Има случаи, в които дори и лирата в банята да тече много, можете да отстраните повредата със собствени сили и да не се налага да викате специалист, на който ще трябва да платите много.

Основните причини за теч от лирата

Причините сушилнята за кърпи и дрехи да протече са няколко и съвсем не всички от тях са свързани с брак или механични повреди. Най-често повредата е свързана с продължителната експлоатация на устройството, което се съпровожда със забележимо отслабване на някои съединителни елементи, с износване на уплътненията или с корозия.

Лирата в банята може да тече заради корозия, заради разхлабени връзки, заради износване на упълтненията и други.

Разхлабване на съединителната гайка

По принцип този проблем се получава в резултат на естествени процеси (свива се) или под негативното въздействие на постоянни промени в температурата и влажността.

Как да решите този проблем – ръководство:

 1. Изключете подаването на вода към лирата;
 2. Прегледайте съединителните връзки;
 3. Стегнете крепежния елемент с гаечен ключ;
 4. Тествайте работата на системата.

Проблемът с разхлабването на гайките в съединителните места най-често се появява при естественото изстиване (свиване) на тръбната система. Но при ремонтирането не бива да стягате прекалено много гайките, защото това може да причини нарушения в работата на сушилнята за кърпи.

Корозиране на метала

Появата на ръжда или електро-химична корозия по металните изделия се получава заради присъствието на кислород във водопроводната система, а също и заради образуването на така наречените блуждаещи токове.

Как да решите този проблем?

 1. Спрете подаването на вода към лирата.
 2. Проверете дали има заземяване;
 3. Обработете с полимерна смес вътрешната част на водната лира.

В някои случаи е добре да замените изцяло ръждясалото устройство с нова лира, има такива, които имат специална защита от поява на електро-химична корозия.

Износване на уплътненията

Един от най-разпространените и доста лесно решимите проблеми е естественото износване или реформиране и скъсване на гумените (силиконовите) уплътнения.

Как да се справите с проблема – ръководство:

 1. Как се прави ремонт на теч от лирата за кърпи в банята?Спрете подаването на водата към лирата;
 2. Премахнете слоя боя от съединителните гайки и ги развъртете;
 3. Сменете старите уплътнения с нови;
 4. Завъртете отново гайките и пуснете водата, тествайте дали работи правилно.

След като пуснете отново водата в системата, трябва да се убедите, че лирата не тече.

Какви инструменти ще са Ви нужни, за да елиминирате теча на лирата  в банята?

За да решите проблема с теча на сушилнята за кърпи в банята сами, трябва да се погрижите да имате необходимите материали и инструменти. Ще са Ви необходими:

 • Гаечни ключове;
 • Нови уплътнения;
 • Силиконов херметик;
 • Макетно ножче;
 • Полимерна смес;
 • Уплътнителна лента;
 • Антикорозионно средство.

При пълна или частична замяна трябва да си набавите отделните елементи или нов уред, за чийто монтаж е най-добре да се доверите на професионалист.

Как да спрете теча на лирата?

Ако при визуалната Ви оценка на състоянието на лирата в съединителните места или на повърхността на уреда видите ръжда, най-добре сменете цялата конструкция или отделните ѝ детайли, покрити с корозия.

При нужда се препоръчва да монтирате хидравлична защита. На местата, където е имало хидравличен удар, често се появява силен теч на вода, което може да стане причина за възникване на аварийна ситуация.

Ако старата лира за баня е ръждясала и корозирала, най-добре да се купи нова сушилня за кърпи и бельо.В хода на ревизията може да се наложи да замените изсъхналите или скъсани уплътнители. При това новите елементи задължително трябва да се намажат със силикон. Както сочи практиката, най-проблемни са старите, вече износени модели, които са изработили ресурса си или за изгубили здравината си. Дори и незначителните драскотини могат да се превърнат бързо в големи дупки с големи течове. В този случай ремонтът не е най-рентабилното решение, най-добре е да си закупите нова лира, ще Ви излезе дори по-евтино.

Какво може да причини теч на лирата?

Могат да протекат не само старите, а и новите уреди, което се получава заради неправилния избор на модел или заради грешно монтиране на лирата. Преди да си купите лира, е важно да си изясните техническите особености на функционирането на системата и показателите за налягането.

Некачественият монтаж също може да предизвика течове, затова през първата седмица след монтажа е добре да контролирате работата на лирата и да проверявате съединителните елементи. Много рисковано е да купувате евтин модел лира. При тях течовете са най-вече заради заводски брак. Освен всичко друго, причините за появата на теч от лирата при съединяващите елементи може да са:

 • Различни неравности при свързването на тръбите;
 • Грешно монтиране на коленете (съединяващи елементи);
 • Неправилно поставени уплътнения;
 • Ако гайката не е достатъчно плътно прилегнала по резбата;
 • Силен хидравличен удар в системата.

Коя лира не тече?

Ако лирата не тече, това значи, че изборът на уред е бил грамотен и се обслужва правилно в процеса на експлоатация. Преди всичко, трябва да проучите основните технически параметри на системата за подаването на вода и за налягането, след което да изберете подходяща лира. Специално внимание трябва да обръщате на марката. Най-добре е да изберете доказал се производител, който предлага качествени и надеждни санитарно-технически уреди.

С профилактична цел срещу поява на теч се монтират филтриращи системи, които пречистват добре топлинния носител на входа на системата. Освен това задължително трябва да взимате предвид основните характеристики на материала, който е използван при производството на лирата за баня. Дори и най-скъпите и всяващи респект модели лира, ако няма ефективна вентилационна система в банята, се поддават на корозия.

Има случаи, в които течът на лирата е нещо съвсем нормално при работата на уреда, присъщо за всички нагревателни уреди в процеса им на експлоатация. Но за всеки случай, трябва да си изясните възможно най-бързо причината и да я отстраните, за да предотвратите появата на евентуална аварийна ситуация.