За да работим в градината лесно и удобно, ние използваме различни градински инструменти.

Сред огромното разнообразие на тези инструменти има такива, без които изобщо не може един градинар. Един от тях е градинското гребло.

От избора на гребло зависи и времето, което ще Ви отнеме да вкарате в ред градината си, и усилията, които ще вложите за това, и колко ще се изморявате. Правилният избор на гребло ще Ви помогне да работите лесно и удобно, на практика няма да се уморявате, а ръцете Ви няма да се покрият с мазоли.

Плюсове и минуси на градинските гребла

За начало, ще разгледаме предимствата от използването на градинско гребло:

  • Първо, това е универсалността на греблото – вкарването на градината в ред, почистването на поляната, раздробяването на почвата, изваждането на корени и плевели от браздите в градината – това съвсем не са всички видове дейности, които можете да извършите с помощта на този вид инструмент.
  • Второ, достъпността. Градински гребла могат да се намерят във всеки стопански магазин на много изгодна цена.
  • Трето, при нужда такъв инструмент може да си направите и сами – лесно е и е съвсем евтино.

Освен това градинските гребла ще Ви служат дълго, ако си изберете правилно инструментите спрямо собствените си нужди.

Какви видове градински гребла има и кой вид за какво служи?

Трябва да споменем и недостатъците на градинските гребла:

Ако разгледаме недостатъците на градинските гребла, изхождайки от материала, металните са по-дълготрайни и по-здрави от пластмасовите. Но пластмасовите са по-пластични и леки и с тях се работи по-лесно.

Ако прътът на греблото е от дърво, бъдете готови след зимния престой да се напука и да започне да мърда. Как да елиминирате този проблем, ще кажем по-надолу.

Критерии за избор на градинско гребло

При избора на градинско гребло трябва да обърнете внимание на следните параметри:

  • Височина на градинското гребло. За да прецените дали ще е подходящ за Вас конкретният модел, или не, поставете греблото вертикално – ако прътът е до мишницата Ви, купувайте смело.
  • Тегло на градинското гребло. Тук е лесно – колкото по-леко е греблото, толкова по-лесно се работи с него.
  • Материал на греблото. От този критерий зависи здравината и трайността на уреда.
  • Ширина на работната част на градинското гребло. Тя варира от 10 до 70 см, но най-често греблата са с работна част 30-50 см. Ако Ви трябва гребло за труднодостъпни участъци, си вземете такова с 10-20 см работна част. Най-широките гребла обикновено се правят от леки материали. Те по принцип са предназначени за събиране на сухи листа, трева, почистване на поляната.
  • Предназначение на градинските гребла. Тук предлагаме да се спрем по-подробно, защото, за да изберете подходящия инструмент, трябва първо да знаете с каква цел ще го използвате.

Да разгледаме основните видове гребла:

  1. Право гребло. Тези гребла могат да изпълняват различни видове работа. Те са много подходящи за събиране на боклук, за раздробяване на почвата, за изваждане на корени и бурени след прекопаване на почвата. Можете да събирате с тях и сухи листа. Тези гребла са с равни зъбци и обикновено се правят от метал. Макар че, за да съберете сухите листа и трева, можете да се спрете на пластмасово или дървено гребло.
  2. Гребло със завити зъбци. Този тип инструмент прилича на предишния, но се отличава със завити на 180 градуса зъбци. Тези гребла лесно разриват почвата и раздробяват земята.
  3. Гребла аератори. Те също се правят на основата на правия модел, но разликата е в заострените зъбци, извити са като малки сърпове. Ако трябва да изчистите мъха от моравата или да набраздите почвата, този вид гребло е точно за Вас.
  4. Гребла за трева. Тези гребла обикновено са направени от пластмаса или метал. Гъсто наредените тънки зъбци се справят с вкарването на ред на поляната.
  5. Ветрилообразни гребла. Зъбците на този вид гребла са тънки и плоски, от кръгла метална тел. Те не са подходящи за тежка работа, затова пък с тях лесно се събира боклук, листа и клонки, защото те просто минават между тревата.

Градинско гребло за събиране на сухи листа и трева след косене.

Грижа за греблата

Греблата, както и другите градински инструменти, ще Ви служат много по-дълго и ще изпълняват функциите си по-ефективно, ако се грижите правилно за тях. Освен това няма да Ви отнеме много време. Ако говорим за грижа за греблата през самия сезон, основните етапи са следните:

  1. След работата почистете инструмента от почвата и праха и го изплакнете с вода;
  2. Ако се появи ръжда, премахнете я с четка. Дебелият слой ръжда е най-добре да премахнете със специални за целта средства;
  3. Изтрийте всички работни части на инструмента и смажете металните елементи с растително масло или солидол;
  4. Съхранявайте греблата на сухо и прохладно място или в дървена колиба.

Що се отнася до зазимяването на инструментите, тук етапите са:

  1. Почистете, изплакнете и изсушете на слънце (2-3 часа) инструмента;
  2. Металните части намажете със специализирано средство или с машинно масло;
  3. Почистете ръкохватката от тревата и земята, изшкурете с дребна шкурка и лакирайте пръта, за да не абсорбира дървото влага;
  4. Поставете греблото вертикално, закачете го, или ако можете, поставете го на стелаж в сухо и проветриво помещение, далеч от пряка слънчева светлина;
  5. Преди началото на следващия сезон проверете ръкохватката на греблото. Ако се е напукала или мърда – поставете го във вода за два-три дни, след което смажете всички метални елементи със средство против ръжда.

Както виждате, градинските гребла са универсален и многофункционален инструмент. Те облекчават много работата по почистването на градината от боклуци и сухи листа, за почистване на поляната, изваждане на плевели и разрохкване на почвата. Лесно можете да си изберете градинско гребло. Най-важното е да знаете с каква цел ще използвате този инструмент, да го използвате по предназначение, да го почиствате след работата с него, да го съхранявате и зазимявате правилно. Тогава греблото ще Ви служи дълго, а работата с него ще е удоволствие.