При строеж е важно да следите да няма празнини, които ще се отразят на поръчителя/клиента или на самите Вас, ако строите за себе си. Работата се дели на етапи – ако не спазите срока на някой от тези етапи, другите също ще бъдат изпълнени по-късно от уговореното. Затова трябва да механизирате много процеси. Към тях се отнася и подготовката на строителните смеси при зидарията, шпакловката и облицовката.

От смесите се получава разтвор, който се нанася на стените, тавана, пода. Важно е този разтвор да се доведе до състояние на еднородна маса, за да няма бучки. За тази цел се използва строителен миксер, който разбива ефективно всички бучки и оформя равномерна консистенция. С негова помощ могат да се приготвят големи порции смеси.

Какви класове строителни миксери има?

Професионалните строително-ремонтни бригади използват ръчни миксери, чиито цени са доста високи. За изпълнението на битови задачи е подходящ строителен миксер, който ще Ви стъпи 10 пъти по-евтино. Цените зависят от класа на уреда. Миксерите се делят на битови, професионални, промишлени и специален клас.

Основната разлика между тях е продължителността на непрекъсната работа и надеждността им. Например промишленият миксер работи на две смени без прекъсване, а битовият трябва да се оставя периодично, за да се охлажда.

Електрически мискер за строителни смеси - видове и начин на работа.

Качеството на елементите и възлите на механизмите също се различава. Важно е да имате предвид колко често ще се използва уредът и колко дълго. При миксерите от различните класове показателите са горе-долу съпоставими. Учудващото е, че за същите пари, които ще дадете за строителен миксер от висок клас, можете да си купите няколко модела от по-нисък клас, които, освен всичко друго, ще са по-лесни за работа и по-евтини за ремонт.

Цената зависи от класа на миксера за строителни работи.

В кои сфери се използва строителна бъркалка?

Ако по техническите параметри миксер се избира за изпълнение на конкретни задачи, то класът на инструмента трябва да се определя спрямо сферата, в която ще се използва.

  • Ако искате да си направите къщата сами, ще Ви трябва по-евтин миксер тип битов.
  • Професионалистите, които често ремонтират и облицоват, ще трябва да вложат повече за по-сериозен модел миксер.
  • Ако отговаряте за строителна бригада, най-добре ще е да изберете от по-скъпите класове строителни миксери. Като трябва да вземете предвид видовете дейности, за които ще го купувате.

Характеристики на строителния миксер

Основната работна сила в миксера се създава от мотора. Той е заключен в корпуса на инструмента. Миксерът се използва ръчно или комбинирано. Във втория случай миксерът може да се закрепи на рама. Така може да се организира малък циментено-бетонен възел, който ще приготвя до 0,5-0,7 кубични метра за един прием.

Повечето миксери са с универсални колекторни мотори – електрически. В последно време се срещат все по-усъвършенствани модели – безчеткови мотори с електронно управление. Те са по-скъпи, но при тях може да се регулира скоростта, тъй като различните смеси трябва да се смесват с различна интензивност.

Основната отличителна черта на универсалните колекторни модели е, че те ограничават тока, който върви по намотките на мотора. Заради това намаляват оборотите и мощността.

Моторът и накрайниците на миксера се разглеждат като отделни части, затова първо трябва да изберете самия мотор.

При безколекторните мотори мощността е постоянна, тъй като скоростта им се регулира от честотата на тока. Така няма да е необходим редуктор, който да намалява оборотите. Благодарение на това се понижава и нивото на шум.

Скоростта, с която се върти накрайникът на строителния миксер, е важна, тъй като някои смеси не трябва да се разбиват на високи обороти, иначе ще се появят балончета въздух в тях.

Как да изберете правилно накрайниците за строителния миксер?

За да изберете накрайник, трябва да знаете какви ще са условията, при които ще се използва инструментът – обемът и масата на порциите смеси, а също и режимите на работа и материалите.

Ако за конкретния накрайник не са посочени тези параметри, търсете подобен по размери и конфигурации накрайник от друг производител – основните характеристики при него ще са подобни.

Какви форми са накрайниците за строителния миксер?

  • Бъркалките могат да се класифицират по два критерия – форма и материал на производство.Формата на остриетата на накрайниците е права, спираловидна и винтообразна.
  • Правият тип е подходящ за тежки смеси и разтвори, в които не трябва да попада въздух.
  • Спираловидният тип е необходим за шпакловка, замазка и строителни лепила със средна консистенция. Бъркалката създава бързо в масата конвективен поток, благодарение на който сместа става еднородна бързо, но при това в нея не попада въздух.
  • Винтообразният накрайник е подходящ за бои и други течни субстанции. Бъркалката създава два потока, които са насочени един към друг. При това малките остриета разбиват ефективно дребни и твърди съставки, например утайки и сгъстени основи.
  • В някои смеси не трябва да попада въздух.

От какво се правят накрайниците за строителен миксер?

За производството на накрайници за миксер се използва анодизирана стомана, неръждаема и въглеродна, а също и пластмаса или различни комбинации.

  • Накрайниците от анодизирана стомана са дълготрайни и универсални. Имат защита от корозия. Тя е необходима, за да не променя сместа цвета си, ако ръждата се разтвори.
  • Неръждаема стомана – по-дълготраен и скъп вариант за накрайник със защитно покритие.
  • Накрайниците от боядисана въглеродна стомана са по-евтини от останалите. Те са подходящи за груби разтвори, които съдържат пясък и камъни. При работата с тези материали се изтъпяват дори накрайниците от здрава стомана. с времето боята напълно се изтрива и заедно с това попада ръжда в смесите.
  • Накрайниците от пластмаса са по-леки. Те се използват за работа с течни материали. Пластмасата е подходяща за състави, чиито компоненти влизат в реакция с метал.
  • Накрайниците за строителни миксери се правят и от комбинации на различни материали, за да се поевтини накрайникът и да се олекоти. Част от изделието може да е от метал, който се използва за здравина. При това остриетата се правят плоски, за да се намали вибрацията и да се работи на високи обороти.

Видове накрайници - бъркални за строителен електрически миксер.

Краят на накрайника е обикновен, прав, шестостенен или със специална форма – за определен вид патрон на миксера. Този тип се избира спрямо инструмента, при това трябва да избягвате различни адаптери и преходници.

Може ли да се използва дрелка?

За да се смеси смес, в някои случаи на теория може да се използва дрелка. Няма смисъл да си купувате миксер за работа с течни състави или за еднократна употреба.

За да разберете дали можете да използвате дрелка, трябва да сравните инструментите по някои показатели:

  • За една минута свредлото на дрелката прави 3000 работни оборота, при миксера скоростта е 300-500 оборота в минута. При това показателите за мощността на мотора са горе-долу еднакви. Значи, миксерът развива повече сила.
  • При дрелките оборотите се регулират. При строителните миксери при намаляване на скоростта се губи мощност. Така че дрелката не е подходяща. Изключение: мощният акумулаторен винтоверт с редуктор, който превключва предавките.
  • Свредлото на дрелката също така не е предназначено за сериозни радикални натоварвания – на високи обороти не образува биене.

Получава се така, че инструментът няма да замени пълноценно миксера, тъй като ще излезе много бързо от строя. С дрелка не е удобно да се работи, а корпусът на миксера е направен така, че да се изпълняват специфични задачи.

На какво трябва да обръщате внимание при закупуването на строителен миксер?

  • Цената на строителния миксер зависи от класа му. Разликите са в продължителността на непрестанна работа и в надеждността.
  • Накрайниците се правят от анодизирана стомана, неръждаема или въглеродна, от пластмаса и от комбинации. Най-често миксерите са с един или два накрайника.
  • Остриетата на бъркалките са прави, спираловидни или винтообразни.
  • Краят на накрайника е обикновен, прав, шестостенен или направен за определен вид патрон на миксера.
  • Ако трябва да се смеси смес еднократно, може да се използва дрелка. Но е подходящо да се използва само мощен акумулаторен винтоверт е редуктор, който превключва предавките.