Кухнята е едно от онези места, където живеещите в дома прекарват много време. Имайки предвид това, оборудването ѝ изисква много. Това се отнася до всяко нещо: от декорирането до мебелите и различните уреди. Стенният смесител за мивката в кухнята е не по-малко разпространено решение от стоящия, но при този вариант предимствата са много, а сега ще ги разгледаме.

Особености при избора на конкретен смесител

За да бъде стенният смесител не само красив, но и функционален, трябва да избирате разумно. Да разгледаме какви варианти можете да откриете и на кои точно нюанси трябва да обръщате внимание.

Основни модификации

Стенните смесители за кухня могат да са с дълги, високи, ниски лебедки.На пазара има много варианти, но основните са тези:

  • Кухненски стенен смесител с дълга лебедка – конструкцията му предполага миене на посуда, зеленчуци и т.н., при това обикновено мивката е разделена на две секции и е важно лебедката да обслужва и двете. Най-качествените модели се правят от неръждаема стомана, по-евтин вариант е месингът;
  • Стенен смесител с хигиеничен душ – този вид конструкция се използва значително по-често в санитарните възли и смесените бани. Но от време на време се използват и в кухнята, ако става дума за вила, много често смесителят се монтира в кухнята, а душът се промушва през преградка към малък санитарен възел зад стената. Това решение спестява място за монтиране на комуникации. В кухните не се използва много, защото в конструкцията му влиза само маркуч със слушалка и два регулиращи елемента. Отделна група са смесителите за душ кабини, в които конструкцията е от смесителен и регулиращ възел;
  • Стенен смесител за вана – още един тип изделия, които не се използват в кухнята, но имайки предвид, че конструкцията им позволява да се използват и там, ги включихме в класификацията. В системата има не само лебедка, но и душ слушалка с маркуч. И отново, от време на време този вид се монтира при условия на ограничено пространство, ако кухнята и банята са в съседство една с друга.

Съвет! Оптимално решение е да се запознаете предварително с видовете смесители в интернет, тогава ще можете да изберете модел, който да се впише хармонично в интериора и да удовлетворява нуждите Ви. С други думи, когато посетите магазина, вече ще сте наясно какво точно търсите!

По кои показатели да изберете конкретен модел смесител?

За да е смесителят не само естетически красив, но и да Ви служи възможно най-дълго, трябва да имате предвид някои препоръки:

  • Най-качествените смесители за кухня са от неръждаема стомата или месинг.Качественият стенен смесител за кухненска мивка е тежък. Най-добрите материали, от които се правят такива смесители, са неръждаемата стомана и месингът. Ако е лек, това означава, че изделието е направено от алуминий, който струва малко, но се рони много – такъв смесител може да се повреди още при монтажа, ако не си прецените силата.
  • Покритието трябва да е еднородно, без петна и драскотини, известните производители отделят на този въпрос огромно внимание, контролът на качеството трябва да е организиран и на високо ниво. Всякакви недостатъци са недопустими, тъй като те не само ще окажат влияние на външния вид на смесителя, но и могат да станат предпоставка за отслояване на покритието.
  • Конструкцията трябва да е подходяща за Вашите условия на експлоатация, ако изводът на комуникациите при Вас е на ниско ниво над мивката, трябва да изберете модел с висока лебедка, в противен случай няма да Ви е удобно да използвате тази мивка. Ако тръбите пък са по-високо, няма нужда от висока лебедка, защото при пускането на водата ще пръска.
  • Ако Вие сами ще монтирате смесителя, важно предимство ще е наличието в комплекта на необходимите инструкции за сглобяване и монтаж. Инструкцията трябва да е на български език, което означава, че изделието е подходящо за експлоатация в нашата страна.
  • Ако в кухнята се използва стенен смесител с душ слушалка, слушалката трябва да бъде на специален държател, който трябва да се закрепи на стената там, където ще е удобно за Вас. Монтирането на държателя над смесителя не е особено удобен вариант за кухня.

Съвет! Най-добре изберете смесител за стена на известна марка, която е доказала качеството на продукцията си. и задължително уточнете дали има сертификат за качество, това не само ще Ви гарантира надеждността на смесителя, но и ще потвърди това, че това не е имитация на някоя водеща марка.

Основни съвети за монтаж на стенни смесители

Да изберете качествен смесител половината от работата, важно е монтажът му да се извърши правилно, за да служи смесителят дълго време. Условно работата по монтажа може да се раздели на следните етапи:

  • Стенните смесители са уникално и практично решение, а могат да са и много красиви.Подготовка на инструментите, списъкът тук не е голям, но може да се наложи да купувате нещо: две отвертки – кръстачка и права; водопроводен ключ. Нищо повече не Ви е нужно.
  • Подготвяне на всички необходими материали, които ще са Ви нужни при работата. Ако наборът за в стената трябва да се инсталира от специалисти по инсталиране на ВиК комуникации, другото трябва да си го направите сами. Ако в стената няма ексцентрици, трябва да си ги купите допълнително, освен това не трябва да забравяте да си набавите материали за уплътнение на резбовите съединения, може да са класически кълчища, може да е специализирана уплътнителна лента.
  • Работата започва с монтиране на ексцентриците, много е важно те да са разположени на едно ниво по хоризонтал и междуосовото разстояние да съвпада с параметрите на закупения от Вас смесител. Ако има някакви отклонения, монтажът трябва да се коригира или след приключването му конструкцията ще е накриво.
  • Монтирането на стенния смесител започва със съединяването на смесителя към изведените от стената ексцентрици. Ако всичко е наред и гайките за затягат лесно, конструкцията се премахва, за да се уплътнят резбовите съединения. Не забравяйте, преди да монтирате смесителя, да поставите декоративните розетки, иначе ще трябва да направите всичко отначало.
  • Когато приключите и смесителят е вече монтиран, трябва задължително да проверите системата за херметичност и дали работи както трябва. Само тогава можете да смятате, че сте свършили с работата.