След като кладенецът е изграден, трябва да се погрижите за поставянето на водопровод. Ако къщата се използва целогодишно, ще трябва да си направите зимно снабдяване в вода от кладенеца. За да можете да направите всичко сами, трябва да знаете всички нюанси и рискове, свързани с помпата и стиковането на тръбите.

Какво представлява зимното водоснабдяване

В този случай под думата „зимен“ се има предвид целогодишен. Ако говорим за зимен водопровод, тогава водата няма да замръзне, ако за монтирането му се използва един от следните специални методи:

  • Водопроводът се монтира по-ниско от нивото на замръзване на земята.
  • Водоснабдяването на къщата от кладенеца става по-високо от замръзването, но при това трябва да се направи допълнителна качествена изолация.

Съвет! Ако земята замръзва на дълбочина до 0,8 метра, е важно да се възползвате от първия метод.

Начини за водоснабдяване на къща през зимата: подробно

Ако дълбочината е повече от 1,5 метра и няма възможност да се копае по-надълбоко, може да използвате втория начин. В този случай цената е по-висока, тъй като се добавят разходи за допълнителната защита на тръбите и за изолацията. За този случай се изкопава дупка до 1 метър и се полага тръба. За подгряването е необходима топлоизолация и допълнителен загряващ кабел.

Как се извежда вода от кладенез за използване в имота през зимата без риск да замръзне?

Най-трудното при монтирането на водопровода е съединяването с кладенеца на мястото, където е оставен отвор при изграждането на самата конструкция. Връзката се изолира добре, за да не попадне мръсотия вътре.

Херметизация и зимно водоснабдяване от кладенец

За да се осигури максимално качествена херметизация, трябва да се използва стеснение, което представлява къса тръба с резба в двата ѝ края. От двете страни на тръбата се поставят накрайници и се притискат към стената с помощта на фланци.

Съвет! Ако се използва PND тръба с диаметър 32 мм, се препоръчва за стиковането да се монтира преходен фитинг. За да се съединят тръбите помежду си, ще трябва запояване и фитинги.

За външна и вътрешна хидроизолация не се препоръчва да използвате течни мастики. Подходящо е да използвате циментов разтвор с добавено течно стъкло или силикон.

Съвет! За да прекарате водопровод в къщата от кладенец за зимата, трябва да поставите тръбопровода на дълбочина по-ниско от средното ниво на водата. Ако приближите много тръбата до дъното, помпата може да се замърси.

Монтиране на тръбите:

  • Преди да се постави вертикалната тръба, трябва предварително да се източи цялата вода. Тръбата се свързва ръчно с коляно с тръбата, която излиза от изкопа. След това трябва да измерите отстъпа, който трябва да е равен на около 30 см, и да свържете тръбата.
  • Вместо коляно можете да използвате под правоъгълен кран, което ще позволи да спрете подаването на вода при ремонтни дейности или при подмяна на техниката.

Как се прави водоснабдяване на къща за зимата?

Зимното водоснабдяване може да се направи по няколко начина. Всичко зависи от това колко често се използва къщата – през цялата година или говорим за периодично използване с възможност да се пуска водата по всяко време.

Да разгледаме всеки начин по-подробно:

  • Първият начин се използва както за обикновени вили извън града, така и за къщи на село. Зимното водоснабдяване от кладенец се прави с оглед на това, че там през цялото време ще има хора, а това значи, че в къщата през зимата ще е топло. А този случай при монтажа може да се мине и без консервиране.
  • Изграждането на водопровод от кладенец за зимно време с консервация усложнява значително задачата. Няма как да го направите сами, ако нямате познания в тази сфера, най-добре ще е да потърсите помощта на специалисти в областта. Изолацията на кладенеца дава възможност да запазите работоспособността на водопровода през цялата година, дори ако в къщата дълго време не живее никой.

Зимното водоснабдяване от кладенец и в двата случая предполага да се монтира подземен тръбопровод на дълбочина около 1,5 метра. Тук трябва да се спази наклонът спрямо източника на водата. Ако дължината на тръбопровода не е повече от 8 метра, не е задължително да свързвате система за задължително пълнене.

Съвет! В този случай е добре да се монтира възвратен клапан директно в къщата, а напорът ще се създава при включването на помпата. За източването на водата ще е необходимо да се монтира обходен тръбопровод.

Кладенец като източник за вода и през зимата - как се прави водопроводна инсталация?

Често водоснабдяването от кладенец за зимни условия предполага да се използва помпа. Инструкцията за монтаж е лесна, работи автоматично, благодарение на което може да си организирате постоянно водоснабдяване в автономен режим, което е добра алтернатива на потопяемата помпа.

Плюсове на полипропиленовите тръби

За да направите така, че да се снабдявате с вода от кладенец, ще трябва да си купите тръби и това е много важен въпрос. Много са плюсовете, заради които да изберете полипропиленовите тръби. И така:

  • Това е много здрав и надежден материал. Тези тръби няма да корозират, много са устойчиви на износване, перфектно понасят механични въздействия. Срокът им на служба е 50 години;
  • Екологичните параметри на този материал са на висота, никога няма да развалят вкуса на водата. Дори и при дълго използване по стените на тръбите не остават никакви отлагания;
  • Връзките ще са добре херметизирани и сигурни, а това не е маловажно. Свързвайте тръбите правилно. Най-добре е да ги запоите, това е по-качественият вариант. Така ще се осигури целостта на целия тръбопровод;
  • Струва си да споменем и за сложността на монтаж, това е важно, особено ако правите всичко сами. Тук няма да Ви трябва специално оборудване и можете да си свършите всичко сами;
  • Цената на полипропиленовите тръби е поносима.

Зимно водоснабдяване от кладенец – технологични детайли и съвети

Имайки предвид, че невинаги къщите извън гра​​​​​​да могат да се свържат с централното водоснабдяване, собствениците на такива къщи прибягват до друг метод за автономно водоснабдяване.

В днешно време има три начина за това:

  • Да се взима вода от естествен водоем;
  • Да се организира подаването на водата да е от геран или кладенец;
  • Да си направите сами кладенец или геран.

От всички изброени варианти най-подходящият е да си организирате водоснабдяване за имота си от кладенец:

  • Цената за изкопаване и организация е много по-ниска от сондирането;
  • Всичко можете да си направите сами;
  • Правилно направено, съоръжението може дълги години да Ви дава вода съвсем безплатно;
  • Изкопаването не предполага специално разрешение.

За справка! Трябва да отбележим, че в сравнение с водата от геран, водата от кладенец, заради това, че земята е близко до повърхността, е подходяща само за технически цели. Затова ще трябва да монтирате специален филтър. Освен това веднъж годишно трябва да почиствате основно или да сменяте филтриращите елементи и реагентите.

Етапи в работата по организирането и изпълнението на водоснабдяването:

  • Да се разработи схема за водопровода;
  • Да се направят изкопи за тръбите;
  • Да се избере правилно помпа и да се монтира;
  • Да се монтират пречистващи филтри;
  • Да се монтират тръбите от кладенеца към къщата;
  • Да се монтират водонагревателни уреди и битова техника (пералня, съдомиялна машина).

Всички устройства по автономното водоснабдяване се монтират в помощни помещения в къщата или в кесон над самия кладенец, в монтажа влиза помпата или помпената станция. Тя се свързва с тръбата на кладенеца, откъдето се разклоняват тръбите директно към къщата. Задължително трябва да предвидите да се изолира кладенецът, иначе през зимата водата в него ще замръзне.