Автомобилът е много сложна машина, която се състои от множество детайли, много от които трябва да се смазват постоянно, други – периодично. Моторните масла невинаги са удачен вариант, защото съдържат агресивни примеси. Там, където няма как да се използват стандартни средства за смазване, се използват течности или гелове на основата на силикон. Тези смеси се справят перфектно с функциите си, при това, без да увреждат гумените изделия и уплътнения.

Силиконова смазка – какво е това?

Този тип смазка се прави на базата на силиконово масло с добавяне на специални сгъстители, за да придобие пластичност. Силиконовата смазка може да се използва не само в автомобилизма, а и в бита, а също и като основа за направата на термопасти, които се използват широко за възпрепятстване на прегряване на електронни компоненти.

Какво е силиконова смазка и за какво се използва?

Силиконова смазка за автомобили се използва, когато не е възможно да се използват стандартните смазващи средства. Тъй като в състава на силиконовата смазка няма агресивни вещества, тази смазка се нанася често на различни гумени изделия. Използва се в температурен диапазон -40 до +250 градуса, така че автомобилните детайли, обработени със силиконов спрей, могат да се ползват буквално във всякакви условия.

Кои детайли могат да се смажат със силиконов спрей за автомобили?

Силиконовата смазка се използва за обработка на облицовъчните части на купето, при електрическото оборудване, както и при каучукови изделия. Много ефективен е силиконовият спрей за намаляване коефициента на триене при пластмасовите детайли. По този начин не само може да се удължи експлоатационният период на този тип устройства и механизми, а и работата им да стане по-безшумна и плавна.

Силиконовите спрейове имат свойството да отблъскват водата и влагата, затова са перфектни за предотвратяване замръзването на заключващия механизъм на вратите през зимата. Тази смазка не губи еластичността си при температура до -40 градуса. Трябва само да пръснете малко силикон на ключалките на вратата и на багажника, за да сте сигурни, че няма да изпаднете в ситуация, в която не можете да си влезете в колата, ако температурата е паднала под 0-лата.

Препоръчително е да смажете и гумените уплътнения на вратите и капака на багажника на колата си със силиконов спрей – така ще удължите живота им.

Видове силиконови смазки

Силиконови смазки можете а откриете в различни агрегатни състояния, от което ще зависи и как изглежда опаковката им, и как ще се използва самата опаковка. Най-разпространените видове силиконови смазки са:

Силиконов спрей

Среща се много често. Тъй като активното вещество е в течно състояние във флакон под налягане, съвсем лесно можете да смажете и най-труднодостъпните места на автомобила си или триещите механизми, скрити под декоративните повърхности.

Има и някои недостатъци на силиконовия спрей – част от смазката попада не само на местата, които имат нужда от обработка, а и върху детайли, които нямат нужда от защита от триене или от друго негативно въздействие. Затова, ако трябва да обработвате целево, по-добре използвайте друг тип силиконова смазка.

Течен силикон

Тази категория силиконови смазки се нанася лесно, без да е необходим никакъв натиск. Затова течният силикон може да се използва там, където е необходимо да се нанесе внимателно смазка.

Силикон на течна основа се използва често за уплътнителите на вратите на автомобила. С течен силикон можете да обработите и пантите на вратите.

Силикон на гел

Гелообразният силикон е много удобен за използване. Консистенцията на този тип силикон е гъста, така че няма да се стече от детайлите, които се обработват с него. Цената на гелообразния силикон не е висока, тъй като разходите при производството на този тип силикон не са големи.

Силиконов спрей – какви проблеми може да реши?

Силиконовата смазка, както стана ясно, е универсална водонепромокаема смес на основата на силикон и сгъстител. Външно представлява разтеглив попупрозрачен гел, течност или спрей. Но най-популярен, особено в бита и в автомобилната сфера, е силиконовият спрей. Той се използва лесно и удобно, може да достигне дори и до най-труднодостъпните места, няма нужда да имате кой знае какви умения или опит в работата с такава смазка, нито имате нужда от някакви допълнителни приспособления или инструменти, за да можете да го използвате.

Когато пръснете от силиконовия спрей, се образува гъст полимерен слой, който не само защитава повърхността от въздействието на негативните фактори, а и подобрява външността им.

Основни предимства на силиконовия спрей

Независимо от консистенцията и параметрите, силиконовите смазки имат много предимства:

Предимства и приложения на силиконова смазка - спрей.

  • Висока адхезия към метал, стъкло, пластмаса, гума, кога и други материали;
  • Химическа инертност (не оказват вредно влияние на повърхностите, които се обработват с него);
  • Биологична инертност (не са среда, в която могат да виреят бактерии и микроорганизми);
  • Високи диелектрични и антистатични свойства (не пропускат електрически ток);
  • Хидрофобност (перфектно отблъскват водата и защитават метала от корозия);
  • Еластичност;
  • Устойчивост към окисляване;
  • Отлични антифрикционни свойства;
  • Пожароустойчивост;
  • Устойчивост към солена вода, слаби киселини и основи;
  • Без цвят и мирис;
  • Добре предават топлина;
  • Безопасни са за човека;
  • Могат да запазят гореизброените си свойства в температурен диапазон от -50 до +200 градуса по Целзий (при различните марки този диапазон може да се различава).

Как се използва силиконова смазка?

Както казахме и по-горе, една от най-разпространените сфери на употреба на силиконовия спрей е автомобилното обслужване. Възстановяване на пластмасови детайли, елиминиране на скърцането в купето на автомобила, предотвратяване на замръзване и заяждане на ключалките на вратите, защита на автомобилните гуми, на различните уплътняващи елементи от стареене и втвърдяване – тези и много други задачи може да реши с пълен успех силиконовият спрей за автомобили.

  • В промишлеността силиконовите смазки се използват в пластмасови пръстени и О-пръстени, кинематични двойки от метал и пластмаса, върху шлифовъчни съединения на оптични устройства, гумени уплътнения, пластмасови кранове и др.
  • В бита силиконов спрей може да се използва за обработка на ключалки и панти, гумени уплътнения на прозорци и врати, различни битови и електрически уреди, фотографско оборудване, геодезични инструменти и други.
  • Любителите на туризма и активната почивка могат да обработват със силиконов спрей механизми, в които не трябва да попада влага (часовници, фенери, пневматични оръжия). Силиконовият спрей може да предотврати и попадане на вода в обувките и в различни кожени изделия, прави и закопчаването на ципове много по-лесно.

Как да почистите силикон?

Както уточнихме, когато използвате силиконов спрей, често капчици силикон попадат на места, където не трябва да попадат (по стъкла, дрехи и т.н.). Ако се случи такова нещо, не трябва да търкате петното, защото така ще го направите по-голямо.

За да неутрализирате силиконовата смазка, трябва да ползвате разтворител, например оцет, ацетон или други подобни течности.

Можете да изберете подходящ разтворител, ако знаете какво влиза в състава на силиконовия спрей:

  • Ако основата му е киселина, за да премахнете силикона, можете да използвате 70%-ова оцетна киселина. Намокрете мястото с нея и изчакайте 30 минути, след което изтрийте със суха кърпа;
  • Силиконова смазка на спиртова основа се неутрализира с медицински, денатуриран или технически спирт;
  • Съединенията с амини, амиди или оксими се отстраняват с бензин или спиртен разтворител. Държите около 30-40 минути, след което изтривате с парцал.

Често за премахване на силикон се използва ацетон, но той невинаги е ефективен, а за боядисани детайли е дори вреден (може да повреди цвета на салона или на декоративните елементи в него).

В някои случаи средствата за миене на стъкла вършат работа за премахването на петно от силикон, а също и течности, които съдържат амонячен/етилов спирт. Те са много ефективни и напълно безопасни за всякакви повърхности.

Разгледайте всички технически спрейове, които ще Ви помогнат в поддържката на Вашия автомобил и в бита. Техническите спрейове, които ние от DkLux.com Ви предлагаме, са на много изгодни цени!