При недостатъчно валежи хората по вилите и къщите се замислят да използват изкуствен дъжд в градината или двора си. Защото без достатъчно оросяване едва ли ще може да се получи добра реколта. И се налага да си купят разпръсквачи за поливане. И тогава на двора ще има дъжд, когато е необходимо, а не когато благоволи природата.

Какви разпръсквачи за поливане има?

На пазара можете да видите необичайно разнообразие от разпръсквачи за поливане. За да изберете подходящия за Вас по всички параметри, трябва да разберете какви видове има. Това не е толкова лесно, но нека опитаме.

За да се овлажни максимално почвата, и при това да не се размие земята около растението, се използват средства за оросяване:

  • Повърхностни;
  • Прибрани.

Първите се монтират на участъка, който трябва да се полива. Използват се много често.

Вторите са вкопани в земята и при нужда се изваждат над повърхността. Обикновено се монтират на морави, без да пречат на системното косене.

При нас също можете да откриете разпръсквачи за поливане и да се възползвате от достъпните цени, които предлагаме, за да бъде моравата Ви винаги зелена, храстите – чисти и да имате добра реколта на плодове и зеленчуци. Разгледайте предложенията ни ТУК.

Конструктивни особености на разпръсквачите

Спринклерите, които се използват за автоматично поливане, външно се различават, но обикновено се състоят от следните детайли:

  • Корпус;
  • Тръба, която се свързва с маркуч;
  • Пръскалки, които разпръскват водата на капчици;
  • Хидравлична помпа;
  • Регулиращ механизъм.

Желателно е да избирате конструкция със свалящи се пръскалки, за да можете да ги почиствате, ако се замърсят.

Видове пръслаклки за полижане на райграс, трева, цветя, насаждения.

С помпа и възвратен механизъм са оборудвани само най-скъпите модели.

Видове разпръсквачи и скринлери

В зависимост от режима на подаване на вода, поливниците, както наричат още разпръсквачите, могат да се разделят на няколко категории:

  • Импулсни;
  • Трептящи;
  • Ветрилообразни;
  • Кръгови.

Първият вид подава водата не постоянно, а през определени времеви интервали. По този начин се обхваща максимална площ. Някои модели импулсни разпръсквачи имат регулировка на интензивността на потока на водата. Това е удобно, тъй като на практика не се замърсяват. Да, по-скъпи са, а и са по-шумни, когато работят. По-подходящи са за поливане на спортни площадки.

Трептящите поливници работят на принципа на махало, оросявайки перфектно участъци с правоъгълна форма. Променяйки режима на устройството, можете без проблем да задавате размера на сектора, който трябва да се полива. Само всеки път трябва да местите уреда. Много удобно нещо. Да, тази покупка е скъпо удоволствие и не на всеки е по джоба.

Още един тип разпръсквач подава водата ветрилообразно, като позволява да се регулира посоката на движение на струята. Един минус при ветрилообразните разпръсквачи е, че обикновено не може да се променя ъгълът на поливане. Удобни са за използване около градински пътечки.

Кръговите разпръсквачи оросяват равномерно зелени насаждения, като разпръскват влагата с конуси. Има два подвида:

  1. Регулируеми;
  2. Нерегулируеми.

При първите може да се променя ъгълът на разпръскване на водата, вторите се движат по траектория в кръг.

Типове разпръсквачи

По типа на конструкция разпръсквачите се делят на три категории:

  • Въртящи се;
  • Статични;
  • Свързващи се.

При въртящите основата е неподвижна, а се върти само главата. В зависимост от модела главата е с от 2 до 4 края. Тази конструкция позволява да се разпиляват капчици вода на големи разстояния. Един минус – устройството се замърсява бързо, така че е за предпочитане да изберете с филтър.

Самата дума „статично“ предполага липсата на подвижни елементи. С този разпръсквач се полива равномерно само едно място на участъка. След това трябва да го пренасяте на другото място, където трябва да се полее. Към предимствата му можем да отнесем привлекателната цена и надеждната конструкция. Към недостатъците – малката дължина на разпръскване на водата и честото замърсяване на дюзите.

С помощта на свързващите се разпръсквачи можете да оборудване двора си с цяла система за автоматично поливане. Защото това устройство позволява да свържете няколко разпръсквачи към един и същи маркуч на различни места, оросявайки земята едновременно.

Функционални особености на разпръсквачите

Колкото по-скъп е един разпръсквач, толкова повече функционални възможности са заложени в него. Разпръсквачите могат да се монтират с допълнителни приспособления:

  • Регулатор на налягането (спрямо напора на водата може да се промени далечината на поливането);
  • Регулатор на разхода на водата (позволява да се пестят ресурси);
  • Регулатор на далечината (среща се при трептящите и импулсните разпръсквачи);
  • Превключвател (за включване/изключване на устройството);
  • Фиксиране на спусъка (при натискане подава вода непрекъснато);
  • Дръжка (направена от гума за повече удобство при държане в ръце).

Как да изберете разпръсквач за поливане на двора или градината?

За да можете да изберете подходящия за Вашите условия разпръсквач, преди всичко, трябва да си отговорите на въпроса: каква площ от участъка трябва да се полива. И да изхождате от тези показатели.

  • Малък участък земя с правоъгълна форма ще се полива перфектно с трептящ разпръсквач. За голяма и широка морава по-подходящи са въртящите се пръскалки.
  • Ако ще поливате не само тревата, а и храстите, изберете уреди, които могат да се монтират високо, над нивото на земята, с триноги или стативи с възможност за регулиране на височината.
  • За цветята около пътеката е подходящ ветрилообразният разпръсквач. Така растенията ще получат необходимото количество вода, а краката Ви ще останат сухи.
  • Искате да поливате насаждения с различна форма и с различно налягане на водата? Изберете кръгов автоматичен поливник. Можете да го местите от едно място на друго, като при това ще можете да регулирате интензивността на капките.

Съвети за избор на поливна система - пръскалки, маркучи.

Желателно е да си изберете комплект със свалящи се дюзи. Това ще позволи да намалявате/увеличавате радиуса на разпръскване на водата. Ако налягането във водопровода е по-малко от 2 атмосфери, помислете за оборудване с хидравлична помпа. Иначе разпръсквачът няма да успее да изпълни задачите си както трябва. Сменяемият филтър ще помогне да елиминирате лесно проблемите със замърсяването на дюзите.

Както виждате, можете да изберете разпръсквач за всякакъв ландшафт и размери на участъка. Разпръсквачите ще подобрят реколтата Ви и красивата растителност с минимални загуби на водата. Най-важното е да изберете правилния режим на поливане.