Изолирането на тръбите за вода, преминаващи през откритите части на частните домове и къщите е необходима процедура поради различни причини. Студеният (зимен) климат за водопроводните тръби неизбежно води до замръзване на водата, ако не са предприети необходимите мерки, в частност изолирането им.

Заради замръзването на водата в металните тръби конструкцията на тръбопровода просто се пука, което води до масивно наводнение. Това може да доведе до големи щети за домакинството. Затова изолацията на тръбите е ключов елемент от подготовката към зимата.

Освен замръзването, има още един важен фактор. Изолацията на водопроводните тръби пести много от енергийните загуби.

Чрез изолирането на тръбите се предотвратява загубата на топлина (за горещата вода) и образуването на конденз (за студената вода). При първия случай се губи по-малко енергия за подгряването на водата, във втория случай се предотвратява ремонтът на жилището поради замръзване на тръбите.

Къде точно се прави изолация на тръбите?

Необходимостта от изолация на водопроводните тръби по принцип се определя от пространствената съставна. Очевидно, ако част от водопроводната мрежа е положена на открито, трябва да се предотврати замръзването на водата в тръбите. Тоест тези участъци трябва да се изолират със сигурност.

Как се прави сигурна изолация на външни тръби и кранове срещу замръзване?

Аналогичното важи за линиите, които преминават през помещения, които не се отопляват в зимния период:

  • Външните стени на помещенията;
  • Студените прилежащи помещения;
  • Частите под пода;
  • Таванските площи, които не се отопляват и .т.н.

Съответно отпада нуждата да се изолират тръбите, монтирани във вътрешните стени и в отопляемите помещения. С една дума, тръбопроводите за гореща/студена вода трябва да се изолират, първо, за да се предотврати размразяването им в зимния период.

Но крайната цел на собствениците на къщи със сигурност включва и намаляване на експлоатационните загуби както във водопроводните линии, така и на цялото домакинство. Затова е добре да се изолират тръбите навсякъде, където има достъп.

Много стратегии могат да се използва за изолиране на водопроводните тръби:

  • Изолиране с изолационни тръбни ленти;
  • С пяна;
  • С отопляване на стените;
  • С покрития за кранове на външни тръби;
  • С монтиране на студоустойчиви външни тръби;
  • С изолиране на преходите през стената.

Изолация на тръби – инструменти и материали

Необходимостта от инструменти и материали за изолирането на водните тръби се определя от използваната стратегия. Изложеният списък по-долу позволява напълно да се изолират водопроводните тръби, използвайки всички методи:

  • Изолационна лента;
  • Скоч лента;
  • Полиуретанова изолация за тръби;
  • Покрития за изолиране на крайните кранове;
  • Студоустойчиви кранове;
  • Аерозолна пяна;
  • Изолация от фибростъкло.

Може да се използва всеки начин за изолация спрямо финансовите Ви възможности, ефективността на материала и с какво ще Ви е на удобно да работите.

Изолация с лента (руло)

Изолационната лента се закрепва в крайната точка на тръбата, която трябва да се изолира. Лентата се омотава около тръбата по спирални бримки, като всяка бримка трябва да се покрие минимум на 12-15 мм. Тръбата се „бинтова“ изцяло, не се оставят непокрити участъци.

Изолация на тръбите с полиуретанови ръкави за изолация

Полиуретановите ръкави във формата на тръби са много удобни за правите участъци от тръбопровода. Традиционно полиуретановите черупки се правят с дължина 1,8 метра. Съответно е практично с тях да се изолира наведнъж голяма част от тръбопровода. Ръкавите се произвеждат на основата на полиуретанова или гумена изолация. И двете версии са самоуплътняващи конструкции.

Изолирането на тръбите по този метод се прави по следния начин:

  • Ръкавът се поставя по дължината на тръбата, прави се технологически разрез.
  • Ръкавът се поставя на тръбата през прореза и разрезът се съединява.
  • Шевовете се съединяват със самозалепващата част на ръкава или с лепило.
  • Излишното се изрязва.

Там, където тръбите сменят посоката си, се препоръчва краищата на ръкавите да се изрязват косо, за да се създаде ъгъл са сдвояването на тръбите. Освен това може да се използва тръбна лента, за да се покрият фитингите на ъглите, като лентата се свързва с втулките на изолационния ръкав.

Изолиране на тръбите между стените

Толкова важно, колкото и изолирането на водопроводните тръби, които са на открито, е херметизирането на преходите – местата, където тръбите преминават през външните стени. Значителни загуби на топлина има точно там, освен рисковете от замръзване точно при тези преходи.

Преминаващите през външните стени тръби се изолират най-удобно с помощта на разпенен полиетилен, фибростъкло, монтажна пяна.

Поставяне на изолиращи покрития на външните кранове

Висок процент на замръзване на санитарната техника е в точките, където тръбите излизат от стените на къщата непосредствено навън и след тях са монтирани спирателни кранове.

Тези възли, предназначени за домакински нужди, са подложени на въздействието на ниските температури в зимния период. Съответно водата, която остава в спирателния кран, се превръща в лед, разширява се и пука чрез налягане корпуса.

Пукането на крановете може да е с различен характер на повреждане с „избушване“ на водата извън къщата или вътре в постройката. Последният вариант върви с много неприятни последици.

Крайните външни кранове също трябва да се защитят с изолиращи покрития.

Типично такова изолационно покритие е здравият полиуретан, който закрива плътно мястото на крана и предотвратява загубата на топлина през металния му корпус.

Има и други конструкции, които са по-сложни варианти, които освен че защитават тръбите от замръзване, са предназначени и за предотвратяване на неразрешено използване на крайния кран.

Има специални „чорапи за кран“ – гъвкави платнени пакети, пълни с изолация, които се поставят на втулките и се закрепват със свински опашки. Всеки от тези методи предотвратява надеждно замръзването на водопроводната арматура.

Изолиране на тръбите чрез използване на студоустойчиви крайни външни кранове

Монтирането на специални студоустойчиви кранове като крайни точки е добър вариант в студено време. Този вид смесител е със специална механика, която изключва да остане вода в корпуса. Механиката е проектирана така, че при затварянето на крана водата изтича изцяло от корпуса му.

Какво трябва да знаете, когато избирате изолация за тръбите?

За частниците работата, свързана с изолирането на тръбопроводите, може да се отнесе към проектите от серията „направи си сам“. Но дори и при един самодеен проект трябва да имаме предвид при избора си R параметъра за различните варианти.

R параметър – метрика, количествено определяща съпротивлението на топлинния поток за конкретния материал.

Начини за изолиране на тръбопровода в дома, за да не замръзне през зимата.

Очевиден момент е, че колкото по-висок е „R“, толкова по-голяма се смята, че е изолиращата способност на материала. Параметърът „R“ не във всички случаи се отбелязва на готовата изолация за тръби, затова трябва да уточните този момент в магазина, когато купувате изолация.

Преди да изолирате тръбите, трябва да махнете мръсотията, мазните отлагания, натрупали се по тялото на тръбите. Независимо от това какъв тип изолация ще използвате, се препоръчва да осигурите качествено залепване на изолацията към тялото на тръбите.

Ако използвате почистващо средство с вода за почистването на замърсяванията, преди да започнете да изолирате тръбите, трябва да ги подсушите много добре.

Трябва всяка година да проверявате състоянието на изолацията на тръбите в дома си, за да поддържате системата на изолация в добро състояние. Скочът или самоуплътняващата част на изолацията с времето отслабва, което води до отслабване изолацията на част от тръбите. Тези дефекти трябва да се елиминират незабавно.