Всички тръби, които пренасят газта до котела или пък котлона, задължително имат газов кран, който служи за затваряне или подаване на природен газ до обектите. Газовите кранове служат и за спиране подаването на газ, ако има подозрение за теч на газ или за друга повреда на газовия уред.

Какво представляват крановете за газ?

Трябва да отбележим, че за тези цели най-често се използват сферични кранове. Но видът на крана да не е толкова важен, най-важното е да е надежден и здрав. В тази статия ще разгледаме подробно какви видове газови кранове има и ще Ви изброим основните критерии, които ще Ви помогнат в избора Ви на газов кран.

Класификация на газовите кранове

Още от деца ни учат, че с газта шега не бива. И сега всяко дете знае, че при авария с газ веднага трябва да позвъни на спешния телефон – 112. В училище още в началните класове обясняват на децата къде трябва да позвънят, ако усетят, че мирише на газ вкъщи.

Тръбите, крановете и другите съставни материали за подаване на газ трябва да са много качествени. Тези елементи на конструкцията трябва да служат най-малко 10 години, при това трябва периодично да се проверяват, а ако е необходимо – да се сменят.

Но ние сами трябва да си закупим газовото оборудване. И това не е трудно, ако знаем на какви изисквания трябва да отговаря то. Основните характеристики на газови кранове се свеждат до това да са надеждни. Размерът им зависи от диаметъра на тръбите, на които ще се монтират. Точно затова диаметърът на газовия кран трябва да е същия като размера на тръбата.

Най-често е 24, 27 мм. Производителите предлагат газови вентили и клапани, размерът на резбата на газовите кранове може да бъде три типа. Ако погледнете маркировката на изделието, там със сигурност ще пише вид на изделието и тип на крана.

По принцип на действие

Сега ще разгледаме какви видове газови кранове има. Ако съдим по принципа им на действие, можем да ги разделим на шибърни и сферични кранове.

Шибърни кранове – принципът им на действие се основава на работата на спирателен механизъм. Принципът е много прост: достатъчно е да завъртите ръчката на крана и тапата в него също ще се завърти, благодарение на което газта може да премине спокойно през конструкцията на крана от тръбата към мястото, до което трябва да стигне.

Когато ръчката се завърти на обратно, това ще затвори прохода и газта няма да може да мине през крана. Тук важното е тапата и корпусът на крана да са херметически уплътнени.

Сферичните газови кранове са малко по-различни, в тях има топка, която играе ролята на спирателна система. Ако топката се обърне на едната страна, през отвора в нея ще премине газта – тогава кранът е отворен. Ако се обърне на другата страна, кранът се затваря и не пропуска газ. Обикновено тази топка е метална. При това трябва да е от здрав метал.

Кранове за газ - сферични и шибърни.

Този тип кранове служи дълго време и няма нужда от специална поддържка, за разлика от шибърния, който трябва да се обслужва периодично. Сферичните газови кранове са на пазара отдавна, все така популярни са, защото си имат техните предимства. Най-вече – ниската цена на сферичните кранове, лесното използване, здравината и надеждността, дългият срок за експлоатация.

Също така тези кранове могат да се използват при ниски и високи температури, по-точно в границите от -55 до +75 градуса по Целзий. Ето защо специалистите съветват да се използват точно такива газови кранове с битови цели.

По начин на свързване с тръбите

Ако разглеждаме начина на свързване на крановете с тръбите, можем да ги разделим на следните видове:

  • Кранове с резбово свързване – те се свързват с тръбите чрез завъртане до пълния им контакт. За да не излиза газ, се използват специални уплътнители;
  • Кранове с фланцово закрепване – свързват се със специални фланци, които представляват метални дискове, а те вече се закрепват с болтове;
  • Кранове със заваряване – тези спирателни механизми се монтират със заваряващ уред, без резби и фланци, без дискове и болтове.

Крановете по първите два метода за свързване с тръбите могат да се използват многократно, могат да се свалят от тръбите, след което отново да се монтират. Но заварените кранове се използват само веднъж, няма как да се използват отново.

По материала

Когато купувате газов кран, задължително трябва да обърнете внимание на материала, от който е направен той. Това е важно, защото колкото по-здрав е материалът, от който е направен кранът, толкова по-дълго ще Ви служи. А за газовите тръби крановете трябва да са най-качествените.

Точно по материала, от който са направени, те са получили това име. Месинговите кранове са най-разпространените изделия на пазара. Да, имат и недостатъци в конструкцията. Ако Ви трябва кран за газ за котлона, котела, да, ще намерите такива кранове от месинг. За тръби с малък диаметър изборът е малък, и дори не за всички. Месингът реагира на високи температури. Ако нагреете крана над 200 градуса, после няма да можете да го ползвате. Също така месинг не се използва в нефтохимическата промишленост.

Освен това много производители в последно време, с цел да спестят, заменят месинга с ронлив силумин (алуминиево-силициева сплав) и невинаги предупреждават клиентите, затова трябва да внимавате с тези кранове, ако ще купувате от място, където нямат сертификат за тези кранове.

Как се сменя газов кран при теч?

Силуминовите кранове при ремонт могат да пропускат газ заради микро дупчици, това е недопустимо и опасно.

Преди сме използвали предимно чугунени газови кранове. Качеството на тези изделия е било високо, но днес производителите не ги правят, защото този отрасъл не стои на едно място. Развива се. Появяват се нови видове стомана, които не са толкова скъпи като чугуна, а имат сходни свойства с неговите. Затова и не се правят вече чугунени кранове за газ.

Сега, освен месингови кранове, често се срещат:

  • Карбонови кранове – при тях разнообразието е огромно откъм диаметър, но най-често се използват за вода, не са подходящи дори и за слабо агресивни среди. Също така, ако температурата е -40, материалът губи свойствата ти, не става за употреба;
  • Кранове от легирана стомана – много подобни са на карбоновите по тип на използване, единствената им разлика е, че те издържат на температура до -60°С;
  • Кранове от неръждаема стомана – най-често се използват в големите производства. Те се отличават с устойчивост към различни температурни промени, към агресивни среди, не ръждясват.

Специално внимание обръщаме и на клапата на крана. Тя трябва да е гладка. Защото производителите използват технологии с диамантено изрязване, за да се намали триенето между детайлите, като така се минимизира рискът от течове.

Газовите кранове с добро качество се правят с месингови клапи. А отгоре материалът се покрива и с никел или се хромира. Това удължава срока на служба на спирателния механизъм. По-евтините кранове се правят от метал. Добри са, докато са нови, но с времето металът започва да ръждясва.

Основни критерии за избор на газови кранове

Ако говорим за замяна на газов кран, не препоръчваме да го правите сами. С тези дейности имат право да се занимават само специалистите, при това те трябва да имат лиценз за тези видове работа. Просто не бива да сменяте сами газов кран. Можете да подложите на опасност не само собствения си живот, а и живота на роднини и съседи.

Това трябва да го знае всеки собственик на жилище или наемател. Точно работниците в газовите компании провеждат периодичен преглед на състоянието на газовото оборудване или при проблем, собственикът на жилището трябва да извика авариен екип от дружеството. Те на свой ред установяват какво се е повредило, а живеещите в дома купуват всичко необходимо, за да се отстрани повредата. В този случай ще Ви дадем някои съвети по какви критерии да избирате кранове за газ.

Както казахме вече, най-популярни са сферичните кранове, макар специалистите в отрасъла да твърдят, че шибърните са по-дълготрайни – около 20 години е срокът им на годност. Само че те трябва да се обслужват и понякога да се смазват. А сферичните – не.

Така че при избор на газов кран трябва да обръщате внимание на всеки детайл, дори на външния вид на изделието, и да отчитате следните неща:

  • Диаметърът на газовия кран задължително трябва да съвпада с диаметъра на тръбата. Разбира се, кранове с по-малък или по-голям диаметър просто няма да паснат;
  • Ширина на резбата – ако купувате резбов спирателен механизъм, той трябва да отговаря на ширината на резбата на тръбата за газта. Така няма да трябва да купувате преходници, които ще товарят конструкцията;
  • Обърнете внимание на материала на изделието. За газ е най-добре да използвате кранове от месинг. Това е проверен във времето материал. Той ще Ви служи дълго и безпроблемно. Месингът е жълтеникав, кранът от месинг е по-тежък от крановете от друг вид материал;
  • Огледайте крана внимателно отвън. Той трябва да няма пукнатини, драскотини, цепнатини. Не трябва да има дефекти нито отвън, нито отвътре. Не се притеснявайте да разгледате внимателно газовия кран, едва ли искате да го сменяте нов. Не пестете от газовите кранове.

Избирайте кран от познати компании, защото тези производители се отнасят отговорно към продукцията си, тъй като не искат да губят клиенти. И за тях репутацията е важна.

Съвети за замяна на газови кранове

В апартаментите или къщите газовите комуникации служат много години. Единственото, което трябва да се прави, е да се провежда периодична проверка и да се полага грижа за външния им вид (да се боядисват тръбите). Най-уязвимите части на тези конструкции са газовите кранове. А и се ползват по няколко пъти на ден. Точно заради голямото натоварване крановете за газ се чупят. Много често газовите кранове се чупят заради некачествения материал, от който са направени. Пластмасовите изделия излизат от строя най-бързо.

Не всеки знае кога се сменя газов кран. Отговорът е прост – когато усетите неприятна миризма, характерна за газта, тогава трябва да проверите къде тази миризма се усеща най-много. Ако течът е в областта на газовия кран, той трябва да се замени.

Замяна на повреден кран за газ с нов - какъв трябва да е газовият кран?

Прегледайте крана, може да забележите по него цепнатини или други повреди, може кранът да се върти много трудно или обратното – прекалено лесно. Тогава смело можем да кажем, че се е повредил. Но не сменяйте крана за газта сами. Не си играйте със съдбата – извикайте служител от газовото дружество. Той ще Ви смени газовия кран безплатно, Вашата задача е само да купите правилния кран, който ще е подходящ за Вашите тръби за газта и ще Ви служи много години. Вече разказахме за критериите за избор.

Ако стане нужно да се сменя кран за газта, направете следното:

  • Първо, обадете се на газовото дружество, съобщеше за проблема;
  • Купете подходящ кран, като вземете предвид диаметъра на тръбата, ширината на резбата и другите нюанси. Не избирайте най-евтиния кран;
  • Подгответе документите за специалистите, които ще Ви посетят. Ще са Ви нужни – технически паспорт, документите за газоснабдяването;
  • Когато служителят дойде, той ще поиска да запалите горелката и да затворите крана, който контролира подаването на газ. Така горивото ще излезе от тръбата;
  • Всички дейности по замяната или ремонта на газовото оборудване трябва да се извършват в добре проветряващо се помещение;
  • Майсторът ще смени крана и ще провери работата си, трябва да провери и за течове на газ;
  • Когато приключи ремонтът на газовите комуникации, специалистът ще поиска техническия паспорт и ще запише в него извършената работа.

Теч на природен газ се установява със сапунена пяна. Тя се нанася по снадките и крана, след което се следи внимателно. Ако има някъде теч на газ, на това място ще се образуват мехурчета.

Изводи

Както виждате, не е много трудно да се избере и смени газов кран. А за да не излагате себе си и съседите си на риск, трябва да се отнесете отговорно. Дори и този малък детайл като крана за газовите тръби в апартамента играе главна роля в общите газови комуникации.