Каква е разликата между хидравличната, релсовата и конусната дървоцепачка? На кои характеристики на дървоцепачките трябва да обърнете внимание при избора си? Кои са силните и слабите страни на различните типове дървоцепачки? Какви са предимствата и недостатъците на вертикалните и хоризонталните дървоцепачки. Отговорите на тези въпроси ще намерите в статията ни „Как да изберете дървоцепачка?“.

Цепенето на дървата е проблем, който отдавна тормози хората, които имат камини, сауни, бани, отопление не твърдо гориво. Но в последно време поскъпването на газта все по-често кара хората да се замислят да преминат на алтернативно гориво. Един от вариантите е котелът на твърдо гориво, който може да работи само на дърва. В този случай се спестява много. Можете да си купите вече нацепени дърва. А може да спестите още и да си ги нацепите сами.

Размахването на брадвата в ръце е приятно и полезно занимание. Но когато трябва да превърнете на цепеници маса пънове, е най-добре да прибегнете до леко механизиране на процеса – да си купите дървоцепачка.

Работната сила на дървоцепачките

Как да изберете правилно дървоцепачка за своя дом? Най-важният критерий тук безспорно е силата, която развива уредът.

Условно дървоцепачките по мощност се делят на следните категории:

  • Със сила до 5 тона – предназначени са предимно за битова употреба. Те с лекота позволяват да нацепите дървата за дома си, относително леки и компактни са по габарити;
  • Със сила 5-7 тона – най-често се използват от комуналните служби. Могат да работят много по-интензивно от битовите, но при това са също толкова скромни откъм габарити и тежест.
  • Сила 7-25 тона – промишлени дървоцепачки. Обикновено са с няколко функции.

За цепенето на дърва за частен дом ще е съвсем подходяща дървоцепачка с работна сила до 5 тона. Тези дървоцепачки са с относително ниски цени и не използват много електрическа енергия.

Конусна, релсова или хидравлична дървоцепачка?

По принцип на действие дървоцепачките се делят на конусни, релсови и хидравлични.

Конусна дървоцепачка

С проста конструкция е. На стана с хоризонталната работна маса има плъзгаща се опора, която избутва цепеницата на цепачката. Цепачката, която е конус или винт, се задейства чрез двигател през скоростна кутия. Скоростната кутия регулира количеството обороти на силовия двигател с електрическо или вътрешно горене. Въпреки че е просто конструирана и сравнително евтина, конусната дървоцепачка си има редица недостатъци.


Недостатъци на конусната дървоцепачка:

  • Нисък коефициент на полезно действие;
  • Пъновете за цепене се зареждат ръчно;
  • Силата е сравнително слаба, заради което големите дърва не се разцепват докрай.

Релсова дървоцепачка

Направена е да работим по друг принцип. При нея моторът, електрически или на бензин, подава сила през скрипец с ремъчно предаване и зъбчата предавка на зъбчата релса с избутване на пружина. Буталото подава дървото на работния нож, който е закрепен неподвижно на края на рамката. След приключването на работния ход пружината връща буталото в изходното му положение.

Силните страни на релсовата дървоцепачка са:

  • Простота, надеждност и дълъг живот на работа.
  • Икономичност.
  • Мощност – тази машина може да развива сила до 14 тона.
  • Бързо, в сравнение с конусната дървоцепачка, цепене на дървата.
  • Продуктивност, приближаваща се до промишлените модели.

Минусът на тази дървоцепачка е, че релсовите модели са само хоризонтални. Ако Ви трябва максимално компактна дървоцепачка, трябва да се ориентирате към хидравличните модели. Освен това предимството в скоростта на цепене се „компенсира“ от по-ниската работна сила. Затова при избора си на такава дървоцепачка обръщайте внимание на показателя за мощност, за да не се превърне в проблем за Вас цепенето на твърди сортове дървета.

Хидравлична дървоцепачка

Както става ясно от самото ѝ име, работното тяло на тази дървоцепачка е течност, по-точно масло. Моторът само задейства помпата, която създава налягане на маслото в хидравличната система. Маслото натиска буталото с метален клин. Буталото избутва дървото на клина, сцепвайки пъна на трупи.

Силните страни на хидравличните дървоцепачки са:

  • Голяма сила, развиваща се от мотора заедно с хидравличната помпа.
  • Плавен ход на буталото, без дърпане и без удари.
  • Може да се сложат накрайници например за цепене на пъна не на две, а на 4 части.

Има ги и във вертикален вариант, благодарение на което дървоцепачката става максимално компактна и мобилна.

Вертикална или хоризонтална дървоцепачка?

Както вече отбелязахме, по тип на стана дървоцепачките биват хоризонтални или вертикални. Хоризонталните са по-търсени, особено за частно ползване. Пъновете при тях са на хоризонтален стан в специално предназначено за това място. В зависимост от вида конструкция, пънът се подава към острия нож, който го цепи, или обратното, ножът натиска дървото.


Срещат се модели дървоцепачки, при които се използват и двата начина. Станът може да е на ножовете или без тях. Ако височината на стана е добре избрана, той ще е точно на нивото на пояса на оператора. Това положение се смята за оптимално, тъй като намалява умората на оператора. Ножовете могат да са с колела, което увеличава мобилността на апарата.

Предимствата на хоризонталните дървоцепачки са:

  • Не са тежки и не са големи;
  • Устойчиви са;
  • С няколко степени на безопасност са – защита от електрически прекъсвания от спадове в напрежението, защита на хидравличната помпа от претоварване.

Вертикалните дървоцепачки са с по-висок коефициент на полезно действие, затова се използват по-често като промишлени. Няма нужда да се вдига пънът, той се поставя на стана вертикално. Ножът се подава отгоре автоматично. Становете са доста масивни, но не са устойчиви. При мощните модели те са статични.

Силните страни на вертикалните дървоцепачки:

  • Имат специален фиксатор, който ограничава отскока назад, ако цепениците са малки;
  • Допълнителни фиксатори държат сигурно пъна във вертикално положение;
  • Високата скорост на цепене на дървата осигурява на тези дървоцепачки висока производителност.

Но има и недостатъци при този вариант на дървоцепачките. При поставянето на дървото за цепене на стана трябва да сте внимателни и предпазливи, за да избегнете да се изкриви и измести и да се нарани оператора.

Електрическа дървоцепачка или с двигател с вътрешно горене?

Механизмът на дървоцепачката може да се задейства с електрически мотор или с двигател с вътрешно горене. Електрическият двигател е безшумен, лесен за използване. Липсата на отработени газове позволява да се постави и в затворени помещения. Електрическият двигател няма нужда от специално обслужване, тъй като той не използва гориво и масло. Ако Ви трябва да е с голяма мощност, трябва да изберете модел с трифазен електрически двигател с мощност до 5 кВт. Тези машини могат да създадат работно налягане до 15 тона.

Но електрическата дървоцепачка има един голям недостатък – зависима е от електрическата мрежа.


В случаите, когато няма как да се включат в електрическата мрежа, са подходящи именно дървоцепачките с двигател с вътрешно горене. При това се срещат както бензинови, така и на дизел, много мощни варианти. Дървоцепачката с двигател с вътрешно горене е по-мобилна, по-производителна. Затова този тип машини са по-често професионален и промишлен клас.

Отделен вариант са тракторните дървоцепачки. Това са най-мощните от всички дървоцепачки, ориентирани към интензивно промишлено използване.

За да си купите дървоцепачка, която да Ви служи вярно дълги години, трябва да вземете предвид някои опции в конструкцията ѝ:

  • Материал на режещия нож – това е много важен елемент, който трябва да е направен от качествена калена стомана;
  • Система за безопасност – съвременните дървоцепачки се управляват едновременно с две ръкохватки. В момента, в който операторът пусне дори едната от тях, дървоцепачката спира веднага. Така, дори и случайно, ръката на оператора не може да попадне под ножа;
  • Опора с възможност да се регулира височината ѝ. От височината на стана зависи в каква поза операторът ще работи с часове. Неудобната поза за работа води до бързо уморяване, намалено внимание и съответно повишава риска от нараняване;
  • Удобно транспортиране – ако дървоцепачката трябва да се мести от мястото, на което се съхранява, и после отново да се поставя там, е най-добре конструкцията ѝ да позволява това да се прави бързо и с минимални усилия. Малогабаритните дървоцепачки на колелца са мобилните модели.