Преди да разгледаме по-подробно фитингите за газ, ни се иска да обясним какво изобщо представляват самите фитинги.

Какво са фитингите? Видове, размери и предназначение на фитингите.

При свързването на тръбите за вода, канализация или тръбите за газ са необходими различни детайли, които могат да създадат връзка между тръбите бързо и сигурно. Най-често за тази цел се използват фитинги, тъй като в повечето случаи само те могат да свържат тръби от различни типове.

Разбира се, тръбите могат да се заваряват (ако са метални) или лепят (ако са пластмасови), но тези видове свързване усложняват демонтажа или ремонта на тръбопровода, ако това се наложи. Затова при монтаж на тръби майсторите предпочитат да работят с фитинги.

Фитинги се наричат дребните детайли с резба в двата края (и от външната, и от вътрешната страна), за които се закрепват тръбите. Думата фитинг („fit“) се превежда като оразмеряване, напасване по размер.

Фитинги се използват при създаване на разклонения, при завои и при свързване на тръби с различен диаметър. В арсенала на водопроводчиците има и компресионни фитинги, които са по-добри и по-надеждни от фитингите с резба, но тяхната цена е по-висока и не се използват много заради финансовите възможности на поръчителите/клиентите.

Фитинги - какви видове има?

Освен че се различават конструктивно, се различават и по материала, от който са направени, и по целта, за която се използват. Благодарение на фитингите целият тръбопровод е една цяла, непрекъсната система, всички елементи са взаимнозаменяеми. Конструкциите на тръбопроводите могат да са строителни, измерващи или спирателни.

Ако фитингите са направени от качествени материали, връзките между тръбите ще са херметически уплътнени и надеждни. Днес на пазара можете да откриете най-различни фитинги без никакъв проблем. Най-важното е да са качествени, но това може да прецени само един специалист.

Фитингите могат да са с различно предназначение: ъгли, отклонение, връзка, тройник, кръст или тапа.

Фитинги се правят от чугун, стомана, поцинкован метал, месинг, никел, криопластика и металопластика. Най-популярни са фитингите от поцинковано желязо. Техният срок на експлоатация е най-дълъг и те са най-здрави. И външната, и вътрешната части на фитинга са покрити с цинк. Това ги защитава от корозия.

По популярност след тях се нареждат пластмасовите фитинги, които между другото са перфектни са свързване на най-различни видове полимерни и метално-пластмасови тръби. Срокът за експлоатация на тези фитинги е достатъчно дълъг и не са много скъпи.

Фитингите се правят чрез леене или заваряване/запояване на основните работни елементи.

Фитинги – класификация

Можем да разделим фитингите на основни класове спрямо предназначението им:

  • Директни – за свързване на тръби с еднакъв диаметър;
  • Преходни – за тръби с различен диаметър.

Директните фитинги са с най-елементарната конструкция, тъй като се използват за изграждане на линейни конструкции. Те са универсални за тръби с еднакъв диаметър, най-важното е да се избере правилният размер. Използват се в канализационни системи и при замяна на мръсен канал и тръби. Що се отнася до муфите, те биват преходни и комбинирани. При монтажа им също се взима предвид диаметърът.

Ъгловите фитинги свързват тръби, разположени под ъгъл една спрямо друга, ъглите могат да са всякакви. Имайки предвид това, ъглите биват остри и полукръгли. Всичко зависи от мястото, на което ще се монтират.

Тройните фитинги (тройници) свързват едновременно три тръби. Удобно е, ако техният ъгъл на свързване е 45 или 90 градуса.

Четворни се наричат кръстовете, те са с 4 входа и с тях се свързват тръби на кръст.

Видове фитинги

За да свържат полипропиленови или метално-пластмасови тръби, майсторите използват прес фитинги. Популярни при този вид тръби са и компресионните фитинги. Те се правят основно от месинг. Прес фитингите не се разглобяват. Те са по-надеждни и компактни, с голям срок на служба са и не ръждясват.

Прес фитинги са цангови възли с пластмасови уплътнителни вложки. Монтират се със специални прес клещи. С този инструмент фитингът може да се стегне плътно и равномерно по диаметъра на тръбата, за да се херметизира връзката.

Както казахме, те се правят от месинг, което осигурява дълготрайност. Месинговите фитинги не корозират и могат да издържат на много високо налягане.

Другият вариант – компресионните фитинги – са разглобяеми съединения, чиято конструкция има резбово уплътнение: навива се гайката на тръбата и с клещи се затяга съединението. Монтират се с гаечен ключ. Тези фитинги са много популярни след специалистите. Единственият им минус е, че са по-малко надеждни, затова най-често се използват за изграждане на временни конструкции.

В днешно време са много популярни полипропиленовите фитинги. Те са с относително дълъг срок на експлоатация, химическата инертност на този материал е много висока, нямат проблеми с температурните колебания и с налягането. Монтират се бързо и много дълго запазват първоначалния си вид, еластични са и изолират шума и вибрациите, които се наблюдават при преминаване на бързотечащи течности през тях. Сега точно изделията от полипропилен са по-популярни, а не медните тръби и връзките от мед.

Много се търсят и фитинги със заваряване/запояване или фитинги с резба. Първите се монтират относително лесно, но за да се монтират, е необходимо специално оборудване, което, от една страна, е по-надеждно, а от друга, увеличава се времето и цената на монтажа.

При изграждането на дълготрайни конструкции това е най-добрият вариант. Фитингите със запояване се свързват чрез намотаване на кълчища на резбата и нанасяне на флюс. За целта се използва специален поялник, който се нагрява до необходимата температура.

Най-скъпите фитинги са разглобяемите, при тях има месингова част, стягащ пръстен и уплътнения.

Много широко се използват така наречените пуш фитинги (стягащи фитинги, от думата Push – натискам). Те си имат своите предимства – надеждни са, лесни са за монтаж. Единственият минус е, че са относително скъпи, но ако трябва да изградите бързо връзка – този вариант е най-добрият.

Днес в къщите при монтаж на отоплителна система, мръсен канал, водопроводна система все по-често се използват тръби от металопластика. Ако се монтират както трябва и се използват правилно, те ще служат много дълго време. Преди да се пристъпи към монтаж, трябва първо да се планира всичко и да се изберат материалите и инструментите. Няма нужда от много връзки при монтажа. Опитните специалисти ще намерят най-оптималния вариант за свързване на тръбите.

Съвет от специалистите

Когато избирате фитинги, обръщайте внимание на качеството на материалите. Не пестете, може да Ви излезе скъпо. Ако отоплителната система е монтирана неправилно, ако се повреди външният слой на тръбите, ако огънете тръбите много, скоро ще се наложи да ги демонтирате и смените. И това, без да говорим, че недобре свързаните тръби (заради неразумното икономисване) могат да се разминават и да причинят истинска катастрофа в дома Ви.

И така, разгледахме основните особености на фитингите, а сега дойде ред да обърнем по-специално внимание на фитингите за газ.

Фитинги за тръби за газ – видове, характеристики, особености и монтаж

Наличието на газ и газификацията в жилищата на хората днес не е някакъв лукс, а една нормална комунална услуга. Дори и в селата на места има всичко необходимо за газифициране. Прекарването и изграждането на необходимото оборудване при строеж на къща е нещо, с което се занимават всички специалисти. Но все по-често, когато правят ремонт в дома си или сменят газовия котлон, хората се опитват да си направят всичко сами, като много от тях нямат никаква представа от това какви фитинги трябва да използват за тръбите за газ и кои не са предназначени за тази цел.

Смяната на стария газов котлон с нов или просто преместването му на друго място винаги е свързано с манипулации по газопровода. Преди да Ви обърнем внимание на това какви фитинги за газ е най-добре да използвате, ще Ви обясним най-общо какво представлява газопроводът и на какви изисквания трябва да отговаря той.

Устройство и изисквания за битов газопровод

Тръбите на газопровода, които преминават вътре в жилището, са преходни връзки от основния магистрален поток, през отчитащото устройство към уреда, който работи на газ. Това може да е:

  • Бойлер на газ;
  • Кухненски котлон;
  • Камина на газ;
  • Газов котел и т.н.

Основните части на тръбопровода са тръбите или маркучите и свързващите елементи за тях, тоест фитингите за газ. Всеки детайл, през който преминава газ, трябва да отговаря на следните изисквания:

  • Гарантирана херметичност – ако при „калпав“ монтаж на тръбите за водата можете да се разминете с неприятности със съседите и ремонт на ремонта, то при некачествено монтирана газопроводна система, която пропуска през някой отвор дори и най-малкото количество газ, може да струва живота на всички членове от семейството Ви;
  • Качеството на елементите, тяхната здравина и устойчивост трябва да отговарят на държавните стандарти;
  • Материалът, от който са направени елементите на газовата система, трябва да е устойчив на корозия или да е покрит с антикорозиен състав. Покритието на вътрешната част на проводниците няма значение, тъй като газът не се окислява. Но негативното влияние на околната среда може да се отрази с времето върху състоянието на газовите артерии и дори най-качественият монтаж не може да предотврати това. Затова външната защита е необходимост във всеки случай.

И още един важен момент – преди да решите да преправяте газопровода сами, консултирайте се със специалист и започнете само ако сте напълно сигурни, че знаете какво правите.

Необходимостта да се спазват всички тези правила диктува използването на определени видове тръби и свързващи елементи за газ.

Как се изгражда газова система в жилище - избор на тръби, фитинги и муфи.

Критерии за избор и особености на фитингите за газ

От многообразието на свързващи елементи за безопасно прекарване на газ са подходящи само определени видове, които отговарят на необходимите показатели.

Стоманени фитинги и тръби за газ

Изделията от здрава стомана винаги са се славели с качеството си. За прекарване на битови комуникации могат да се използват само някои видове свързващи елементи. Пълна херметичност се осигурява и от безшевни валцовани съединения, и от тръби, заварявани както студено, така и горещо.

Стоманените отклонения се полагат по земя. За да се осигури защита от външните влияния, се прави двойно покритие с грунд и боя.

Свързващите крепежи за такива магистрали се правят от чугун, стомана или месинг. По конструкция са подходящи само два типа:

  • С резба;
  • Със заваряване/запояване.

Моделите фитинги, предназначени за монолитно свързване, се монтират по дължината на основната линия на газопровода. Особеностите на монтажа включват оформяне на равен и гладък пръстеновиден шев със специален поялник.

Отклоненията, които отиват към отчитащото устройство и уредите, се закрепват само с резбови фитинги. Херметичността на връзките се осигурява посредством термоустойчив полимерен материал. Тази лента приляга плътно, но може да се повреди при завъртането на муфата обратно на часовниковата стрелка, което ще доведе до изпускане на газ. Затова монтажът на фитинги за газ с такава лента изисква умения и опит.

Полимерни фитинги

Ако газ ще се прекарва под земята, конструкциите от метал няма да служат дълго време. За прекарване на тръби под земя се използват полимерни елементи.

Този материал не корозира и тръбите от него си остават в перфектно състояние дори и след десетилетия. Освен това тези отклонения могат да издържат и най-високото налягане, монолитни са, тоест без шевове, режат се лесно, а свързващите елементи могат да се закрепят с поялник.

Фитингите за пластмасови тръби трябва да отговарят на всички изисквания за здравина и херметичност. Затова полиетиленови фитинги не се препоръчват за газови тръби. Нито компресионните, нито прес фитингите от полиетилен могат да осигурят качествена свръзка, защото са податливи на механично повреждане. Дори и използването на изолация с всички необходими мерки за безопасност не дава гаранция за защита от външно въздействие.

Категорично се забранява и използването на полиетиленови фитинги за газ с гумени уплътнения. Херметичността на тези фитинги не е най-добра.

Най-добрите фитинги за газ са:

  • Месингови фитинги за газ – здрави са и осигуряват необходимата херметичност;
  • Фитинги със запояване – перфектни са за полимерни тръби;
  • Фитинги за електрофузионно заваряване – те са най-скъпи, но и най-сигурни.

Метални фитинги за метал-пластмасови тръби

Този тип изделия се използват основно в отоплителните комуникации. Но по технически характеристики те са перфектни за газопровод с битово предназначение. Тези тръби могат да издържат на много високо налягане. Освен това металопластиката може да си пасне перфектно и с резбови, и със стягащи фитинги.

За газовата инсталация перфектни са прес фитингите. Те са уникални с това, че свръзката с тях не губи качествата си с времето. В същото време резбовите фитинги имат склонността постепенно да се разхлабват и да губят надеждността си.

Металопластиката не корозира, а тъй като е еластичен и гъвкав материал, няма нужда да търсите фитинги с определена извивка, просто можете да използвате обикновени фитинги и муфи.

Как се монтират прес фитинги за газ

Предимството на прес механизма е в това, че той може да осигури висока здравина и надеждност на свръзката и при монтажа му няма нужда да използвате поялник или да правите резби.

Основната част на тази система е затварящият пръстен, който се прави от здрава стомана. Той закрепва детайлите така, че „да заспят“, и не се разхлабва след време, тъй като има специална гайка.

Правилата за монтаж на такъв фитинг са много прости и достъпни за всеки:

  • Изпилете повредената част на тръбата;
  • Почистете края от ръбове и остри върхове;
  • Проверете дали диаметърът на тръбата отговаря на диаметъра на фитинга;
  • Монтирайте свързващия механизъм в следната последователност: гайка, стягащ пръстен, уплътнение;
  • Поставете единия край на тръбата в корпуса, но не плътно;
  • На другия край поставете уплътнителя, пръстена, стегнете и бутнете корпуса;
  • Завъртете плътно гайката на корпуса. Връзката е готова.

Надяваме се да сме Ви били полезни!