Пролетните дейности в градината и двора са в разгара си. И е логично хората на село и на вилата да започнат да търсят градинска техника, с която да си помагат за подготвяне на двора, включително е повишено търсенето на мотофрези. Тази градинска техника ще Ви помогне да разхлабите земята в градината или в двора си с възможно най-малко вложения. Някои модели дори позволяват да присъедините рало за оран, приставка за хълмиране или картофовадач.

Мотофрезата е селскостопанска техника, чиято основна задача е да раздробява земята и да я подготви за засаждане на земеделски култури. Този инструмент се отнася към така наречената градинска техника.

Мотофреза - машина за разхлабване, фрезоване на почвата.

Мотофрезите се делят според потребителите им на три групи. Това зависи от няколко параметъра – мощността на мотофрезата и площта на участъка, който ще се обработва с нея. Разбира се, добре е да знаете и какъв тип е земята, която искате да обработвате с мотофреза.

  • Леките модели мотофрези могат да са с мощност от 1 до 3 конски сили. Те ще са перфектен помощник за малки участъци – 2-6 декара, управляват се чудесно, леки са и са много удобни за по-възрастните хора;
  • Средно-тежките мотофрези са с мощност 3-6 конски сили. С тях можете да обработвате прекрасно участъци с площ 6-20 декара, като с тях вече не само можете да култивирате почвата, а и да засаждате;
  • Тежките мотофрези са с мощност 6-7 конски сили. Перфектни са за дворни и градински пространства до 40 декара. Те са с подсилен редукторен механизъм, по-тежки са, което е добре, когато засаждате и събирате повечето земеделски култури.

В тази статия искаме да Ви запознаем и да разкажем малко повече за мотофрезата, за конструкцията ѝ, за нейните характеристики, за това как да изберете мотофреза и да Ви дадем някои добри съвети.

Какво представлява мотофрезата?

Режеща фреза, мотор, дръжки за управление – това са основните работни елементи на мотофрезата. От мотора се предава въртящ момент към фрезата. Тя се върти с голяма скорост и изпълнява две функции – разхлабва земята и движи машината напред. Земята се повдига и раздробява, но не се преобръща. Тоест се изпълнява култивиране, а не оране на земята. Управлява се с помощта на две ръкохватки.

Предаването на въртящия момент от мотора към фрезата се случва посредством редуктор. При мотофрезите с по-малка мощност, които са по-компактни и леки, той е във формата на червей, при по-големите мотофрези е зъбчат. Устройството на мотофрезата включва автоматично сцепление с диск или ремък. Може да има скоростна кутия с няколко скорости, но тя по принцип е присъща за средно-тежките или тежките мотофрези.

В сравнение с мотоблока, мотофрезата е по-добър вариант за хората на село. Мотофрезата е по-евтина и по-икономична. Освен това е по-мощна и по-лека от един стандартен мотоблок. С нея се маневрира и работи по-лесно, така че е по-подходяща за жените и за по-възрастните хора. Като цяло, целта на мотофрезата е да разхлаби обработената земя.

Макар сред мотофрезите да има и много тежки модели, чиято мощност не отстъпва на тази на мотоблоковете, тези машини са различни. Разликата е, че режещата фреза се закрепва не на отвода на мощността, както е при мотоблока, а непосредствено на силовия вал. Затова тя няма да може да работи с прикачено към нея оборудване. И основното тук е, че колелата на мотоблока се задвижват от мотора и той върви сам, като тракторите. А мотофрезата се движи напред само защото фрезите ѝ се въртят. Малките ѝ колела са просто пасивни елементи, чието предназначение е само да помогнат за транспортирането ѝ.

Основни параметри на мотофрезите

В днешно време на пазара има много и най-различни модели мотофрези. Трябва да изберете правилната за Вас, като вземете предвид какъв по размер участък ще обработвате с мотофрезата, структурата и твърдостта на почвата, която ще се обработва, насажденията и планираните задачи. Тези моменти трябва да се преценят, защото от тях ще зависи какъв тип задвижване ще изберете, каква ще бъде мощността, за да не хабите излишно гориво, трябва ли да купите по-скъпа фреза, за да може да работи и с приставки, или ще е достатъчно да си купите просто една малка мотофреза, която само ще разхлабва браздите в градината Ви.

Големината на участъка, който ще се обработва, и типът на почвата, която ще се обработва, ще определят какви трябва да са техническите характеристики за обработването на земята, а именно:

  • Ширина на обхвата;
  • Дълбочина на разхлабването.

Ширината на обработката се определя от ширината на фрезата. При леките битови модели мотофрези тя е 20-30 см, което е перфектно за цветни градини. Най-популярна е ширина от половин метър, която е присъща за мотофрези от среден клас. Повечето машини за едно минавате разхлабват 80 и над 80 см. Най-добрият избор е сглобяемата фреза. Тя има странични части, които се свалят, ако е нужно. Тоест можете да изберете ширина 80 или 40 см, в зависимост от това какъв участък ще орете – тесен или по-широк.

Дълбочината на проникване в почвата също зависи от мощността на мотора и от размера на фрезите. Диапазонът на този работен показател е много различен при различните по мощност модели. Малките електрически фрези и свръхлеките бензинови модели разхлабват земята само на 8 см дълбочина, което не може да премахне корените на бурените. Евтините мотофрези с малко по-голяма мощност проникват на 15-18 см. Оптималният показател за разхлабване на почвата е 25 см. На такава дълбочина се унищожават перфектно корените на плевелите. Има фрези и с показател 30 за проникване в дълбочина – при тежките модели, той е добър при твърда почва.

Ако дълбочината на проникване в почвата е голяма и фрезата е подходяща за тежка земя, а на Вас Ви трябва да разхлабвате на дълбочина 10-15 см, този параметър може да се регулира с ботуш. Той се стяга и се фиксира с болтове, или може просто да повдигнете машината.

Ако трябва да си отговорим на въпроса какво е мотофрезата, ще видим, че основните ѝ работни показатели зависят пряко от това с какъв тип мотор е тя, каква е мощността на машината и колко е тежка. По-надолу ще разгледаме тези параметри.

Класификация на мотофрезите спрямо мотора

В зависимост от двигателя на мотофрезата, има следните видове:

Безнзинови мотофрези

Те са с двутактов или четиритактов двигател. Имат широк диапазон от мощности, отнесени към теглото им. Че можете да изберете необходимата мощност, а също и че можете да работите с нея без ток -  това са основните предимства на бензиновите мотофрези. Макар че са по-скъпи от електрическите, Вие ще получите здрав мотор, който няма да трябва да се свързва с тока, с широка функционалност.

Електрическа, бензинова или акумулаторна фреза да изберете за двора и градината?

Електрически мотофрези

Електрическата мотофреза се захранва от електрическата мрежа, затова този тип машини са предназначени за употреба в близост до къщата. Те са много леки и удобни, тихи са и не изпускат отходни газове, затова са много подходящи за оранжерии. Но има ограничение на площта, която ще се обработва с тях – до 5-6 декара.

Акумулаторни мотофрези

Този тип мотофрези са удобни с това, че не са свързани с контакта, тъй като са на батерия. Те съчетават най-добрите качества на бензиновите и електрическите мотофрези: работят тихо, не отделят вредни газове, мобилни са, автономни са. Много производители предлагат мотофрези със сваляща се универсална батерия, която ще подходяща и за друга градинска техника, което излиза изгодно и икономично. Но прекалено голяма мощност и дълбоко проникване в почвата от този тип мотофрези не очаквайте, те са подходящи за мека и пухкава почва.

На какво влияят теглото и мощността на мотофрезата?

Най-добрата класификация на мотофрезите е по тегло. Битовите мотофрези, които са препоръчителни само за домашна употреба, са:

  • Свръхлеки, до 15 кг. Тук се отнасят електрически модели с мотор 1-1,5 кВт, а също и бензиновите с 1,5-2,5 конски сили. Ширината е 20-25 см, дълбочината – 8-10 см, което е подходящи за цветни лехи и градини. Редукторът е червячен. Не работят с приставки;
  • Леки. Малко по-мощни от предните. Много са добри за нечести домашни дейности. Мощността при електрическите е 2-2,5 кВт, при бензиновите – 1,5-4,5 конски сили. Обхватът на работа е половин метър или 40 см. Дълбочината на проникване е 15-18 см. В комплекта често има малка приставка за хълмиране, което е много важно за по-голямата функционалност. Препоръчва се да се работи с такава мотофреза на черноземни почви, пясък.

Мотофрезите за професионална работа се характеризират с издръжливост, голям ресурс на бензиновия двигател. По тежест те биват:

  • Мотофреза среден клас. Тежи до 50 кг. Устойчива е. моторът е 4-6 конски сили. Прониква в почвата на 25-30 см. Ширината на обхвата се регулира, максимално е 80 см. Допуска се работа с нея както на черноземни, така и на глинести почви. При девствена почва се препоръчва само след обработването ѝ с трактор, за да не се повреди двигателят. По принцип може да се прикрепят различни приставки, включително и малко рало. Най-мощните модели имат скоростна кутия;
  • Мотофреза тежък клас. Тежи до 90 кг. Отличителното при нея е високата производителност и възможността да оре необработена почва. Тежките мотофрези се използват дори и за обработка на девствена земя, без предварително да са обработени от трактор. Подходящи са за участъци с големина половин-един хектар. Мощност – 7-10 конски сили.

На кои моменти да обърнете внимание, когато избирате мотофреза?

Качество на орането

Ако Ви интересува само да разхлабва почвата, то за обикновена черноземна почва, дори и площта да е много голяма (20-30 декара), е най-добре да изберете среден клас мотофреза, тя ще работи достатъчно качествено. Ще е подходяща и ако площта е 6-10 декара, но почвата е много твърда, глинеста, тежка. За мека почва е по-добре да си вземете лека бензинова или електрическа мотофреза, която да може да прониква на 15 см дълбочина.

Но ако говорим за пълноценна оран, се предполага, че земята трябва да се реже, повдига и обръща. Орането се извършва с рало, а не с фреза. Вместо фрезата се поставят колела – куки за земя. За да бъде качествено свършена тази работа, подходящи са тежките мотофрези – 90-100 кг. Средните по тежест могат да орат с рало само ако се добави тежест. С тежестта теглото трябва да е 100 или над 100 кг. Иначе силата на противодействие на почвата ще изтласква ралото настрани, ще го заклинва в браздите или ще го кара да отскача.

Брой скорости

Скоростната кутия е прерогатив на мотофрезите от средния и тежкия клас. Те са с 1-2 скорости на въртене на фрезата напред и една задна предавка – за назад. Незаменима е, ако трябва да се върнете назад, в случай че фрезата се заклини, или да пренасочите тежката машина.

Допълнителни възможности

Професионалните мотоблокове понякога имат колела в комплекта. Удобно е за работа с приставки към оборудването и за придвижване. Когато поставя колела, производителят обикновено монтира блокиращ механизъм. Ако машината тежи 100 кг, ще е лесно да се пренасочи само с помощта на тази система. Едното колело се блокира, а другото се върти.

Мотофреза за фрезоване и оране на земята.

Регулируеми ръкохватки

За да можете да работите дълго и да не се изморите бързо, можете да си изберете мотофреза спрямо Вашия ръст. За целта ръкохватките му могат да се регулират, като избраната височина се фиксира с болтове. При най-качествените модели дръжките се регулират не само вертикално, а и хоризонтално.

Приставки към мотофрезата

Освен за разхлабване, типичната универсална мотофреза обработва вадите, премахва плевели и корените им, реже брани и наторява. Ако мощността на мотора позволява и има верижен редуктор, Вашата мотофреза може да оре с рало, да хълмира, да сади и да вади кореноплодни растения. За тези цели трябва да си купите специалните приставки. Понякога тези приставки са в самия комплект на мотофрезата.

Към популярните приставки се отнасят:

  • Едностранно рало;
  • Приставка за хълмиране (има както стреловидни, така и дискови);
  • Картофовадач (използват се само с голяма фреза, при която мощността на мотора е достатъчна за тази работа);
  • Копачка за картофи (желателно е да използвате най-елементарната, тъй като механическите се използват предимно с мотоблокове);
  • Плоскорези (също се използват често в дворове и градини).

Мотофрезите могат да работят с всички изброени приставки само ако имате куки за земя. Това са метални колела с лопатки, които помагат на мотофрезата да не буксува и да се движи сигурно към земята. Различни са по диаметър и са с различна конструкция.

Постарахме се да разкажем по-подробно за мотофрезите, за техните възможности, да сравним всички видове мотофрези и да разгледаме характеристиките и техническите нюанси на този тип градинска техника. Надяваме се да сме Ви били полезни.