

Кованите метални мебели за градина изглеждат много красиви и стилни.

Кованите мебели не се вписват перфектно във всеки дизайн на градината, подходящи са за уютни романтични градини и не са много подходящи за типичните вили.

Алуминиевите мебели и мебелите от сплави са по-евтини, а имат и редица предимства. Не се боят от корозия, не са много тежки, а комфортът се постига с комбиниране с дърво, пластмаса и меки възглавници. Дизайнерите са разработили много различни модели, затова на пазара можете да откриете както най-лаконичните алуминиеви мебели, така и изискани изделия във винтидж стил или като ковани. По ниво на популярност и търсене тези мебели отстъпват само на пластмасовите.

4. Плетени градински мебели

Плетените мебели за градина изглеждат много романтично и уютно. Първоначално са се правели само от природни материали, но по-късно се е появила алтернатива – изкуствени влакна, благодарение на което цената се е снижила, дълготрайността – увеличила и външният вид се запазва.

Под плетени мебели се разбира:

  • Мебели от естествен ратан;
  • Мебели от изкуствен ратан;
  • Мебели от лоза;
  • Мебели от бамбук, тръстика, сципрус, рафия и други растения – това са ексклузивни и скъпи изделия.

Първите три варианта са най-популярни, затова ще разгледаме само тях, но в следващата част на тази статия, където ще се спрем също и на мебелите за градина от дърво, камък и бетон, ще обърнем внимание на хамаците и ще разгледаме стиловете градински мебели. Продължаваме ТУК!