Вилният сезон вече започна, така че е време да се заемете с обновяването на своята вила или селска къща. Ще Ви разкажем за плюсовете и минусите на градинските мебели, направени от различни материали.

Уютно може да е не само вкъщи, а и на двора или в градината. Градинските мебели са добра компания за късните закуски на верандата и следобедното кафе в градината през топлите летни вечери. Ако стоите пред избора на мебели за градина или за отворена тераса, тази статия-пътеводител ще Ви е много полезна.

Градински мебели от пластмаса

Това е най-достъпният и универсален вариант градински мебелипластмасовите мебели за градина. Елементарният и ненатрапчив дизайн се вписва буквално във всеки антураж. А многото варианти на изпълнение, от класически кресла до плажни шезлонги, позволяват да се оформи всякаква по размер и предназначение зона за почивка.

Градинските пластмасови мебели са удобни и евтини.

  • Плюсове: пластмасовите градински мебели са сравнително евтини. Освен това можете да ги използвате и през лятото, и през зимата, тъй като издържат, без да се деформират кой знае колко, и летните жеги, и февруарските студове. Тези мебели не се „страхуват“ нито от дъжд, нито от вятър.
  • Минуси: за съжаление, не са кой знае колко дълготрайни. И това е единственият им голям недостатък. Освен това на практика е невъзможно да се ремонтира счупено краче или плот.
  • Грижа: пластмасовите мебели за градина не са претенциозни. Достатъчно е да избършете праха от тях с влажна кърпа. За да премахнете петната, можете да използвате смес от сода и суха горчица или универсални почистващи средства за кухня.

Дървени градински мебели

Кое може да изглежда по-хармонично сред дърветата и цветята от дървените мебели. Благодарение на разнообразието от естествени цветове и начините за нанасяне на последните щрихи, мебелите от дърво се вписват във всеки стил. А уютната дървена беседка е мечтата на много хора.

  • Плюсове: красотата и естествеността на материалите. Освен това избраните с вкус дървени мебели ще се впишат прекрасно в дизайна на ландшафта и ще Ви радват дълги години, тъй като дървото е здрав и дълготраен материал, който при нужда може да се ремонтира.
  • Минуси: основният недостатък на дървените мебели е, че зависят от времето навън и се „страхуват“ от огъня. Покритието със специални състави и лакове защитава от промените в температурите и от влагата. Но през есенно-зимния период дървените градински мебели е добре да се прибират на закрито и сухо място.
  • Грижа: необработените мебели се препоръчва да се покриват със специални масла, например ленено. Освен това градинските дървени мебели се покриват с огнеупорни лакове и тониращи състави. Ако трябва да премахнете петно или драскотина, можете да използвате шкурка и да зачистите повреденото. След това махнете праха и покрийте със защитен лак.

Мебели за градина от ковано желязо

Съвременните мебели от ковано желязо са истинско произведение на изкуството. Извитите гърбове на столовете, елегантните крачета за стъклените маси и изящните във всеки детайл пейки – тези мебели ще са страхотна украса за всяка градина.

Мебели за градина от ковано желязо - изящество и стил.

  • Плюсове: предимствата от използването на мебели от ковано желязо в градината са неоценими. Тези изделия издържат буквално на всякакъв товар, много е трудно да ги счупи човек, дори и ако много се постарае. Металът не изгаря на слънцето, не зависи от времето и температурата навън. Такива мебели могат да се боядисат буквално в който цвят си пожелаете.
  • Минус: недостатъкът на градинските мебели от ковано желязо е, че цената им е висока. Но това е, друго няма.
  • Грижа: мебелите от ковано желязо за градина се обгрижват много лесно. Най-важното правило е веднъж на 2-3 години да покривате метала с антикорозийна боя и тогава любимите Ви мебели ще служат и на Вас, и на правнуците Ви.

Плетени градински мебели от естествен ратан

Близки роднини на дървените мебели са мебелите от ратан. Ратанът е природен материал, който представлява пречистени и изсушени стъбла на ратанова палма. Тези стъбла се вкарват от тропическа Азия. Но въпреки екзотичния си произход, мебелите от ратан са много популярни у нас. Освен това производството им отдавна е автоматизирано, което позволява цената на тези мебели да се понижи значително.

Плетени градински мебели от естествен ратан - красота и стил.

  • Плюсът на ратана е удивителната му гъвкавост и лекотата му. Този материал може да застава в най-различни форми. А в съчетание с елементи от метал и стъкло, комплектите от такива мебели изглеждат много елегантно и създават особена атмосфера.
  • Минуси: ронливостта на ратана и зависимостта му от температурата и влажността. За зимата в никакъв случай не трябва да оставяте мебелите на открито.
  • За мебелите от природен ратан грижата не е трудна: пазете ги от влагата и студа. За да ги почиствате, можете да използвате прахосмукачка с тънък накрайник за мебели, а също и да ги забърсвате с кърпа, напоена със солен разтвор. Веднъж годишно, преди началото на сезона, е добре да измиете мебелите със сапунен разтвор, а след това да ги изплакнете с маркуча. Преди да започнете да ги използвате, трябва да изчакате да изсъхнат напълно, иначе мебелите могат да се деформират или да се счупят.

Плетени градински мебели от изкуствен ратан

Функционална и некапризна алтернатива на естествения ратан са плетените мебели от полимерни материали. Визуално тези мебели невинаги могат да се различат от натуралните материали, а и предимствата им са повече.

  • Плюсове: цената на полимерните мебели е осезаемо по-ниска в сравнение със стойността на мебелите от дърво. Високата износоустойчивост, лекотата им и възможността да се използват дори и зимно време ги правят изключително привлекателни за използване в градината. През топлите дни от годината мебелите от изкуствен ратан се допълват прекрасно с платнени възглавници и матраци.
  • Минус: изкуственият ратан не е толкова здрав, колкото е естественият. Точно затова за полимерните мебели за градина се използват специални рамки от пластмаса или метал.
  • Грижа: изключително лесно се поддържат мебелите от изкуствени материали. Веднъж в сезона можете да ги измиете със сапун и да ги изплакнете с маркуча. През другото време е достатъчно да ги забърсвате с влажна кърпа.