Днес няма ремонт, който да мине без надеждния, проверен и за някои задачи незаменим инструмент – перфоратора. И това е така, защото съвременният свят цели да реши бързо поставените задачи. Ударната бормашина е добро решение и тя отчасти може да изпълнява някои функции, но отстъпва по производителност и универсалност на перфоратора.

Какво представлява перфораторът и защо е толкова добър? Първото нещо е, че може да се използва в различни режими на работа – пробиване, ударно пробиване, удар (отборен чук). Ще разшифроваме това така:

  • Режимът на пробиване ще Ви помогне да пробивате различни типове материали, да завъртате и отвъртате крепежни елементи (болтове, видии), в някои случаи дори да смесва малки по обем разтвори.
  • Ударното пробиване е основната функция, с която перфораторът се справя перфектно в дейности, свързани с бетон, армиран бетон, тухла или камък.
  • Режимът на „отборен чук“, в зависимост от типа устройство, може да е помощен (често е при моделите с хоризонтален мотор) или постоянен. Но това се отнася само за професионалните перфоратори с патрон SDS-Max.

Изхождайки от това, работата с перфоратор може да е най-различна, по-просто казано – универсална. Само трябва да изберете правилно материала, за да изпълните успешно поставените задачи.

Неправилното използване на перфоратора в качеството му на различни строителни инструменти може да повреди уреда. Затова в тази статия ще изясним как се използва перфоратор във всичките му режими, за да не го повредим. Ще разберете как да използвате безопасно този универсален инструмент, как да го обслужвате правилно, удължавайки срока му на служба с години.

Видове перфоратори - режим на пробиване - безударно, ударно, отборен чук.

Какво може да се прави с перфоратор: допустими задачи и материали

Какво може да прави перфораторът?

  • Перфоратор като винтоверт. За тази цел в патрона SDS+ трябва да се постави специален преходник с обикновен патрон, в който се поставя обикновен държател бит. Но тази конструкция не дава възможност да завъртате видиите деликатно в меките материали, защото закрепването на SDS-Plus не е здраво и няма да успеете да завъртите равно видиите. При перфораторите със сменящи се предни основи патронът се фиксира на стволовата част на перфоратора. Този вариант е по-стабилен и ще позволи да се справите по-лесно с поставената задача. Макар че при тези габарити на перфоратора завъртането на видии не е най-удобното занимание.
  • Перфоратор за бъркане на бетон. Тук ще акцентираме на това, че перфораторът не е миксер, макар да може да извършва тази дейност благодарение на конструкцията на механичната му част. Но за да не излезе инструментът от строя, се препоръчва да се бъркат основно лепила или бои в малък съд и само със специални бъркалки. Не забравяйте, че това може да се направи в режим на пробиване.
  • За правене на отвори в дърво. Преди да използвате перфоратор за пробиване на дърво, трябва задължително да го включите на режим без удар, да сложите с преходник необходимото свредло и скоростта да е ниска. Но имайте предвид, че ще Ви е много неудобно да използвате свредло с малък диаметър.
  • За дупчене на плочки. Възможно е, но имайте предвид, че плочките са капризен материал. Може да се счупят, ако натискате по-силно. Затова започнете внимателно в режим на пробиване без удар, с ниски обороти, увеличавайки постепенно скоростта.
  • За пробиване на метал – перфораторът може да се справи и с тази задача, защото при него няма ограничения по отношение на материалите, с които може да работи. Необходимо е само да имате специално свредло за метал. То е направено от здрава стомана с добавен кобалт за по-голяма здравина. На края има  спойка за по-голяма твърдост. Формата на свредлото е спираловидна, а опашката е цилиндрична. Поставя се само с преходник.

Подготвителни етапи преди работата с перфоратор

Преди да започнете да пробивате и дупчите, трябва да добавяте винаги смазка в стволовата част, защото по време на работата с перфоратора температурата на триене на метала в метал е много висока. И само ако има смазочен материал, няма да се появят проблеми с деформирането на материала или с инструмента, затова се опитвайте винаги да държите ствола (сменяемия патрон) в перфектно състояние.

При перфораторите със сменяема основа това се прави лесно:

  • Патронът се сваля, почиства се от праха и мръсотията с кърпа;
  • След това се смазва вътрешната част на патрона;
  • След това се помества смазочния пръстен и патронът се поставя на мястото му;
  • Обръща се, за да се фиксира колкото се може по-надеждно;
  • Смазочният пръстен се отпуска и блокира патрона.

След като направите тези лесни манипулации с патрона, включете перфоратора на празен ход. И буквално 15-20 секунди са достатъчни, за да се разпредели смазката там, където трябва. Така ще разберете дали не вибрира прекалено много уредът при поставянето на длетото или свредлото, дали не шуми много.

В статията ни „Как се работи с перфоратор – съвети и препоръки“ разглеждаме някои съвети и правила, които са важни, за да може работата с перфоратор да се изпълнява гладко и без проблеми. Натиснете ТУК, за да се запознаете с тях.