Често за едно или друго дървено изделие е необходима заготовка, която има определени, точно зададени размери. Материалът е подготвен, разрязан, но трябва да се махне още малко дървесина. Не е рационално да се пили, а ренде или шлифовъчна машина няма как да се използват заради сложната форма на заготовката.

Тук на помощ на майстора идва един от най-популярните инструменти сред дърводелците – пилата за дърво. С нейна помощ може да се свали тънък слой дървесина, да се изравни повърхността на детайла, да се преправят размерите и формите му.

Какво е пила за дърво и защо е необходима тя?

Конструктивно пилата за дърво е много прост инструмент. Тя представлява стоманена пластина, на която са нанесени насечки. Насечките могат да са с различна дълбочина и профил, което определя сферата на използване на инструмента. В процес на работа се държи за дръжка, която е направена от дърво или различни композитни материали. Инструментът, предназначен за груби дейности, може да има две дръжки и външно да прилича на обикновено ренде за дърво.

Какви видове пили за обработване на дърво има и коя за какво се използва при обработване на дървени изделия?

Задачата на пилата за дърво е да премахне тънък слой дървесина, като така се изравнява повърхността на заготовката и ѝ се придава необходимата форма. По принцип всичко това го прави и машината за шлифоване, но с нея е много трудно да се работи тънко.

Видове пили за дърво

Промишлеността предлага различни видове от този инструмент, повечето от които са универсални и с еднакъв успех могат да се използват за тънко обработване на дърво и метал. По вид на режещата част се различават следните инструменти:

  • С единични насечки;
  • С двойни насечки;
  • За дърво с дъгови насечки;
  • С рашпилни насечки;
  • Щамповани пили за дърво.

Отделно ще отбележим инструментът, който е предназначен за работа на тънко с миниатюрни детайли. Фината пила за дърво е пак пила, която обаче е с по-малки размери, което я прави незаменима при правенето на дребни изделия от дърво и други меки материали. За същите цели се използват и рифелните пили. Работната им част е извита, което облекчава много направата на дребни детайли със сложна форма.

Всички пили за дърво, независимо от предназначението им, се класифицират по сечението на работната им част. Най-използвани са инструментите със следните профили:

  • Плосък (правоъгълен);
  • С квадратно и кръгло сечение;
  • Триъгълен;
  • Полукръгъл;
  • Ромбоиден.

Формата на инструмента, размерът, дълбочината и видът на насечките се избират в зависимост от типа на работата, която трябва да се изпълни. Колкото по-груба трябва да е обработката, толкова по-дълбоки трябва да се насечките и по-раздалечени. От това може да си извадим извода, че в домашната работилница трябва да има не една пила, а цял комплект пили за дърво с различни характеристики.

Особености и сфери на използване на рашпилата

В дърводелството често се използва специален вид пила, рашпила. На пръв поглед си пилите си приличат, но все пак има огромни разлики между тях. Работата е там, че насечките на рашпилата са под формата на отделни резки с различна форма. Благодарение на тази конфигурация рашпилата не се забива и може бързо да обработи голяма площ.

Обърнете внимание! Рашпилата е незаменима в случаите, когато е нецелесъобразно да се използват други методи за обработване на повърхността (пила, ренде).

Какво е рашпила, как се използва и какви видове едри пили за дърво има?

Например, ако трябва да премахнете няколко милиметра от крайчетата на малка дъсчица. Пилата е много вероятно да повреди заготовката, няма как да използвате ренде за дърво, защото дъската не е толкова дълга, с обикновена пила ще трябва да работите дълго, а освен това ще се забива в стърготините.

Комплект рашпили за домашната работилница

Домашният дърводелец, който се занимава или който смята да се занимава с направата на изделия от дърво, няма да се размине без рашпили. Ако за финалното шлифоване на детайлите вместо пила може да се използва шлифовъчна шкурка, то за черновата на работата е необходима именно рашпила. Разбира се, този инструмент не трябва да е сам. Даже и начинаещият майстор трябва да има няколко от най-използваните видове рашпили

Съвет! Когато си купувате рашпила за домашната си работилница, е важно да обръщате внимание на материала и профила на работната част, материалът и качеството на дръжката, номерът на нареза.

За производството на качествена рашпила се използва въглеродна инструментална стомана У7, У7А, У8. Тя се отличава с изключителна здравина и дълго време не се затъпява.

Една от най-важните характеристики на рашпилата е класът на насечките. Има 1-ви и 2-ри клас. Помежду си те се различават с броя на зъбците и разстоянието между тях. Лесно е да се досетим, че колкото по-голямо е разстоянието между зъбците, толкова по-рядко забива инструментът, но и толкова по-грубо се обработва материалът.

С рашпила се работи, като се държи за дръжката, следователно тя трябва да е удобна и надеждна. Най-добре ще прецените дали Ви е удобна, като я вземете в ръка. По-трудно е да се прецени дали е надеждна. Зависи от производителя. Можем само да отбележим, че качественият инструмент трябва да е с дървена или двукомпонентна гумирана дръжка. На нея трябва да има нарези и насечки.

Предназначение на някои видове рашпили

Първото, на което трябва да обърнете внимание, когато си избирате рашпила, е профилът на работната ѝ част. Точно от тази характеристика зависят дейностите, които можете да изпълнявате с нея. При всичкото многообразие от инструменти най-разпространени са 4 негови вида: плоска, кръгла, полукръгла, триъгълна рашпила.

  • Плоска рашпила

Този инструмент обработва удобно равни повърхности и вдлъбнатини с голям радиус на кривините. Освен това с помощта на плоската рашпила можете да оформите вътрешността на дупките в дървото.

  • Кръгла рашпила

Преди всичко, с кръгла рашпила се правят отвори в дървото и краища на криволинейни разрези. Освен това този инструмент ще помогне да загладите краищата на дъските.

  • Полукръгла рашпила

Рашпилата с полукръгла работна част е универсална, едната и страна изпълнява работата на плоската, а другата – на кръглата рашпила. С еднакъв успех можете да я използвате за изравняване на плоски и криволинейни дървени плоскости.

  • Триъгълна рашпила

Този инструмент има три плоскости, което определя и сферата му на използване. Той може да изравнява малки плоски детайли, да разработва вътрешната част на отвори с многоъгълна форма. 

Особености при използването на инструмента

  • Работата с пила за дърво не изисква специални умения, но трябва да внимавате и да сте предпазливи. Едно грешно движение може да увреди заготовката, да я продупчи, може и да се нараните. За да работите удобно и безопасно, трябва да притиснете обработвания детайл в менгеме или да го фиксирате със скоби към работната маса.
  • С дясната ръка дръжте пилата или рашпилата за дръжката, а с лявата дръжте края на работната повърхност. Трябва да изпълнявате възвратно-постъпващи движения от себе си и към себе си. При това ръката Ви леко трябва да натиска инструмента. Добър резултат дава движението не перпендикулярно на влакната на дървото, а малко под ъгъл.
  • Качеството на работа трябва да се контролира постоянно, за тази цел периодично трябва да почиствате стърготините с четка с дълъг косъм. Когато сте близо към приключването на обработването на изделието, трябва да намалите натиска върху инструмента. При това не трябва да се опитвате да получите идеална повърхност, по-скоро, за да премахнете изцяло грапавините, трябва да използвате шкурка.

Да знаете да работите с пила за дърво е полезно в много отношения. Не е трудно да се научи човек, достатъчно е само да потренирате малко.  Старанието и трудолюбието ще Ви помогнат да усвоите работата с този инструмент, което със сигурност ще Ви потрябва неведнъж. Само ще отбележим, че трябва да изберете качествен инструмент, в противен случай лесната работа може да се превърне в истинско мъчение.