Задължително условие за отоплението на дома е липсата на въздух в инсталацията. Въздушното пространство в отоплителната система води до намаляване ефективността на отоплението, корозия на железните елементи, повишаване нивото на шума в тръбите и други проблеми. Точно затова сега ще разгледаме как да премахнем въздуха от системата за отопление. Долупосочената инструкция ще Ви помогне да обезвъздушите сами отоплителната си система, без да се налага да наемате специалисти за това.

Защо се появява въздушен балон в системата?

Какво е това въздушно пространство в системата за отопление, знае почти всеки. Особено често с такъв проблем се сблъскват обитателите на общинските жилища, свързани с ТЕЦ. Симптомите на това обстоятелство са налице: неравномерно нагряване на радиаторите, липса на топлоносител в част от стаите или в целия апартамент.

Как се обезвъздушава отоплителна система - радиатори и тръби?Да разгледаме основните обстоятелства за обезвъздушаване на отоплителната система:

 • Планови профилактични или аварийни дейности, при които се демонтират тръби, които подават топлоносител, или смяна на радиатори (в този случай въздушно пространство със сигурност ще попадне в системата);
 • Въздух в отоплителната система може да се появи заради неправилен монтаж на тръбите (при неспазване на правилата за наклон по посока на отоплителния котел);
 • Ниско налягане на течността в мрежата, заради което въздухът запълва образуващото се в радиаторите и другите елементи от мрежата за отопление празно пространство;
 • При нагряване на топлоносителя в системата за отопление въздухът, разтворен във водата, се отделя и пречи на нормалното преминаване на течността по тръбите и отоплителните радиатори;
 • Бързото пълнене на отоплителната система с топлоносител преди пускането ѝ в експлоатация (водата трябва да се излива бавно, за да има клапанът за изпускане на въздух от отоплителната система възможност да заработи както трябва и да не допуска проникване на въздух в системата);
 • Недобрата херметизация на съединенията на тръбите и местата на свързване на тръбите с радиаторите (много често течът на тези места е толкова малък, че не се забелязва толкова, но точно заради тези неща се образува въздушно пространство);
 • Неправилна работа на специалните устройства, осъществяващи изпускането на въздуха, натрупал се в тръбите;
 • Свързване на подово отопление към неспециализирана отоплителна система, ако тръбите от тези инженерни системи са на различни нива.

Обърнете внимание! Обезвъздушаването трябва да се извършва веднага след констатиране на наличие на проблем. Отлагането на решението на този въпрос може да доведе до по-сериозни последици: корозиране на радиаторите, спукване на тръбопровода, повреждане на помпата или котела.

Борба с въздуха в системата

Видове обезвъздушаващи уреди

Мавски ключ за изпускане на въздуха от отоплителната система.За елиминирането на въздуха от отоплителната система при монтажа ѝ трябва да се поставят специални клапани. Те са два вида:

 • Ръчни. Наричат се Маевски кранове. Монтират се в горната част на отоплителните радиатори. За отварянето на крана може да се използва отвертка или Маевски ключ. Идеален е за обезвъздушаване, когато в радиаторите влиза въздух при тяхното пълнене с топлоносител.
 • Автоматични. Функционират сами. Могат да се монтират както вертикално, така и хоризонтално. Справят се добре със задачите си, но са по-чувствителни към качеството на чистота на топлоносителя. Подаваната към тях течност трябва да се филтрира. Могат да се монтират в една от частите на системата: както на подаващите, така и на отвеждащите тръби. Трябва да се монтират два такива крана, когато ще се обезвъздушава по-интензивно. Но и в този случай е много важно при монтажа на мрежата наклонът на тръбите да е правилен. Само тогава може да се получи истинско обезвъздушаване и няма да се сблъсквате с проблема „въздух в тръбите“.

Обърнете внимание! Обезвъздушаването е постоянно съпроводено с изхвърляне на определено количество топлоносител, което води до падане на налягането на течността в тръбопровода. Тези загуби трябва да се компенсират периодично.

Освен това е добре да поставите сепаратор за въздуха. Този уред извежда от системата газа, който е разтворен в течността.

Място на монтаж на обезвъздушаващите механизми

Въпросът за това къде ще се монтира клапанът за обезвъздушаване се решава в зависимост от метода на организация на циркулиране на топлоносителя в отоплителната мрежа. Видовете са два:

 1. Гравитационна система. В този случай водата тече от котела към радиаторите и обратно заради разликите в температурата и заради плътността на нагрятата и изстиналата течност. Въздухът може да се „източи“ с помощта на разширителен резервоар.
 2. Принудителна циркулация. Потокът на водата се снабдява със специална помпа. Тук трябва да се монтира специален въздушен колектор.

Обезвъздушаване

Да разгледаме по-подробно въпроса за това как да обезвъздушим мрежата, която е вече отворена, но не функционира добре. За наличието на въздух свидетелстват следните показатели:

 • Отоплителна система с принудителна циркулация на топлоносителяБучене в тръбите и радиаторите, звук от циркулиращата в тях вода;
 • Неравномерно загряване на радиаторите в жилището;
 • Странични звуци, които се появяват в отоплителната система.

Изпускането на въздуха от системата за отопление се извършва по следната схема:

 1. Определя се мястото на образуване на въздушен балон. За тази цел трябва да почукате по монтираните устройства с чукче. Там, където е въздушният балон, звукът от удара ще е по-силен и звънък. Много по-често проблемът е в радиаторите, монтирани на горните етажи на къщата.
 2. За обезвъздушаването на радиаторите помагат предварително монтирани в горната им част клапани – Маевски кранове, с които може да се изпусне въздухът и да не се наруши херметичността на тръбопровода и радиаторите.
 3. Със специален ключ или отвертка трябва да се отвърти клапанът, докато не се появи характерно свистене от изпускането на въздуха. Кранът трябва да се държи отворен, докато от него потече тънка струйка вода.

Съвет! За да не опръскате стените, се препоръчва да подготвите съд, в който ще се стича водата. Освен това имайте предвид, че топлоносителят ще пръска много, затова намерете начин да се обезопасите срещу изгаряне.

 1. Ако след приключване на обезвъздушаването радиаторът не започне за загрява равномерно, най-вероятно проблемът не е, че има въздух в системата, а че са се запушили каналите вследствие на корозия или замърсяване с твърди частици от водата.

Преди да обезвъздушите системата си за отопление, трябва да проверите количеството топлоносител и налягането му. Освен това поставете терморегулаторите на висока температура. Това ще Ви помогне да махнете въздушните балони, образували се в извивките на тръбопровода.

За да не се появява никога такъв проблем, е най-добре да монтирате допълнителни вентили за изпускане на въздуха на проблемните участъци на отоплителната система, чиято цена не е висока, а ползата им е огромна.

Извод

Образуването на въздух може да се избегне лесно, ако тръбите и радиаторите за отопление на дома са монтирани правилно. Тогава въпросът как да обезвъздушите системата си за отопление не би Ви тревожил.