Да, можете да ремонтирате кухнята си сами, с помощ от време на време от близките. Цената е в зависимост от избора Ви на материали и уреди, продължителността на ремонта – около 4 месеца, включително почивните дни и вечер след работа. Два пъти за час и половина ще трябва да изключите тока в кухнята, четири пъти в рамките на 3-7 дни ще трябва да си поръчвате храна или да се храните навън.

Но преди да започнете, ще Ви трябват още около три месеца за размишления и спорове. Кухнята е много труден обект за ремонт и ремонтът ѝ, който трябва и да е за дълго и да е евтин, трябва да е обмислен до последния детайл. Ще се опитаме да Ви помогнем в това начинание.

Кое му е сложното на ремонта на кухнята?

При подготовката на ремонта на кухнята трябва през цялото време да имате предвид следните особености на това помещение:

  • Висока влажност – изпаренията при готвене и/или пране;
  • Високи температури;
  • Мощни източници на топлина – само котлонът отдава над 10кВт топлинна мощност;
  • Агресивна атмосфера – при готвене също се изпаряват мазнини, продукти на хидролиза при пържене, други летливи вещества от продуктите;
  • Резки колебания на посочените по-горе фактори – това „удря“ по-силно по облицовката и мебелите от стабилните им високи стойности;
  • Високи хигиенни изисквания към помещението – органичните налепи и натрупването им в ъгълчетата създават благоприятни условия за размножаване на микроорганизми, особено в топлия и влажен въздух.
  • Уреди на газ – необходимо е да се обърне специално внимание на вентилацията;
  • Висока използваемост на помещението – коефициентът на посещаемост и обитаване на кухнята е по-висок, отколкото в която и да е друга стая;
  • Малка площ на помещението и нисък таван – ако говорим за обикновена кухня в типично жилище;
  • Постоянно използване в помещението на чупливи, звучни, разглобяеми предмети.

Етапи при основен ремонт на кухнята.

Етапите на дългия път – ремонтът на кухнята

Откъде се започва ремонт на кухня? Какво да направите първо, кое е после? Кога да купите материалите и как да разпределите разходите? Ще опишем накратко етапите, а след това ще дадем пояснения за всеки от тях.

  1. Измерване и ревизиране състоянието на помещението;
  2. Разработване на схема за местата на оборудването;
  3. Разработване на дизайн, план на мебелировката и окончателен избор на мебелите;
  4. Почистване на помещението;
  5. Почистване на стените, тавана и пода;
  6. Ревизия и основен ремонт на пода;
  7. Ревизия и основен ремонт на тавана;
  8. Преместване и полагане на комуникациите;
  9. Работа по вентилацията;
  10. Подмяна на прозорците и вратата;
  11. Облицоване на тавана;
  12. Облицоване на стените;
  13. Облицоване на пода;
  14. Монтиране на цокли;
  15. Монтаж на уредите;
  16. Монтаж на мебелите;
  17. Отпразнуване на ремонта, ако са Ви останали сили.

Всичко това ще трябва да изпълните Вие, може да има и непредвидени усложнения при ремонта на кухнята. В жилища старо или ново строителство някои етапи, особено за тавана и пода, може да се окажат по-лесни. Но така или иначе, ремонтът на кухнята е изключително труден за един домашен майстор, затова, след като прочетете тази статия, разделена на няколко части, премислете добре – по силите ли Ви е? Не е ли по-добре все пак да платите на професионалист да направи ремонт на кухнята Ви?

Измерване и ревизиране състоянието на помещението

Трябват да измерите следното:

  • Дължина, ширина, височина;
  • Прозорци и врата – размерите на ОТВОРИТЕ и разстоянието от стените, тавана, пода (за прозорците);
  • Мястото за горните шкафове – размери, разположение, материал;
  • Розетките – разстоянието от пода и стените;
  • Водопроводните и канализационните тръби – същото;
  • Вход за газта – същото;
  • Вентилационен отдушник – също, плюс ревизия за вентилационното устройство;
  • Первази, гипсови первази, цокъли при плочките – ако има такива – също.

Измерванията трябва да са с точност най-много до 0,5 см отклонение. Ремонтът на малка кухня може да се прави точно по план. Иначе грешките накрая могат да докарат до това вратата да не може да се затваря или нещо друго.

При ревизиране на вентилацията трябва да прегледате външно и с тънка и огъваща се пръчка да прецените дали е предвиден в конструкцията на сградата отделен отдушник за кухнята. Ако има вертикала в стената, значи е отделен. Ако отива към банята и тоалетната – не е много добре, но е поправимо.

Планиране и проектиране

В резултат на описаните по-долу процедури, трябва да Ви се получи план за местата на мебелите и уредите в кухнята.

Планиране и проектиране на нова кухня - подготовка за основен ремонт.

Трябва да изберете мебелите предварително и да видите размерите им на място в магазина или в каталога. Препоръчваме Ви следното:

  • От картон си правите кутийка без капак, прорязвате в стените прозорците и вратата;
  • Изрязвате си отделно кубчета за мебелите и уредите – отбелязвате си кое къде ще е, надписвате или ги рисувате с маркер;
  • Размествайте, докато не получите приемлив вариант. Залепете към стените на картонената кутия кубчетата с пластилин или дъвка.
  • Естественото осветление може да се имитира със светодиоден фенер. Когато го премествате, можете да имитирате хода на Слънцето през различното време на деня и годината. За да имитирате лошо време, можете да поставите тънък лист през фенера.
  • След като получите в умален мащаб това, което искате да се получи с Вашата кухня, започвате да си изграждате план.

Основният принцип на планирането на кухнята е функционалният триъгълник – печка, мивка, хладилник. Страните му трябва да са горе-долу с еднаква дължина и да не е повече от 1,85 м всяка.

Последователността на планирането е следната:

  1. Комуникации;
  2. Уреди;
  3. Мебели.

Тук основният проблем е да оправите газта. Предупреждаваме Ви, че не можете да работите по комуникациите за газ сами, необходимо Ви е разрешение и специалисти.
При планирането трябва да е ясно – допустимата дължина на гъвкавите газови маркучи е 4 метра, на водопроводните и канализационните – 1,5 метра. Извиване на твърдите канализационни тръби хоризонтално не се допуска, на гофрирания отвод е допустима една извивка на не по-малко от 120 градуса.

Маркучите и тръбите за газта трябва да са достъпни за преглед, но това не означава, че трябва да се виждат. Допуска се да се положат зад мебелите, които нямат задни страни (отваря се шкафът и се виждат).
В старите кухни обикновено има само един контакт на отдалечена от кухненския плот стена. Разбира се, трябва да има контакт и при кухненския плот, затова при планирането трябва да предвидите отделно разклонение на кабели за там.

Желателно е да отделите електричеството за кухнята на отделен кръг, пералнята и бойлера – също. По време на ремонта ще трябва да изключите електричеството към кухнята поне два пъти за малко, кабелите към контактите и ключовете трябва да се прокарват не под напрежение, така че ще е удобно да можете да изключите тока само към кухнята.

Продължаваме с уредите във ВТОРА ЧАСТ!