Преди да си купите климатик, трябва да помислите в какви условия ще работи той и какъв ефект ще се получи от неговата работа. Например един компютърен вентилатор с диаметър 120 мм може да свърши добра работа за охлаждане на компютъра. Но за абсорбатор в кухнята уред с толкова малка мощност не е подходящ.

Същото се отнася и за по-мощните климатични системи – един климатик ще е подходящ за охлаждане само на една стая, друг може да охлади цялото жилище. Всичко зависи от мощността. И сега ще разгледаме какво значи това и как да изчислим правилно мощността на климатика за конкретно помещение.

Някога климатиците бяха лукс, сега са жизнено необходими и истинско спасение за всички, които живеят в бетонната джунгла. Но за да изпълнява „ангажиментите“ си ефективно, трябва да предоставим на климатика подходящите условия за това. Оттук следва въпросът: каква мощност в BTU ще е достатъчна за охлаждане на средно голяма стая и защо „деветката“ на Иван охлажда цялото му жилище, а „дванадесетката“ на Мария – само една стая. И изобщо, какво е това BTU?

За да е ефективен един климатик, трябва да не е нито прекалено мощен, нито с малка мощност.

За да работи климатикът ефективно, трябва да се следват няколко условия и фактора. Например климатик се избира не само изхождайки от маркетинговите му функции и възможности, а и спрямо базовите му електрически характеристики. Затова, на първо място, трябва да обърнем внимание на:

  • Класа на климатика;
  • Ефективната производителност на климатика;
  • Характеристиките на помещението.

Тоест принципът „Добре! И така става!“ тук не работи. За да Ви бъде по-комфортно, трябва първо да подобрите качеството на живот на климатика.

Клас на климатиците

Говорейки за клас на климатика, ние имаме предвид неговата производителност или охлаждащата му способност в кВт. Разбира се, има още един клас – ниво на коефициент на полезно действие (КПД), който се изчислява в ERR и се изразява с латински букви и плюсове. Колкото по-напред е буквата в английската азбука, толкова по-висока ще е енергийната ефективност на уреда.

Например моделите климатици с индекс „А“ са с индекс на КПД над 3 ERR. При това моделите А+++ могат да се похвалят с 8 ERR и отгоре. При такова ефениво на енергийна ктивност климатикът използва и произвежда буквално равно количество енергия. Разбира се, коефициентът на полезно действие, равен на 100%, е невъзможно да бъде достигнат, затова А+++ засега си остава максималното, което може да се „изцеди“ от съвременните сплит-системи с инверторен мотор.

Да се върнем към класа на производителност. Основната характеристика на климатика е неговата охлаждаща способност. Колкото по-висока е тя, толкова по-мощна и производителна ще е системата в режим „снежинка“. Тази характеристика се обозначава с BTU (британска термична единица) и се използва почти във всички страни по света. А 1000 BTU е 1,06 килоджаула или 0,3 Вт. Затова 7000 BTU отговаря на около 2 кВт „българска“ мощност. Тези стойности са няколко:

  • 5 – 5000 BTU/ч (1,6 кВт);
  • 7 – 7000 BTU/ч (2 кВт);
  • 9 – 9000 BTU/ч (2,6 кВт);
  • 12 – 12 000 BTU/ч (3,5 кВт);
  • 13 – 13 000 BTU/ч (3,7 кВт);
  • 14 – 14 000 BTU/ч (4 кВт);
  • 18 – 18 000 BTU/ч (5,2 кВт);
  • 24 – 24 000 BTU/ч (7 кВт);
  • 30 – 30 000 BTU/ч (8 кВт).

Спрямо тези числа климатиците се „сдобиха“ с „народни“ имена – петица, седмица, деветка… Затова обикновено казват „за спалня Ви стига „седмица“, а за по-голяма стая си вземете „деветка“, тя е много по-мощна“.

Между другото, това е само пример, а за по-точно изчисление на необходимата мощност на климатика трябва да се направят някои не много сложни изчисления. Минутка математически изчисления = цяла година комфорт у дома.

Изчисляване на мощността на климатика спрямо размера на помещението

BTU е универсална мерна единица за производителност, затова за изчисляването на максимална мощност на устройствата е най-добре да използвате нея, а не кВт. Например два климатика „седмица“ могат да се различават много малко по мощност в кВт – единият модел произвежда 2 кВт студено, а другият – 2,1 кВт. При това и двата отговарят на стандарта BTU 7000. С това удобно число можете бързо да пресметнете колко мощен трябва да бъде климатикът за определено помещение.

Стаята се мери в три направления: дължина, ширина и височина. За да изберете правилно мощността на климатика, трябва да знаете каква е площта на помещението и колко висок е таванът. За тази цел трябва да умножите дължината на стаята по нейната ширина и така ще получите колко квадратни метра е площта ѝ. Например правоъгълна стая със стени 3 м и 5 м е с площ 15 кв. м.

Не трябва да забравяме, че обемът на охладения въздух варира в зависимост от височината на таваните. По принцип стандартните сгради са с височина на таваните от 2,5 до 3 м, за стая с площ 15 кв. м. с височина на тавана 2,5 м ще е подходящ климатик с мощност 5000 BTU. Същото се отнася и за стаи с триметрови тавани.

Как се изчислява мощността на климатика спрямо големината на стаята?

Когато изчислите площта на стаята, в която искате да сложите климатик, и измерите височината на тавана, можете да погледнете тази таблица:

Средна площ на помещението в кв. м. Височина на тавана 2,5 м Височина на тавана 3 м Височина на тавана 4м
10 м² 1 кВт 1,5 кВт 2,1 кВт
14 м² 1,5 кВт 1,5 кВт 2,5 кВт
16 м² 2,1 кВт 2,1 кВт 2,5 кВт
18 м² 2,1 кВт 2,1 кВт 2,5 кВт
20 м² 2,5 кВт 2,5 кВт 3,5 кВт
22 м² 2,5 кВт 3,5 кВт 3,5 кВт
26 м² 3,5 кВт 3,5 кВт 5 кВт
28 м² 3,5 кВт 3,5 кВт 5 кВт
30 м² 3,5 кВт 5 кВт 5 кВт
36 м² 5 кВт 5 кВт 5 кВт
40 м² 5 кВт 5 кВт 7 кВт
50 м² 5 кВт 7 кВт 8,5 кВт
70 м² 7 кВт 8,5 кВт 10,5 кВт
80 м² 8,5 кВт 9,5 кВт 11,5 кВт
90 м² 9,5 кВт 9,5 кВт 12 кВт
105 м² 10,5 кВт 11,5 кВт 15,3 кВт

 

кВт 1,5 2,1 2,5 3,5 5 7 8,5 9,5 10,5 11,5 15,3
BTU 5000 7000 9000 12000 18000 24000 28000 32000 36000 40000 52000

Тук всичко е пределно ясно и разбираемо.

Защо е важно да не сгрешите?

Разбира се, мощността на климатика зависи от качеството на материалите, от който е направен, а това значи, че влияе върху стойността на крайния продукт. Колкото повече е BTU, толкова по-висока е цената на климатика. Затова много хора се опитват да спестят и избират сплит-система с по-ниска мощност – трябва им 12000, а купуват 9000. Това си решение оправдават с „по-изгодно използване“ – по-слаб, значи по-икономичен и „гори“ по-малко ток.

Между другото, има го и обратното, когато хората избират климатик с голям запас, като смятат, че по-мощният климатик работи по-леко и затова няма да се „напряга“. Както в първия, така и във втория случай тези хора грешат.

Повече не значи по-добре

Съвременните климатици се разделят на два типа: On/Off и инвертори. При устройствата от типа On/Off грешният избор на мощност може да стане причина за чести включвания и изключвания на компресора. Както знаем, техниката често излиза от строя при включване – в такъв режим резултатът се вижда бързо.

Още повече, че при включването на мотора и останалата електроника климатикът използва повече ток, затова в мрежата постоянно ще се появяват смущения. Това е вредно и за останалата битова техника. Този проблем може да се реши отчасти, като си купите инверторен климатик.

Повече пари за ненужна мощност

Дори да не взимаме другите минуси предвид, по-високата стойност за мощност, която няма да се използва, е нещо наистина безсмислено.

Замръзване

Ако климатикът е много мощен, а стаята много малка, системата може да се „преохлади“ – радиаторът във вътрешното тяло ще започне да събира скреж и постепенно ще се превърне в ледено парче. Това е предпоставка за повреда.

По-малкото е още по-зле

Ако при много мощен климатик проблемът е, че се включва често, тук е обратното – слабият климатик ще работи, без да спира. Сплит-системата има датчици, които регулират работата на уреда. Ако температурата в стаята не се понижи до зададеното от Вас ниво, климатикът ще работи, докато датчиците не усетят студено. Макар че никога няма да го усетят, защото мощността на климатика не е достатъчна, за да охлади помещението.

В крайна сметка ще се случи следното:

  • Сметките за ток ще са по-високи;
  • Климатикът ще се износи бързо;
  • Няма да Ви е достатъчно хладко у дома.

Закупуването на недостатъчно мощен климатик е безсмислено – електричеството отива в пещта на компресора, но за охлаждане на стаята и поддържане на комфортна температура в нея това няма да е достатъчно. Един порочен кръг.

За шума от климатиците

Мощността е била, е и ще бъде основен критерий за избор на климатик за дома. Но не забравяйте, че климатиците могат да създават комфорт и удобства в жилището Ви, но могат и да нарушат тишината и спокойствието Ви. Това е важен аспект, който е добре да проучите, преди да купите избрания от Вас климатик.

Разбира се, колкото по-мощен е климатикът, толкова повече „звук“ издава. Но дори различните един от друг модели климатици с еднаква мощност могат да създават различно ниво на шум. При избор на климатик по този признак трябва да се съобразите с режима на работа на климатика. Например за трапезарията ли ще Ви трябва, за спалнята ли? Разбира се, когато става дума за спално помещение, изключително важно е климатикът да е по-безшумен.