При монтажа на системата за извеждане на вода се използват канализационни PVC тръби за външна канализация, а също и HDPE тръби. До голяма степен сходни по технически и технологични характеристики, тези изделия имат и много различия, които влияят върху удобството на монтажа и последващата експлоатация на канализационната система.

Ще Ви разкажем за свойствата на полимерните материали за производство на тръби. Ще Ви подскажем как да изберете типа тръби, за да бъде монтажът по-лесен и по-бърз. След нашите съвети ще можете без проблем да изберете тръби за монтаж на външната канализационна мрежа.

Общи изисквания към тръбите за външна канализация

Канализационни тръби от полиемрни материали - поливинилхлорид или полиетилен.Тъй като външната канализация изисква много сили, а срокът и на експлоатация зависи пряко от устойчивостта на елементите от мрежата към неблагоприятните условия, при производството на канализационни тръби се вкарва съответният запас от здравина: голяма устойчивост към температурните колебания, към налягането на почвата.

Кои параметри характеризират канализационните PVC и HDPE тръби?

  • Материалът – за външната канализация се използват тръби от здрави материали, които могат да издържат не само агресивната среда на сточните води, а и спада в температурите, механичните натоварвания. Свойствата на тези материали е най-важният критерий при избора на типа тръби.
  • Дебелината не стените – имайки предвид налягането, което се оказва от грунда, а също и че някои видове грунд са предразположени към колебания в зимния период, дебелината на стената на тръбите за външна канализация трябва да е с 1.5 пъти по-голяма от тази на вътрешните тръби. От този параметър зависи здравината на тръбите, устойчивостта им на деформация, начинът на монтаж на системата.
  • Размерите диаметърът на тръбите, дължината им се пресмятат на етап проектиране на канализационната система.
  • Цвят тръбите за външна канализация се правят оранжеви. Това помага да се откриват по-лесно при ремонт на канализацията или други дейности и помага да се избегнат повреди.

Изборът на тръби за външна канализационна мрежа е отговорна задача, защото работата по монтажа е скъпа и трудоемка и колкото по-дълго служат тръбите, толкова по-добре. При избор и покупка на канализационни тръби най-добре не пестете от качеството им, проучете характеристиките на изделията и работните им параметри.

Използване на полимерни тръби

Към полимерните тръби се отнасят изделията, направени от синтетични съединения, изпълнени с PVC и HDPE. Всички полимерни тръби имат сходни свойства и характеристики, които привличат както строителите, така и потребителите. Решаващите предимства са лекотата, здравината, ниската цена. Тези и много други качества са направили полимерните тръби популярни при изграждането на канализационната мрежа. Особено актуално е използването на полимерни тръби при монтажа на външен тръбопровод.

Какво прави полимерните тръби толкова удобни?

  • Лекота. Полагането на тръбите на дълбочина 1,5 м, голямата дължина и диаметър на тръбите за полагане на система за външна канализация означава доста трудоемък монтаж. Използването на полимерни елементи облекчава значително монтажа, поевтинява го и позволява да не се използва специална техника и инструменти.
  • Здравина. Материалът издържа голямо натоварване, подходящ е за полагане на тръбите в земята. Устойчив е на механични въздействия, издръжлив е на натиск.
  • Гладка повърхност. Важно свойство за канализационните тръби – гладката вътрешна повърхност, по която не се задържат отлагания.
  • Не корозира. Полимерните материали изобщо не си взаимодействат с влагата, а също и с повечето химически вещества.

Освен това пластмасовите тръби понасят добре температурните промени. Но не бива да се полагат PVC тръби под открито небе – ултравиолетовите лъчи оказват разрушаващо въздействие. Навън тръбите от полимерни материали могат да служат дълго само в защитен кожух.

PVC тръби за външна канализационна мрежа

Канализационните PVC тръби се произвеждат от поливинилхлорид – достъпна и популярна пластмаса, която се използва широко за производство на много пластмасови изделия.

Изделията могат да бъдат еднослойни (монолитни) и трислойни, при които средният слой се прави от порест nPVC, а останалите два – от първичен nPVC. В полагането на външните канализационни разклонения популярни са гофрираните PVC тръби, които са много устойчиви на налягането, което оказва грундът.

PVC тръби за външна канализация - предимства, недостатъци, ценаPVC тръби се използват предимно за строеж и ремонт на канализация с налягане в системата не повече от 0,16 МПа, за отвеждане на сточните води. Използват се за отвеждане на агресивните сточни води, течните и газообразните среди с химична стойност в диапазона 2-12 pH, температура от 0 до +16 градуса.

При монтажа на външна канализация PVC тръбите се спускат на дълбочина по-ниска от замръзването на грунда или се използват изолиращи материали за защита от замръзване. Открито положените участъци от системата се защитават от слънчевата светлина. Продължителното въздействие на ултравиолета върху тръбите от поливинилхлорид води до фотодеструкция – загуба на еластичност и здравина.

По клас на здравина на пръстена тръбите се маркират така:

  • SN2 – 2 кН/м2 – дълбочина на полагане на тръбите под земята – до 1 метър;
  • SN4 – 4 кН/м2 – дълбочина на полагане на тръбите под земята – до 6 метра;
  • SN8 – 8 кН/м2 – дълбочина на полагане – до 8 метра под земята.

По дебелина на стените се делят на лек, среден и тежък тип тръби с показатели от 2,2 до 12,3 мм. За външната канализация се използват PVC тръби с дебелина на стените от 2,7 мм, диаметърът им варира от 110 до 630 мм.

Стандартните размети на канализационните тръби са отрязък с дължина 0,5 м, 1 м, 2 м, 3 м, 6 м, има и от 12 метра – размерите се посочват от производителите без яките.

Най-известните типове размер тръби от поливинилхлорид са с диаметър 110-200 мм и клас на здравина SN2. При съотношението цена/технически показатели те са перфектният вариант за изграждане на автономна канализация в имот извън града.

HDPE тръби за монтаж на външна мрежа за канализация

HDPE тръбите се правят от полиетилен с ниско налягане, използва се методът на непрекъснато пресоване. Материалът не си взаимодейства с киселини, основи, органични киселини и вода – колкото по-плътен е, толкова по-устойчив е на въздействието на органичните разтворители.

HDPE тръбите се правят от полиетилен и са перфектното решение за изграждане на външна канализация.Гладката вътрешна повърхност на тръбите не възпрепятства свободното преминаване на отпадъците с механични частици и не се поддава на кални, варовити отлагания.

Диапазонът на работните температури на полиетиленовата тръба за канализация е от -20 до +60 градуса. Тези тръби се използват за инсталиране на напорна и без напорна канализация, дренажни и сточни системи.

За кратко време полимерният тръбопровод може да издържи температура и над 100 градуса. Тръбите се монтират под земята или се защитават с изолиращи материали от въздействието на слънчевите лъчи – материалът е чувствителен към УВ-лъчите и се разпада под въздействието им много бързо.

Двуслойни гофрирани тръби

При строеж и ремонт на комуналните и промишлените обекти се използват широко точно гофрирани тръби от полимери. Първите такива варианти са се правели от PVC, днес се използва полиетилен като материал, който противостои по-добре на въздействието на агресивните сточни води и органични съединения.

Тъй като за мащабно строителство се търсят повече тръби с диаметър над 315 мм с клас на здравина SN16, SN8, точно гофрираните изделия са най-приемливият вариант при съотношението между цената и здравината.

Печелившите характеристики на гофрираните тръби се постигат чрез използването на специален метод за производство, при който и двете стени на тръбата се правят едновременно, съединяват се една с друга и образуват монолитна конструкция.

Между външната вълниста повърхност и вътрешната гладка се образуват кухини, които облекчават изделието. Гофрираната външна стена осигурява добра здравина на пръстена и съпротивление към деформация.

Вътрешният слой на тръбата е с идеално гладка повърхност и не предразполага към образуване на отлагания и натрупване на кал и механични частици.

Полиетиленовата канализационна тръба е направена да работи при температура не по-висока от +40 градуса по Целзий и при краткотрайно повишаване на температурата  до +60 градуса. За външната мрежа, в която температурата на сточните води не надвишава +35 градуса, това е съвсем достатъчно.

Сравнение на PVC и HDPE тръби за външна канализация

Обобщавайки, към предимствата на тръбите от PVC можем да отнесем:

  • Устойчивостта към износване;
  • Лекотата;
  • Широкото използване;
  • Свойствата да не корозират;
  • Лесния монтаж на канализационната система;
  • Ниската цена.

Недостатъците на тръбите от поливинилхлорид са:

  • Гофрираните тръби не позволяват да се задържа отлагания от вътрешните стени на канализационната система.Не издържат на ниски температури;
  • Чувствителни са на удари при отрицателни температури;
  • През тях не могат да преминават вещества с температура над 45 градуса по Целзий.

Тръбите от поливинилхлорид се използват както при полагане на външни линии на системата, така и в организацията на вътрешната част на канализацията за частен дом.

Тръбите HDPE се отличават със следните предимства:

  • Здравина на материала;
  • Не се поддават на корозия;
  • Устойчивост на износване и дълготрайност.

Към основателните технически и технологични плюсове се отнасят и лекотата и универсалността на използване. Много голям диапазон на работните температури.

Към недостатъците на полиетиленовите тръби се отнасят:

  • Високата цена, в сравнение с другите видове пластмасови тръби;
  • По-трудоемкият процес на монтаж на елементите от системата.

Основните параметри, на които трябва да обърнете внимание при закупуването на тръби за канализация, е материалът, конструкцията, размерите.

Освен тръбите за изграждане на външната част на автономната канализационна система, ще са необходими пластмасови ями, които се използват за организирането на ротационни, колекторни пунктове.

Асортиментът на тръбите, използвани за инсталирането на външна канализация, е много голям, но тръбите за канализация от PVC и HDPE са най-търсени заради качествените им характеристики и цена.

Нямаме как да кажем и да Ви посъветваме кой точно тип тръби да изберете при монтажа на канализационната Ви система – от поливинилхлорид или от полиетилен – няма как, тъй като при избора Ви трябва да вземете предвид условията, в които ще се използва системата, а също и финансовите Ви възможности.