Тримерът е предназначен за косене на трева в труднодостъпни места, където косачката на колела не би могла да се справи. С тример се коси много удобно тревата около храсти и дървета, пътечки, стени и огради.

Тример или храсторез?

Битува мнението, че тримерът е обикновена косачка, само че с електрическо задвижване. А косачката с бензинов двигател е храсторез. Не е кой знае колко грешно това твърдение, по-скоро е неточно. Британският глагол „to trim“ означава в превод на български „подрязвам“, „подстригвам“, „подравнявам“. Следователно самата дума „тример“ се превежда буквално като „подрезвач“, „подравнител“, „подстригвач“, независимо от типа на двигателя. На български тази техника спокойно може да се нарече храсторез.

Тримерите са предназначени за бързо подрязване на поляни, подходящи са предимно за мека трева. Това по принцип са прости, не много мощни устройства с прости конструктивни особености и електрически двигател. На пазара се срещат и акумулаторни модели, и модели с бензинов двигател.


Храсторезите са направени за сериозна и продължителна работа. Основната им задача е да косят трева на големи площи, основната разлика с тримера е, че работят с твърда трева, лози и храсти. Някои храсторези могат дори да свалят малки дървета.

Електрическият тример се използва за работа на малък участък до къщи или съоръжения, където има обикновен източник на електроенергия.

Основните предимства на електрическия тример:

  • Относително лек е;
  • Не създава много шум;
  • Безвреден е за околната среда;
  • Пуска се лесно;
  • Няма нужда да се долива гориво.

Недостатъци на електрическите тримери

На първо място, ограниченията в работата с тример са свързани със зависимостта от източник на електрическа енергия, а също и с някои ограничения в придвижването му. А и мощността, в сравнение с бензиновите тримери, е по-ниска.

Тримерите с електрически двигател не създават почти никакъв шум, пускат се само с едно натискане на копчето, не замърсяват околната среда. Но с тях се режат трудно дебелите плевели и гъстата трева. Освен това двигателят трябва да се захранва постоянно с електрическа енергия чрез дълъг кабел, който може да попадне под острия нож, а също и който сковава движенията Ви.

Тримерите с вградена акумулаторна батерия нямат нужда от постоянна свързаност с електрическата мрежа, но за един ден те могат да косят само около 20-30 минути. През останалото време трябва да се зареждат слабите, тежки и капризни за съхранение и експлоатация акумулатори.

Електрическите тримери биват два типа:

  • С горен двигател;
  • С долен двигател.

Тримерите с горен двигател са по-скъпи, но са по-мощни, нямат проблем с мократа трева. Имат по-дебела корда, с тях може да се коси дори много гъста и висока трева.

Тримерите с долен двигател са предназначени за поляна с мека и системно косяща се трева. Продължителността на режима на работа е по-малка, тоест на тримера трябва по-често да му се дава почивка. Важна забележка: тримерът с долен двигател не трябва да се използва (категорично) за косене на мокра трева.

Предимства на бензиновите тримери

Бензиновите тримери са, на първо място, с много голяма производителност, с голяма мощност. Когато говорим за обработване на голям участък с твърда и висока трева, тези характеристики са тежки аргументи в полза точно на бензиновите тримери.

Следващото голямо предимство на бензиновите тримери е, че нямат електрически кабел, съответно могат да се придвижват съвсем свободно. Бензиновият тример, благодарение на изброените по-горе предимства, е на практика единственият изход при обработване на място, което се намира далече от източници на електрическа енергия.

Бензиновите тримери имат и недостатъци:

  • Създават високо ниво на шум и вибрация;
  • Тежат много;
  • Трябва постоянно да се долива бензин.

Дръжка на тримера

Тримерите могат да са с:

  • D-образна дръжка;
  • Т-образна дръжка;
  • J-образна дръжка.

D-образната дръжка е много удобна при малък обем на работа, но изисква от косача голяма маневреност например при обработване на пътеки, дървета и храсти, живи плетове. В този случай много подходяща е кордата. При повечето тримери кодрата се подава автоматично.

За косене на буйни бурени, избирайте модел с D-образна дръжка, а също и с допълнителна J-образна ръкохватка с възможност за монтиране на нож. J-образната ръкохватка предотвратява приближаването към края на редуктора. Тази дръжка трябва да се слага, когато поставяте на тримера нож за трева. Ще Ви трябва и раменен ремък за облекчение на работата Ви.

Т-образната дръжка също е удобна за работа, предимно е предназначена за открити пространства, при това движенията Ви ще са подобни като движенията при косене с коса. Този тример е предназначен за голям обем от работа. По-мощните тримери са с троен нож, могат да се справят дори и с дебел клон с диаметър около 15 мм. Важно е при работата с такъв тример той да има и ремъци за плътно фиксиране към тялото Ви. Помнете, колкото по-мощен е тримерът, толкова повече работа като обем може да върши.

Обем на бензиновия резервоар

Обемът на резервоара при различни модели бензинови коси може да варира от 0,5 до 1,5 литра, което влияе и на тежестта на тримера, и на времето, в което работи непрекъснато – от зареждане до зареждане. Фирмите производители препоръчват при това да се почива на всеки 35-40 минути, за да се дава възможност да уреда да се охлажда. Ако не правите това, срокът на работа дори и на най-скъпия и качествен тример ще се смали значително.

В следващата част на тази статия ще разгледаме детайлно частите на тримера и кое за какво служи. Вижте -> ТУК!