В първите две части на тази статия обърнахме внимание на особеностите и критериите за избор на мебели за градина, разгледахме предимствата и недостатъците на пластмасовите, металните и плетените мебели за градина. Тук ще се спрем на по-тежките градински мебели, ще си поговорим за особеностите на хамаците и за стиловете мебели за двора и градината. (Към началото на статията, натиснете ТУК!)

5. Дървени мебели за вилата и градината

Дървото дава големи възможности за фантазиите. От него могат да се получат мебели с всякакъв дизайн, размер и форма, а което е най-интересното, бюджетът на тези мебели стартира от буквално левчета и приключва на кръгли цифри, така че варианти се намират за всеки вкус, джоб и предпочитания.

Основни предимства на дървените градински мебели:

  • Екологичност и прекрасен външен вид;
  • Могат да се ремонтират;
  • Дълготрайност;
  • Пластичност.

Основният минус – необходимостта от системна грижа. Мебелите от ценни породи трябва да се обработват регулярно със защитни вещества срещу негативното въздействие на влагата и вредителите, а по-елементарните изделия често е достатъчно само да се изшкурят и пребоядисат.

Цената може да се отнесе както към недостатъците, така и към предимствата. Изисканите комплекти дървени градински мебели излизат скъпо, но нищо не пречи сами да си направите нещо със собствените си ръце. Можете да използвате останали от някакъв ремонт дъски, стари дървени столове и маси, които Ви е грехота да изхвърлите след ремонта на къщата или апартамента в града, дървени палети, пънове, дървени пръчки – с фантазия и минимален опит ще можете да си направите оригинални градински мебели, които благодарение на боя, петносване или друга технология (зависи от стила, който Ви харесва) ще бъдат едно страхотно допълнение в градината Ви.

Предимства и недостатъци на градинските мебели от дърво.

Ако искате да си купите готови мебели за градина от дърво за вилата, е най-добре да изберете сгъваеми мебели. Така ще можете да ги скриете бързо, ако завали, и ще удължите времето, в което ще ги използвате.

6. Мебели от камък и бетон

Каменните и бетоновите мебели поразяват със своята дълготрайност и практичност, нямат страх от дъжд и слънце, но не са много популярни. Първо, това са монолитни и тежки изделия, които не могат да се местят. Второ, тези мебели далеч не биха се вписали във всяка градина – изискват голяма площ и трябва да се закрепят за други елементи в градината.

Каменните мебели са скъпи, ще са отлично допълнение на природното ъгълче. Видът им може да е всякакъв, но както сочи практиката, най-добре изглеждат грубите камъни с нееднородна повърхност. От тях се получават прекрасни пейки и маси, малко е студено да седи на тях човек, затова камъкът често се комбинира с дърво.
Мебели от бетон се продават готови, но може да си направите и чрез изливане във форма, което излиза много по-евтино. Преди да излеете бетоновата мебел, трябва да премислите всичко много добре и да решите доколко добре ще изглежда на едно или друго място. Най-добре лаконичните сиви бетонови мебели изглеждат в градини, направени в хай тек стил.

7. Висящи хамаци за вила

Може и да се изненадате, но леките и мобилни хамаци също се отнасят към градинските мебели. Хамакът може да се смята за основен символ на лятната почивка, а от всички градински мебели той е може би най-евтиното нещо, а ако малко се напънете и си го направите сами, ще спестите много.

Конструкцията на хамака е елементарна (плат, планки, връзки и крепежи), основното отличие е в това от какъв материал е направено ложето:

  • Мрежа от едра плетка – най-евтиният вариант, издържа до 100 килограма, но за да легнете удобно, трябва да си постелите тънък и мек матрак, иначе мрежата ще се впива в кожата;
  • Плат – най-добре се „държи“ памукът: мек е, плътен е, издържа до 160 килограма, но не търпи влага, мухъл и ярки слънчеви лъчи, затова памучният хамак трябва да е само на сянка и задължително да се сваля преди дъжд. Хамаците от плат за чували са още по-здрави, но на допир не са много приятни. Хамакът от полиестер понася водата, много е здрав и ярък;
  • Плетен хамак – класика и максимално удобство. Често за плетката се използва натурален ратан, изделията издържат до 130 килограма и имат всички предимства и недостатъци на този материал.

На пазара можете да откриете и кресла хамаци с всякакъв дизайн.

8. Стил на градинските мебели

За да изберете правилно мебели за вилата и градината, трябва да вземете предвид и стила на изпълнението им. Той трябва да отговаря на Вашите идеи и изисквания, но и да хармонизира с вече наличните обекти в градината или двора Ви.

С помощта на съответните мебели можете да реализирате в градината си много различни стилове, например:

  • Морски стил – това са мебели от ратан и светли възглавници, до тях може да има голям чадър;
  • Френски стил – деликатни и изискани ковани столове, малка маса, за предпочитане са светлите цветове;
  • Източен стил – изящни мебели с необикновен дизайн в съчетание с каменни канапета, които сякаш се появяват от стената, всичко се украсява с много ярки платнени предмети;
  • Японски стил – лаконични и правилни форми на мебелите, неутрални цветове, камък.

В заключение

Заради ограничения си бюджет или невъзможността да намерят подходящи градински мебели за своите вили много хора решават да си направят мебели за двора или градината сами, като подходящи са не само палетите и дъските, а и най-неочакваните неща – бутилки, капачки, кутийки, части от стари автомобили и други.