Без вода растенията нямат да цъфтят, ще спрат да дават реколта и ще увехнат бързо. За да не се случи това, трябва да организирате поливна система за тях. Най-лесно е да направите това с помощта на маркуч със специални накрайници.

Има различни модели накрайници и разпръсквачи. За да разберете какво точно Ви трябва на Вас, трябва да си изясните какви биват те и какво е тяхното предназначение.

Разпръсквач за поливане на двора и градината - функционално решение, лесно оросяване на растенията.

С какво се различават едно от друго пистолетите, накрайниците и разпръсквачите?

За да се монтира поливна система, на маркуча се поставят пистолети, накрайници или разпръсквачи.

Разпръсквачът е специално устройство, което оросява растенията. Той работи автоматично. За целта разпръсквачът се закрепва за маркуча, а при пускането на водата започва да разпръсква вода. Имайте предвид, че устройството оросява растенията само на едно място.

Накрайниците, заедно с маркуча, съставят поливна система.

Пистолетът за маркуч се смята за вид накрайник. Поставя се в края на маркуча, с който ще се поливат растенията. С негова помощ се разпръсква водата. Пистолетите се смятат за най-елементарните приспособления за ръчно поливане на най-различни растения. Той има спусък, който се натиска или застопорява, за да започне да пръска вода. Някои модели имат функция за регулиране на водния поток.

Какви видове поливане има?

Поливането на участъка може да е автоматично, ръчно или механично.

  • Автоматично поливане се използва за големи участъци. За целта на маркуча на няколко места се монтират разпръсквачи. Трябва да включвате и изключвате сами системата за поливане, но има и системи с реле за време и датчик за влажност.
  • При ръчното поливане можете да създавате и регулирате режима на подаване на водата. За целта трябва да държите маркуча с накрайника. Обикновено се използва накрайник пистолет.
  • При механичното поливане трябва да регулирате сами потока на водата. За целта ще трябва да отваряте крана и да избирате сами необходимия напор на водата.

Как накрайниците, разпръсквачите и пистолетите подават водата?

В зависимост от това как накрайникът, разпръсквачът и пистолетът подават водата, има за дъждовно, капково и вътрепочвено поливане.

  • За да поливате вътре в почвата, ще Ви трябват само пластмасови тръби. Монтират се в земята на дълбочина 30 сантиметра. Обикновено така се прави на участъци, които няма да се прекопават повече. Поливането с този вид система е икономично, тъй като водата отива директно към корените на растенията.
  • С помощта на дъждовното поливане можете да оросявате голяма площ, при това почвата няма да се размива. Влагата попада в корените на растенията и на надземната част. Така се стимулира плодоносът, а листата не изсъхват.
  • Системата за капково поливане представлява ленти или тръби. Те се поставят на земята като мрежа, за да се полива целият участък.

Какви видове накрайници и разпръсквачи има?

Има различни видове разпръсквачи и накрайници за поливане: пики и пръскачки.

  • Пръскачките могат да подават вода по различни начини. Например могат да се въртят или да разпръскват вода неподвижно. Винаги могат да се свалят и да се закрепят на друго място в тръбата или маркуча.
  • Пиките подават вода като пръскачки, само че са закрепени на тънко краче, което се забива в земята.

Какви форми на поливане има?

При избор на накрайник трябва да вземете под внимание колко далече ще се полива, колко широко и каква е площта на участъка, който ще обхваща поливната система. По тези параметри можете да сметнете колко накрайника ще Ви трябват за оросяването на целия участък.

Всички необходими характеристики се описват от производителя на опаковката на изделието или в инструкциите, приложени към него.

Някои накрайници се въртят или разпръскват водата в кръг, оросявайки на 360 градуса около себе си. Може да се регулира дължината на струята. Има и модели, които пръскат еднопосочно или на 90-270 градуса. При някои накрайници може да се регулира ъгълът на поливане.

Далечината, с която полива накрайникът, зависи от налягането на водата. Този показател също може да се регулира ръчно, в зависимост от това на какво разстояние трябва да се полива.

От какво се правят накрайниците за поливане?

Обикновено накрайниците за маркучи се правят от пластмаса или метал.

Какви видове накрайници за маркуч за поливане има - функционална поливна система.

  • Пластмасовите елементи са евтини, но не са много надеждни. Често може да се срещат на пазара накрайници за маркучи точно от пластмаса. За производството на съединителните елементи пластмаса обаче се използва рядко.
  • Металните накрайници са по-здрави, надеждни, дълготрайни и скъпи. Трябва да са от неръждаема стомана.

Как да свържете накрайника?

Накрайниците могат да се щракат, завъртат, пъхат или просто да се поставят на поставки.

  • Обикновено за ръчно поливане трябва само да пъхнете маркуча в накрайника. Някои модели трябва да се щракат. За ръчно поливане също има и накрайници, които се завъртат на пластмасова или желязна резба.
  • При автоматичното поливане накрайниците се поставят на малки крачета, платформи или триноги. В някои случаи за поставянето на накрайници на маркуча се използва съединителен елемент – адаптер/преходник, който трябва да се закупи отделно.

На какво трябва да обръщате внимание, когато избирате накрайници и разпръсквачи за маркучи?

  • Можете да поливате ръчно, автоматично или механично. Последните два начина на поливане обикновено се използват на големи участъци.
  • По типа на подаване на водата видовете поливане са дъждовно, капково и вътрепочвено. Първите два вида накрайници поливат и надземната част на растенията, а третият подава вода директно към корените.
  • Преди да си купите разпръсквач, преценете каква площ ще се полива. Обърнете внимание на далечината, ширината и площта на участъка, който ще обхваща поливната система.
  • Обикновено накрайниците за маркуч се правят от пластмаса или метал. Вторите се смятат за по-здрави и дълготрайни, но са и по-скъпи.
  • Накрайниците могат да се щракат, завъртат, пъхат или просто да се поставят на поставки. Това зависи от модела на накрайника.