Закупуването на климатик е първият етап. Доста по-сложно е да се монтира климатик. Можете да го направите сами, но е дълъг процес. А можете да изберете и по-лесен и бърз начин, като възложите тази задача на професионалист. Сега ще Ви разкажем как се монтира климатик, и не само.

Как да монтирам климатик у дома сам?

Подготовка за монтаж на климатик

Можете да си монтирате климатика у дома и сами, но ще трябва да имате всички необходими инструменти за тази цел, а не всички ще Ви трябват след това. Затова, ако сте сигурни, че не възнамерявате да се занимавате с монтаж на климатици професионално, по-добре си извикайте специалисти.

В инструкциите на климатика ще видите следните параметри:

  • Външното и вътрешното тяло трябва да е с различна височина на монтажа, обикновено 5-7 метра;
  • Максималната дължина на трасето с фреона обикновено е от 3 до 10 метра;
  • Разстоянието от вътрешното тяло до стената и тавана обикновено е не по-малко от 10-15 см;
  • Външното тяло се монтира малко по-надолу от нивото на прозореца, на разстояние до 50 см отдясно и отляво от прозореца. То трябва да е с отстояние от стената 20-25 см, за да поглъща достатъчно въздух. За закрепването му се използват специални скоби (стойка). Внимавайте – уверете се, че мястото не навлиза на територията на друг етаж или друг апартамент, иначе ще си имате проблеми със съседите.

При самостоятелен монтаж на климатик в апартамент най-важната част е да изберете къде да го поставите. Най-добре е да е в средата на стаята, за да няма препятствия за потока на въздуха. Не монтирайте климатика до мебели, над шкафове и на разстояние по-малко от два метра от отсрещната стена. Не превишавайте препоръчителната от производителя площ. А ограничения за минимална площ няма, най-важното е да спазвате посочените по-горе инструкции за двата метра.

Затова, преди да купите климатик, отбележете размерите на външното и вътрешното тяло на стените, за да не сгрешите.

Необходими инструменти за монтаж на климатик

  • Перфоратор;
  • Манометър за контрол на налягането;
  • Горелка и поялник за медни тръби;
  • Огъвач и стъргач за изравняване на трасето;
  • Резач за тръби и огъвач за тръби;
  • Вакуумна помпа за изпомпване на въздуха от контура на фреона;
  • Търсач на течове (не е задължително, но е силно препоръчително!);
  • Регулируеми гаечни ключове;
  • Остър нож от здрава стомана;
  • Нивелир, рулетка;
  • Резачка за тел, клещи, чук.

Често се налага да се докупи медна тръба (диаметърът е посочен в инструкциите) маркуч, а също и скоби за вътрешното и за външното тяло.

Монтаж на климатик

Първи етап – маркиране и пробиване

И така, решили сте къде да сложите климатика. Следващият етап е да проверите дали има достъп до електричество там. Преценете дали ще издържи контактът и кабелът такова натоварване. Свързването трябва да е директно в контакта, без преходници и удължители, а също е най-добре да няма допълнително натоварване. Ако всичко е наред, продължаваме нататък.

Вътрешното и външното тяло се свързват с електрически кабел, медно трасе за хладилния агент и дренажна тръба. Те трябва да преминат през отвор в стената, като трябва да оставите малък запас, затова Ви съветваме да оставите диаметър на отвора 80-100 мм.

Дупката се пробива на няколко етапа. Първо, в патрона на перфоратора трябва да поставите най-тънкото свредло, след това бурия с диаметър 20-25 мм, след това приставката с необходимия размер. Отворът трябва да се пробива с лек наклон навън – около 3-4 градуса. Това е важно, за да може фреонът да циркулира свободно. Финалният етап е да се продуха отворът.

Монтаж на двете тела на климатика

Външното тяло се монтира с Г-образна стойка, която се закрепва към външната стена. Ако можете да достигнете до съответното място, без да отлепяте краката си от земята, ще е перфектно. Ако не, ще трябва да използвате услугите на вишка, алпинист или висяща платформа. Много по-лесно ще е да монтирате климатика със стълба. Ако пък само ще подменяте стария климатик с нов, ще е супер, защото ще можете да използвате старата стойка, няма да се наложи да монтирате нова.

Монтаж на външното и на вътрешното тяло на климатик в апартамент и къща.

Стойката за климатик се монтира със здрави ударни самонарезни винтове, които се слагат в дюбели. Използвайте нивелир – външното тяло трябва да е равно, без наклон надясно/наляво и нагоре/надолу. След това остава само да поставите външното тяло на стойката, да го закрепите с винтове отдолу и още веднъж да проверите дали е монтирано всичко правилно.

Монтажът на вътрешното тяло на климатика започва със закрепване на монтажна пластина или отделни скоби (при най-евтините модели). Задължително проверете нивото, за да не е накриво.

При инструкцията за монтаж на климатик в стъпки вариантите са два. Можете да прокарате комуникациите от вътрешния блок към отвора в канал в стената или да ги скриете с декоративен кожух. Първият вариант е по-сложен, но изглежда по-добре – подходящ е при основен ремонт на жилището. Вторият е по-лесен, но не е подходящ за хора естети.

Към пластината се монтира вътрешното тяло на климатика. Желателно е да го вдигнете двама души, за да не го изпуснете случайно. Устройството се закрепва към пластината с винтове – можете да поставите винтове само от двете страни или и от четирите.

Свързване на климатика

Най-сложният етап. Първо, климатикът се свързва с електрическата мрежа. Контактът е подходящ само за климатици с мощност до 2,5 кВт (модели с мощност до 9000 BTU). Останалите модели трябва да се свържат директно с мрежата. За да монтирате климатик в дома си сами, трябва да помислите как ще се полага свързващото трасе. Отбележете всеки завой – ъглните не трябва да са под 90 градуса. Измерете дължината на магистралата и отрежете медна тръба със запас около метър. Сложете ѝ топлоизолация. Най-здрави са еластичните полиуретанви тръби.

Прокарайте магистралата. За огъването на тръбите използвайте специални инструменти, за да не деформирате тръбите. В краищата на медната тръба трябва да поставите фланци с резба, след това да ги разширите и да поставите гайки, за да ги свържете с фитингите. Само след като направите тази връзка можете да закрепите магистралата на стената със специални щипки.

Паралелно на медната тръба се прокарва електрическият кабел и пластмасовата дренажна тръба. Свържете ги с двете тела на климатика точно както е описано в инструкциите. Внимавайте да не объркате клемите, за да не повредите електрониката.

Финална подготовка и пускане на климатика

За да монтирате климатик в дома си сами, трябва да изпомпите въздуха и водата от магистралата. За целта към специалните клапани на климатика се свързва вакуумна помпа (онова специално оборудване, с което разполагат само монтажниците и е необходимо при монтаж на климатици). Това отнема около 30-60 минути.

Остава само да налеете фреон. За целта към магистралата се свързва балон през манометър (също специално оборудване, което се използва при монтаж на климатици). Необходимото количество фреон и налягането в системата са посочени в инструкциите. Спазвайте ги с точност до 2-3 грама и 0,1 бара, за да получите идеалната температура в дома си. Впоследствие фреонът се сменя веднъж на 1,5-3 години, в зависимост от модела и мощността на климатика.

Един от необходимите инструменти за монтаж на климатик и уреди е манометърът.

Финалният етап при монтаж на климатик е ввклюването му. Първите 30 минути устройството работи в режим на самодиагностика. Ако всичко е наред, то ще подаде студен въздух спрямо избраната настройка. Ако сте объркали нещо, на предния панел ще мига контролна лампичка.

След като включите климатика, остава да запълните дупката в стената с монтажна пяна, да изрежете излишното от нея и да поставите монтажна кутия.

Често срещани грешки при монтаж на климатик

  • Икономисване от изпомпването на въздуха. Ако се опитвате да изкарате въздуха при вкарването на фреон, вътре може да останат тапи. В резултат на това климатикът няма да работи нормално – вентилаторът ще подаде топъл въздух, а на панела на климатика ще излезе сигнал за грешка;
  • Некачествено валцоване. Ако свържете краищата на тръбата с гайката и фитинга неправилно, там фреонът ще изтече. Това ще повреди компресора;
  • Пестене от материали. Решавайки да си монтират климатик вкъщи сами, много хора избират прекалено тънки тръбички или маркучи от неподходящ материал – алуминий вместо мед. При монтажа на климатика те се огъват и чупят, затова по-добре похарчете малко повече, без да рискувате;
  • Игнориране на инструкциите от производителя. Ако магистралата е по-дълга, с по-голяма разлика във височините или с по-малък наклон от посоченото от производителя, климатикът няма да може да работи. Дори и да проработи, компресорът ще се износи много бързо;
  • Монтаж без съгласуване. В много градове има изисквания към запазване вида на фасадата и спазване на архитектурата. Ако монтирате външното тяло без разрешение от Общината, може да го свалят принудително;
  • Монтиране на вътрешното тяло на климатика с посока на въздушния поток към лицето на човек, например срещу дивана, леглото, креслото. Това може да доведе до чести настинки и дискомфорт при използването на климатика. Най-добре е климатикът да се монтира над главите, за да преминава въздушният поток от него над главите на хората;
  • Монтиране на външното тяло на климатика върху недостатъчно подсилена стена, например на тънка стена на тераса или балкон. При работата си външното тяло може да създаде допълнителни вибрации на цялата конструкция и шум. При това дискомфортът от това може да се усети не само от Вас, а и от съседите Ви.

Важно е не само да монтирате, свържете и използвате климатика правилно, а и периодично да го почиствате.