Балончетата въздух в топлоносителя имат свойството да се натрупват в определени места в отоплителната мрежа и в радиаторите. Образувалият се балон продължава да се „подхранва“ с нови порции кислород и прераства във въздушна тапа, която блокира движението на нагрятата вода в съответния участък. В резултат на това радиаторите или секциите на радиаторите, намиращи се до тази тапа, изстиват.

За изпускането на въздуха от отоплителната система се използват два вида клапани:

  • Ръчен кран на Маевски;
  • Автоматичен обезвъздушител с поплавък.

Историческа справка: по-рано не са се използвали такива обезвъздушители. В частните домове са се използвали отворени схеми, където въздухът е излизал през разширителен съд. Централните отоплителни системи в блоковете са се снабдявали с въздушни колектори и спускателни кранове, които се монтирали в горните точки, а в някои случаи – на радиаторите.

Как работи спускателният кран?

Механичният обезвъздушителен кран работи по следния начин:

  1. В режим на използване на отопление спирателният кран е завъртян и конус затваря отвора херметически.
  2. Когато трябва да се изпусне въздушната тапа, кранът се отвърта с 1-2 оборота. Под налягането на топлоносителя въздухът преминава през отвор с диаметър 2 мм, попада в изпускателния кран и излиза навън.
  3. Първо от отвора излиза чист въздух, след това – смесен с вода. Кранът се затваря след като от канала потече плътна струя топлоносител.


Видове вентили по начин на развъртане

Въздушният кран на Маевски с ръчно управление е безотказно средство за изпускане на газовете от тръбите и отоплителните радиатори. Тайната при тях е, че няма движещи се детайли, които могат да се замърсят, да се износят или да ръждясат. По принцип вентилът се използва като обезвъздушител за радиатори.

Ръчните обезвъздушителни кранове за отопление се разделят на видове по начин на развъртане на винта:

  • С помощта на пластмасова или метална ръкохватка;
  • Традиционният вариант е шлиц за права отвертка;
  • Винт с четиристенна глава, за която се използва специален ключ.

Принцип на работа на автоматичния обезвъздушител

Не е трудно да се досетим, че клапанът за обезвъздушаване от този тип действа без намесата на човека. Елементът представлява вертикална бъчвичка от месинг с резба, където има пластмасов поплавък. Поплавъкът е свързан с ръчка с пружинен клапан за изпускане на въздуха, който е монтиран в капачето.

За справка: автоматичните обезвъздушителни кранове се предлагат с два вида външна резба – ½ и 3/8. Но по-често се използва ½ резба, 3/8 се среща по-рядко.

Принципът на действие на автоматичния обезвъздушителен кран е следният:

  1. В работен режим камерата в корпуса е пълна с вода, която притиска поплавъка нагоре. Пружинният въздушен клапан е затворен.
  2. При натрупване на въздух в горната зона на камерата нивото на топлоносителя се понижава и поплавъкът започва да се спуска надолу.
  3. Когато нивото пада до критичната си точка, тежестта на поплавъка преодолява еластичността на пружината и клапанът се отваря, започва да се изпуска въздух.
  4. Благодарение на повишеното налягане в отоплителната система водата изтласква целия въздух от камерата на устройството, заема мястото му и отново вдига поплавъка. Клапанът се затваря.

При пълненето на тръбите с топлоносител въздухът се изхвърля непрестанно, докато поплавъкът е на дъното на резервоара. В момента, в който камерата се напълни с вода, пружината затваря клапана. Забележете, че част от въздушната маса остава в корпуса под самото капаче, което не се отразява по никакъв начин на нормалната работа на отоплителната система.


По начин на изпълнение автоматичните обезвъздушители биват прави и ъглови. Някои производители правят крановете така, че въздухът да се извежда отгоре, други – отстрани, от странично „носле“. От гледна точка на обикновения човек, тези разлики не са от голямо значение, но за майсторите – санитарни техници това е от голямо значение.

Пример. Практиката сочи, че автоматичният клапан със страничен изход работи по-надеждно, отколкото с вертикално изпускане. И обратното, ъгловите обезвъздушители не събират въздушните балончета толкова добре, колкото правите кранове.

Автоматичните обезвъздушители се усъвършенстват постоянно. Водещите производители на детайли за отоплителни системи добавят на изделията си допълнителни функции:

  • Защита от хидравлични удари с помощта на огледална пластина (поставя се на входа на камерата).
  • Ефективното улавяне на малките балончета се постига в проточната конструкция с два хоризонтални дросела за присъединяване към мрежата. Долната част на резервоара се заема от специален пълнител, който спира движещите се балончета въздух и ги събира в камерата.
  • Възможност обезвъздушителят да се свали, за да се обслужи, без да трябва тръбопроводът да се изпразва. Това се постига, като се монтира автоматичен отсичащ кран с пружина на входа на дросела. Когато техникът завърта елемента, пружината се изправя и шайбата с уплътнението затваря прохода.
  • Вграждане на мини клапан в тапата на радиатора. Въздушни клапани, направени като тапи за радиатори.

Лирическо отклонение. Обикновените хора и някои „специалисти“ поради незнанието си наричат обезвъздушителя с поплавък автоматичен Маевски кран, което е много грешно. Изобретателят Маевски през 30-те години на миналия век е предложил ръчния кран, но няма отношение към автоматичния.

Вижте в статията ни „Къде се монтират обезвъздушителните клапани?“ къде би било най-ефективно и най-правилно да се поставят клапаните за изпускане на въздуха, а също и малко съвети за избор на спускателен кран.