Няма къща, в която да няма смесители, с които по един лесен начин се осигурява смесване на студената и горещата вода и се регулира налягането на водата. При монтирането задължително трябва да се използват аксесоари за смесители – без тези прости, но много ергономични приспособления няма как да се монтира смесител правилно.

Видове аксесоари за смесители

Планка, ексцентрици, превключватели, розетки, въкохватки, лебедки за смесители.Към аксесоарите, без които няма как да се монтира смесител, можем да отнесем:

 • Специална планка – вкарва се в стената и се закрепва за нея с болтове. Трябва да обръщате внимание на материала, от който е направена. Например планката от полипропилен не трябва да се съчетава с железни тръби.
 • Ексцентрици – използват се за облекчаване монтирането на смесителя. Това е прост фитинг, към който се монтира самият кран.
 • Отклонител – конструкцията на смесителя не позволява да се пренасочва потокът на водата в други изходи (например към горния душ). Отклонителят се използва точно с тази цел.
 • Розетки – грубо казано, работоспособността на смесителя не зависи от тях, но те позволяват мястото, където излизат тръбите от стената, да изглежда красиво.
 • Ръкохватки – това са онези части, които човек върти, когато регулира напора и температурата на водата.
 • Лебедка, чучур – това е онази част от смесителя, по която водата излиза от водопроводната тръба.

Що се отнася до аксесоарите за смесители, ръкохватките и лебедките обикновено вървят в комплект към смесителя.

Кратко описание на аксесоарите за смесители

Ако не обръщаме внимание на непонятните наименувания, изброените аксесоари не представляват нищо особено. За да не остане нищо недоизяснено, ще разгледаме приложението и видовете на всеки от изброените елементи.

Какво е отклонител (разпределител) и за какво е необходим?

Смесителят може само да смесва топлата и студената вода, но при монтирането много често потокът на водата трябва да се пренасочва. Как например може да имаме кухня, в която един и същи кран се използва не само за подаване на водопроводна, но и на пречистена вода? Ще е необходимо допълнително устройство за пренасочване на необходимия поток в смесителя.

Отклонител, превключвател, дериватор за смесители - видове и предназначение.

Отклонителят за смесител е точно за това и когато избирате, трябва да знаете основните предимства и недостатъци на различните видове отклонители:

 • Топка – вгражда се директно в смесителя и превключването на водата става с ръкохватка на самия смесител. Надеждността е голяма, но не може да се ремонтира, ако излезе от строя, ще трябва да се смени целият смесителен възел.
 • Ексцентриков – за да се пренасочи потокът вода в другия изход, е необходима ръчка. В отклонителя се поставят вал и уплътнения, с които се затваря единият изход и се отваря другият.
 • Касета – управлението се изпълнява с една ръчка, можете да го смените с голи ръце, но не може да се ремонтира.
 • С преплъзване – първият от появилите се в масова продажба разпределители. Това е една ръкохватка, която се намира между крановете на смесителя.
 • Запушалка – пълно копие на ексцентрика, разликата е, че превключването става ръчно.
 • Бутонен (с копче) – може да се използва в автоматичните смесители. Може да не се намира върху самия смесител, а до него – като отделен блок. Към най-честите повреди можем да отнесем износването на уплътнителите и на пружината на разпределителя.

Ексцентрици

Тези елементи помагат смесителят да се свърже с тръбите. По-просто казано – това е изходът на водопроводната тръба от стената, от едната страна ексцентрикът за смесителя се закрепва към тръбата, а от другата – за стената (по-скоро с няколко милиметра вътре в стената).

Видове ексцентрици за смесител за кухня или за баня.Тези фитинги могат да са единични (за свързване на една тръба) и в комплект (ако тръбите са една до друга). Освен това могат да са на краищата на специалната планка.

Класификацията на ексцентриците е спрямо метода на закрепване към тръбите:

 • Резбови – позволяват ексцентриците да се отстранят лесно от тръбата при нужда;
 • Прес-съединения – отнасят се към класа монолитни съединения, което е един от основните им недостатъци. Инструкцията за монтаж изисква допълнително оборудване – прес-клещи;
 • Легло за смесител – основен елемент – това е патронник, който при съединяването на ексцентрика с тръбата се намира между външната повърхност на тръбата и вътрешната повърхност на ексцентрика;
 • Самозакрепващ се – надеждността на закрепването се постига благодарение на сцеплението между пръстен със зъбци и контра пръстен. Този тип съединение се отнася към монолитните;

Отделно трябва да споменем за ПП ексцентриците. Свързването с тръбата е посредством спояване, а вътрешната част, тази, към която се монтира смесителят – задължително трябва да е от желязо.

Обърнете внимание! Към свързването на тръбите с ексцентриците трябва да се подхожда с повишено внимание относно херметичността. Вместо проста ленена намотка (калчища), по-добре използвайте уплътнителна лента.

Планка за смесител

Планка за смесител - какво представлява и за какво служи, видове.Тя се поставя в стената и на външен вид изглежда като желязна или полипропиленова планка, по краищата на която е предвидено свързването на подаващите се тръби и на смесителя.

Що се отнася до материала, от който е направена, той зависи от материала на водопроводните тръби.

 • Месингови – подходящи са за метало-пластмасови и железни тръби, върху железните планки се закрепват ексцентриците.
 • Полипропиленови – могат да се използват само с тръби от полипропилен. При тези условия съединяването с тях е чрез заваряване.

За да не бъде монтажът много сложен, в горната част на планката има отверстия с нарези, а основното затруднение при монтирането е, че трябва да се вземе предвид дълбочината. Препоръчваме да монтирате така, че ексцентрикът да не излиза от стената, а най-добре е даже да влезе малко в стената, после можете да използвате удължители.

Оформяне изхода на тръбите от стената

Розетките за смесител закриват свързването на тръбите и смесителя и правят красиво.Розетката за смесители се използва единствено с естетическа цел, тя не въздейства по никакъв начин на работоспособността на смесителя. Функцията ѝ е да замаскира изхода на тръбите от стената. Когато избирате розетки, обръщайте внимание на материала, от който са направени. Можете да срещнете следните варианти:

 • Пластмасови розетки – заради желязното покритие изглеждат добре, но с времето покритието се изтрива, а самата пластмаса не е дълготрайна;
 • Неръждаема стомана – най-печелившия вариант – тези розетки са дълготрайни и здрави;
 • Можете да видите и розетки от цветни метали. Предимството на този вариант е, че са красиви. Но с времето те губят красотата си, защото се окисляват от въздействието на химическите средства.

Когато купувате розетки, можете да се сблъскате с определението „розетки за телескопични смесители“.

Ръкохватки и лебедки

Лебедка, чучур за смесител е частта, по която водата преминава от тръбите и излиза навън.Чучурът за смесители е известен и с името лебедка. Това е онази част от смесителя, по която водата постъпва от водопроводната тръба. Основните параметри на лебедките са дължина, височина и ширина:

 • Височина – това е разликата между височината на основата на смесителя и височината на края на чучура;
 • Дължина – дължината на лебедката въздейства на комфорта на използването на смесителя. Например при къса лебедка струята може да не достига до ваната или мивката, което не е добре;
 • Ширина – има се предвид ширината в тясната част на лебедката.

Класическата ръкохватка за смесител прилича малко на рул на кораб – това е онази част, която при завъртането ѝ регулира температурата и силата на потока на водата.