Много хора смятат, че професионалният електрически инструмент за строителни дейности и ремонт се различава от битовия само по цената. Във всичко друго те много си приличат, ако не се вникне в тази тема по-надълбоко.

Ситуациите, при които няма как да се свърши работа без инструменти в строителството, са най-различни. Може да става дума за строеж на къща от нулата или за декорация на апартамента с картини. От това колко сложна и продължителна ще е работата, зависи и какъв инструмент ще изберете.

Професионалните инструменти за строителство и ремонт работят по-продължително и ефективно от битовите.

Инструментите от битов и професионален клас се различават по функционалност и характеристики. Например професионалната бормашина е по-добре защитена от прегряване, защото е направена за по-продължително използване, а освен това изборът на скорости при нея е по-голям. Плавният старт и регулирането на оборотите също отличават професионалната бормашина от битовата, която се използва по-рядко и кратковременно.

За да разберете какъв инструмент – професионален или битов – ще е по-подходящ за конкретния случай, трябва да разберете по какво се различават те.

Какви режими на работа имат инструментите и колко продължително работят?

Важна характеристика на електрическите инструменти е продължителността и режимът им на работа. Под последното се разбира способността да функционират без прекъсване. Най-често се срещат продължителен (S1) и кратковременен (S2) режими на работа.

В документите на инструмента режимът на работа се обозначава като име на режим и показателя му, например S2 – 10/10, което означава 10 минути непрекъсната работа и 10 минути почивка. S1 може да е с по-продължителен период на работа, например 40/10.

При професионалните инструменти има качествена система на охлаждане. Моделите професионални инструменти могат да работят 200 часа на месец, тоест 50 часа седмично.

При битовите инструменти този показател е 10 пъти по-нисък, а именно – не повече от 20 часа на месец или 5 часа седмично.

Важно е да се спазва режимът на работа на инструмента, за да се използва безопасно. Силното нагряване провокира нарушения в работата и може да доведе до късо съединение.

За работата с някои инструменти трябва да се използват диелектрични ръкавици и други защитни средства, например маска и каска. Може да си купите и полезни допълнения към инструмента, например защитен кожух за ъглошлайф.

Как да изберете мощността?

Професионалните инструменти трябва да са с по-мощни мотори. Благодарение на това за изпълнението дори и на голям обем работа е необходимо по-малко време. Имайте предвид, че професионалните инструменти са по-тежки от битовите. За да работите с тях, трябва да сте физически силни и да имате опит.

Какъв може да е акумулаторът?

При избор на акумулаторен инструмент имайте предвид основните характеристики: напрежение, обем, скорост на зареждане, памет.

Напрежението на батерията показва мощността на инструмента. Обемът влияе на продължителността на работата – пише го на корпуса на батерията. Обемът на батерията е равна на мощността му. Диапазонът на работната температура при инструментите на батерия е горе-долу еднакъв. Комфортна температура е 20 градуса.

В тези условия батерията се зарежда по-ефективно и не се разрежда по-рано. По-ниската или по-високата температура, индивидуална за всеки тип акумулаторен инструмент, може да доведе до съкращаване срока на експлоатация. Трябва да имате предвид и саморазреждането на батерията. Всяка батерия губи известно количество заряд дори и без натоварване. Нормалният показател се смята, че е по-малко от 1% за денонощие.

Скоростта на зареждане зависи от това каква е батерията на инструмента. Например никеловите могат да се зареждат от 3 до 6 часа. Литиево-йонните изискват по-малко време – средно около час. Някои батерии възстановяват заряда си още по-бързо.

Памет на батерията – това е способността да се възстановява загубата на обем. Има я при всички модели.

Какви инструменти трябва да имате у дома?

В дома Ви трябва да има базов набор от битови инструменти. Възникват всякакви ситуации, а невинаги човек има възможност да иде до близкия магазин за бормашина или за две отвертки. Ако не искате да си купувате инструменти поотделно, можете да си изберете готов комплект.

Битови инструменти - отвертка, регулируем гаечен ключ, зеге,рулетка, нивелир,винтоверт.

В шкафа за инструменти трябва да имате отвертка, гаечен ключ, рулетка, макетно ножче, винтоверт, бормашина, перфоратор, зеге и нивелир.

  • За домашното куфарче с инструменти трябва да имате поне 10 различни отвертки. Може да си купите кръстачка и права в два-три размера.
  • За регулиране на обхвата е най-добре да си вземете регулируем гаечен ключуниверсален е.
  • Рулетката е незаменима, когато става дума за ремонт или строителни дейности. С нейна помощ могат да се правят равни отрязъци, да се мерят габарити и т.н.
  • Макетното ножче е необходимо при ремонт в битови ситуации, когато трябва да отворите опаковката или да изрежете някой конец.
  • Винтовертът е необходим, когато трябва да завъртате видии. Ако са много, ще се уморите с отвертката – това отнема много време и сили. Винтовертите са електрически и акумулаторни. Вторият вариант е по-удобен, тъй като е по-мобилен.
  • Електрическата или акумулаторната бормашина прави дупки. Минусът на бормашината с кабел е, че ще трябва да се съобразявате с дължината на кабела.
  • Има и акумулаторни бормашини-винтоверти – с тях можете и да дупчите, и да завъртате видии.
  • Перфораторът също може да дупчи, а благодарение на функцията на ударния механизъм само той би могъл да се справи с бетонена стена. Това е стандартен режим, необходим за пробиване на твърди, но ронливи материали.
  • Зегето ще помогне да изпилите и изравните ПДЧ, шперплат и други подобни материали. Качествените битови зегета имат система за издухване на изпиленото и плавен старт. Инструментът започва да работи постепенно, не пили веднага с максимална скорост.
  • Лазерният нивелир се използва, когато трябва да се поставят плочки равно, да се налепят тапети и дори да се окачи огледало. С нивелир е най-добре да работите при умерена естествена светлина, тъй като ри ярка светлина лазерната линия почти няма да се вижда.

На какво да обърнете внимание при избора си на строителен инструмент?

  • Професионалните инструменти се отличават от битовите по характеристики и повече функции. Те са по-подходящи за трудни, продължителни мащабни дейности.
  • Професионалните инструменти са устойчиви на износване и подлежат на ремонт при нужда. При битовите инструменти е по-лесно да си купите нов, отколкото да подменяте отделни части.
  • За домашна употреба не е необходимо да купувате скъпи инструменти. Битовите инструменти не са по-лоши и се справят добре с лесни задачи.
  • Важна характеристика на електрическите инструменти е продължителността и режимът им на работа. Професионалните модели могат да работят 200 часа месечно, тоест 50 часа седмично. При битовите инструменти този показател е 10 пъти по-малък – не повече от 20 часа месечно, тоест 5 часа седмично.