Във всяка система за водно отопление има места, където задължително се монтират обезвъздушители. Ако говорим за крановете на Маевски, те трябва да се поставят на всички радиатори, за да изпускат насъбралия се въздух. Точното място е тапата в горния ъгъл, отделен от точката на свързване на подаващата магистрала към уреда. Въздушният балон се образува точно там.

Ако котелът е оборудван с вграден обезвъздушител, няма нужда да се поставя на изхода.

Автоматичният обезвъздушителен клапан трябва да се монтира точно вертикално в следните точки на отоплителната мрежа:

  • В обезопасяващата група на котела, свързан със система от затворен тип;
  • На двата колектора на подовото отопление;
  • Ако най-високата точна е тръба, а не радиатор, там се поставя обезвъздушител с поплавък;
  • В буферния съд или бойлер с косвено нагряване, ако е предвидено в конструкцията;
  • На лирата в банята;
  • В общия разпределителен гребен на сложна и разклонена система (на двата колектора);
  • На хидравличния разделител на контурите.


Освен на тези точки, обезвъздушител се поставя на проблемните места в отоплителната мрежа, където заради П-образно монтираните тръби се образува стесняване. Например магистралата обикаля касата на вратата или минава по стъпалото нагоре, а след това отново тръгва надолу. В такива компенсатори въздушни тапи се образуват на 100%, затова там трябва да има обезвъздушител, най-добре е да е автоматичен.

Съвет. Никога не поставяйте Маевски кран директно на тръбата, тъй като балончетата ще преминат през него заедно с потока на топлоносителя и клапанът ще бъде безполезен. За правилната работа на ръчния спускателен кран трябва да има камера за събиране на въздуха (автоматичният си има такава). Направете вложка в магистралата на вертикалната тръба, която ще събира въздуха, а отгоре монтирайте крана.

Ако при запълването на отоплителната мрежа не искате да прибягвате между радиаторите с отвертката, вместо Маевски кранове, поставете автоматични ъглови обезвъздушители. Този вариант ще е подходящ и за апартаменти на централно отопление: в чугунените радиатори често се образуват въздушни тапи, а няма откъде да се изпуснат.

Още един съвет. За да не стърчи колбата на ъгловия обезвъздушител и да не се „прокрадва“ през щорите, си вземете мини клапан.

Вместо заключение – съвети за избор на обезвъздушителни клапани

Първото и най-важно нещо, което Ви съветваме, е да не си купувате китайски автоматични обезвъздушители. Последиците от подобно пестене са добре познати на майсторите на отоплителни системи:

  • Заедно с въздуха, този кран пропуска и топлоносител, заради което се появяват течове, а в системата налягането пада;
  • Некачественият обезвъздушител може да „забие“ и да не сработи;
  • Вътрешностите на крана много често се развалят под въздействието на топлоносителя.

С Маевските кранове ситуацията не е чак толкова плачевна поради една единствена причина – там няма какво да се счупи. От друга страна, този кран не е от сложното отоплително оборудване и цената му е напълно достъпна, дори и при именитите марки.


А сега ще Ви дадем малко съвети за избор на клапани за обезвъздушаване на отоплителната система:

  • Маевският кран е най-добре да е с ръчка, за да не се занимавате с отвертки и с ключове. Върти се удобно дори и в труднодостъпните места, където радиаторът е скрит в ниша.
  • Ако в дома или апартамента Ви живеят малки деца, поставете ръчен кран с отвертка. Детето може да хване ръчката, да отвори крана и да се изгори с топлоносител.
  • Ако можете, вземете си автоматичен кран с отсичащ клапан. Така ще можете по всяко време да свалите крана за ремонт или да го смените.
  • Адонираното покритие на корпуса не играе кой знае каква роля в експлоатацията. То защитава метала от окисляване.
  • Добре е да има допълнителни функции, които да подобряват работата на отоплителната система. Ако бюджетът го позволява, купете си обезвъздушител, който улавя балончетата въздух.
  • Тук важи принципът на работа на деаератора – много елементи, които пълнят камерата, задържат балончетата и ги насочват към клапана за изпускане на въздуха.

Забележка. На пазара се среща често комбинирана спирателна арматура и оборудване със спускателен клапан. Тук се отнасят циркулационните помпи, балансиращите вентили и различни кранове. Не обръщайте внимание на тези елементи, най-добре си купете и монтирайте всеки детайл поотделно.