Искате ли да разберете как да съедините маркуча към смесителя и какви са особеностите при избора на компоненти за изпълнението на това свързване? В тази статия ще разгледаме гъвкавите маркучи и тънкостите при избора на правилните такива.

Днес маркучите за кухненски смесители са представени на пазара в широк асортимент, изхождайки от това може да изберете вариант, който да е подходящ за един или друг смесител. Ще разгледаме какво представляват маркучите, с помощта на които тръбите се съединяват с крановете.

Основни типове връзки

Твърди и меки връзки за свързване на смесител с водопровода.Преди да изберете водопроводни маркучи за смесител, трябва да се запознаете с основните схеми за свързване на крановете към тръбопровода.

  • Твърда връзка – характеризира се с това, че към крановете се съединяват твърди тръби.
  • Гъвкава връзка – изключително популярна е вече при монтаж на кухненски мивки и мивки в баните. Използването на гъвкаво съединение е оправдано, в случвай че подаването на вода е скрито в шкаф.

Към предимствата на гъвкавите връзки можем да отнесем следните качества:

  • Ъгловите маркучи за смесители разрешават да се направи връзка и в най-тесните и неудобни условия.
  • Простата конструкция на маркучите, в сравнение с монтирането на твърди тръби. В крайна сметка, можете да се справите с монтажа на смесителя, без да имате специални умения и без сложни инструменти.
  • При теч можете да подмените меката връзка сами без проблем.
  • Асортиментът от маркучи е по-голям, вследствие на което може да изберете такъв, който да е подходящ за всяко налягане на водата.

Сега, след като разгледахме какви типове връзки са актуални в момента, ще разгледаме как трябва да се монтира и използва смесителят с маркуч.

Изисквания за гъвкавите връзки

  • Когато избирате елементите за монтаж на гъвкави връзки, се убедете, че съединенията, които купувате, съответстват на параметрите за налягане в тръбопровода.
  • Не се разрешава да се използват гъвкави връзки в кухнята или банята с повредена или некачествено пресована гилза. Използването на връзки, монтирани с използването на такива компоненти, със сигурност ще предизвика течове или пробив в системата.
  • Не се разрешава да се монтира гъвкава връзка за смесител с натягане или силно прегъване, тъй като това може да деформира или да провокира по-бързото износване на маркуча. Например не се допуска диаметърът на извивката да е под 70 мм.

Структурни акценти на съединителите за гъвката връзка

Въпреки че сте решили да свържете смесителя си с три маркуча или простия кухненски кран, ще Ви е необходима гъвкава връзка, включваща следните структурни елементи:

  • Основа под формата на гумен маркуч;
  • Желязна подсилваща оплетка;
  • Фитинги (гилзи);
  • Свързващи гайки;
  • Уплътнители.

Излиза, че гъвкавата връзка за свързване на основния тръбопровод към смесителя представлява гумен маркуч в желязна оплетка.

Компоненти на гъвкавите връзки за кухненски смесител - гумен маркуч, оплетка, гилзи/фитинги, гайки, уплътнители.

Нека разгледаме какво представлява всеки елемент в структурата на гъвкавата връзка.

  1. Маркучът може да е направен от техническа гума или от специален каучук, предназначен за експлоатация в хранителната промишленост. Въпреки че цената на втория вариант е по-висока, той е за предпочитане.

Принципно важно нещо: ако използвате качествен маркуч, можете да сте сигурни, че водата няма да е с вкус на гума. Не се препоръчва да избирате евтини съединения, защото те се правят значително по-често от ронлива гума, която, въпреки правилното ѝ свързване, се разрушава само след около 1 година експлоатация.

  1. Оплетката на връзката се произвежда значително по-често от метал, по-рядко от полимерни материали.
  • Желязната оплетка се произвежда от неръждаема или поцинкована стомана или от алуминий. Защитното покритие от алуминий средно помага не повече от 3 години при голямо налягане от не повече от 5 бара. Но има и по-некачествени варианти за подсилване – оплетка, направена от обикновена стомана с цинково покритие. Тези изделия се продават от неизвестни никому производители. И въпреки че цената на такава връзка е по-привлекателна, тези маркучи се използват само като временно решение. Най-здрави и дълготрайни модификации са връзките с оплетка от неръждаема стомана. Средно ресурсът на аналогичните изделия е не по-малко от 7-8 години. Връзката с оплетка от неръждаема стомана издържа температура на транспортната среда до 95°С при работно налягане до 10 бара.
  • В качеството на полимерни материали може да се използва найлоново влакно. Предимствата на найлоновото покритие са очевидни, защото полимерните влакна не са склонни към корозиране, заради което не се разрушават и не изтъняват. Освен това найлоновата оплетка не отстъпва по качество на защита и здравина на железния си аналог.
  1. Фитингът със съединителна гайка представлява желязна гилза, която е пресована в края на маркуча. От качеството на пресоването зависи колко дълготрайно и надеждно ще е полученото съединение.

Принципно важно нещо: имайте предвид, че евтините връзки много често са некачествени. Ако вземете нещо евтино, рискувате след известно време да трябва да сменяте маркуча.

Фитингът с гайката може да се направи от алуминий, месинг или неръждаема стомана.

За предпочитане е да изберете връзка от бронз или стомана, тъй като тези изделия са разчетени да издържат голямо налягане и не се окисляват. Опасно е да купувате гъвкави връзки от алуминий, особено от неизвестни производители, защото накрайниците им при непродължителна експлоатация ще се ронят и със сигурност ще са предпоставка за поява на теч.

На какво да обърнете внимание при купуването на гъвкави връзки?

Видове меки връзки за смесители - цени и материали.За да не се питате как да отвъртите маркуча от смесителя за непланиран ремонт, при избора на компонентите на гъвкавата връзка трябва да направите следното:

  • Да вземете предвид състава и характеристиките на изделието, посочени на етикета.
  • Да избягвате да купувате приблизително леки компоненти, защото те най-вероятно са направени от леки сплави като алуминий, който ще се счупи.
  • Компонентите на връзките не трябва да са „дъбови“. Нееластичните значително често са некачествени маркучи, които могат да се скъсат.
  • Използвайте добре пресовани фитинги от неръждаема стомана или месинг.
  • Избирайте изделия с тежки съединителни гайки. Леките гайки се правят от алуминий, който се чупи.
  • Компонентите на връзката не трябва да миришат на гума. Ако миризмата е силна, изделието е некачествено и може да е опасно, тъй като техническата гума не е годна за използване с битови смесители.
  • Обръщайте внимание на предназначението на връзката. В днешно време може да се купи модификация за топла и студена вода. Ако се съмнявате в избора си, може да купите универсални модификации.

Извод

Сега, след като разгледахме тънкостите при избора на компоненти за гъвкави връзки, можете да си купите подходящите маркучи за поставянето на смесител вкъщи.