В днешните времена, наситени с нови технологии, такова нещо като лира е просто задължително да присъства в банята.

Лирите за баня не са само предмет за сушене на кърпи и мокро бельо. Това е и оригинален елемент в интериора Ви, който подчертава Вашия вкус. Много е трудно да изберете лира сред огромното количество от модели, които се различават по стил, функционалност и оригиналност.

Електрическите лири за баня могат да имат термостат за регулиране на температурата, нямат нужда от източник на вода - водопровод, работят на ток.

Броят на индивидуалните модели се увеличава с всеки ден. Качествената лира изпълнява някои много важни функции:

 • Намалява влажността;
 • Избавя банята от плесен и гъбички;
 • Загрява банята;
 • Суши бельото и влажните кърпи.

И така, коя лира да изберете?

Всички модели лири се делят на три вида:

 • Водни;
 • Електрически;
 • Комбинирани.

В днешно време буквално всяка фирма произвежда и трите типа лири. Електрическите модели изглеждат точно като водните. Те обикновено са направени във формата на буква „М“ или „W“, само че са със закръглени краища. Също така могат да обикалят по стената. Има модели, направени под формата на стълба, те истински приличат на шведска стена. Перфорираните модели от неръждаема стомана се правят във формата на метален лист с отвори или няколко обръча, които се съединяват между себе си с две вертикални тръби.

На практика няма как да разберете каква лира за баня гледате в момента – електрическа или водна. Трябва да обръщате внимание на наличието или липсата на електропровод и розетка. Но ако електропроводът е в стената, тази особеност също отпада.

От голямо значение е материалът, от който е направена лирата. Неръждаемата стомана и месингът са най-разпространените материали, от които се правят днешните сушилни за кърпи. Някои модели са направени от обикновена стомана. Боядисват ги или ги хромират, но скоро покритието им ръждясва и започва да се лющи. По-практични и надеждни са моделите от неръждаема стомана. Те са устойчиви към въздействието на различни соли и влага, към механично увреждане.

Видове електрически лири

Електрическите лири за баня работят функционално, няма значение какъв ще е топлоносителят, с който са пълни, могат да се монтират и в коридора при нужда.По принципа си на пълнене електрическите модели лири са няколко вида:

 • Такива, които се пълнят с вода;
 • Такива, които се пълнят с масло;
 • Такива, които се пълнят с антифриз.

Там, където се свързва лирата, е монтиран нагревател, който поддържа оптимална температура. Няма голям смисъл да говорим за материалите за пълнене на лирите, тъй като това с какво е напълнена лирата не влияе на качеството на нагряването и затова този параметър по принцип не е кой знае колко важен.

Електрическата лира има редица предимства, в сравнение с водните модели. В периода, когато няма общо отопление, е важно в банята температурата да е комфортна. Пълната автономност от централното отопление позволява да се поддържа необходимата температура целогодишно. Електрическата лира е снабдена с терморегулатор, което позволява да се пести електричество. Терморегулаторът се регулира лесно, поддържа автоматично необходимата температура в банята. А ако е необходимо, може да се включи и да се остави на минимален режим на работа.

Някои лири за баня могат да се използват като отоплителен уред. Благодарение на терморегулатора може да се контролира температурата на уреда, без да се допуска да се нагрява много (обикновено е максимум до 65 градуса). При монтажа може лесно да се настрои необходимата мощност на такъв уред. Пълноценното отопление в банята е от голямо значение. В банята никога няма да се натрупва влага, защото тя ще се изпарява при добра вентилация. Голямото разнообразие от лири с различни конструкции позволява да се суши и да се разполагат удобно вещи и кърпи. Ако си сложите такъв нагревател, ще Ви е лесно да поддържате ред и лична хигиена. Повечето сушилни за кърпи с терморегулатор имат таймер за включване и изключване на уреда. Това е много важен фактор, тъй като той позволява да се пести електроенергия и да се осигурява безопасност при сушенето на вещи.

Особености на електрическите лири за баня

 • Електрически лири за баня - дизайнерски сушилници за кърпи, които затоплят, елиминират влагата, допълват интериора в дома.Електрическият сушилник за кърпи и бельо от ново поколение отговаря на всички изисквания на техниката за безопасност, макар в него да се използва за загряване напрежение от 220 волта. В конструкцията му са използвани най-добрите диелектрически материали, а най-иновативната изолация на електрическия ток предотвратява всякакви проблеми при експлоатацията му.
 • Може да се монтира специален декоративен екран на лирата, за да се впише уредът хармонично в интериора.
 • Независимост от централно водоснабдяване в помещението. Това е удобно преди всичко тогава, когато се получава нарушение в подаването на топла вода и при изключването на отоплението. Тоест извън отоплителния сезон този вид лира ще изпълнява ролята на закачалка за кърпи.
 • Също така не можем да не отбележим лесния монтаж на електрическата лира, тъй като няма нужда да се свързва с отоплителната система. Трябва само да се монтират държатели за закрепване на уреда, да се свърже нагревателят с електропровода и да се свърже с електрическата мрежа чрез розетката.
 • Възможност да се регулира температурата на уреда с помощта на терморегулатор. Разбира се, тази опция не е достъпна при водната лира.
 • Възможност да се монтира навсякъде. Това е важно, в случай че уредът трябва да се инсталира не в банята, а например в коридора, където не е предвидено отопление.
 • Използва се при нужда. Можете да включвате и изключвате лирата, когато искате. Например, ако лирата е монтирана на вилата и имате нужда да работи постоянно.
 • Уредът не контактува с вода и затова не корозира и служи много по-дълго време при правилната му експлоатация.
 • Изборът на дизайн на електрическа сушилня за кърпи е значително по-разнообразен, отколкото е при водната, тъй като не е ограничен откъм възможностите за монтаж.
 • Икономично потребление. Електрическата лира използва средно от 25 до 100 вата, което се равнява на потреблението на една обикновена електрическа крушка.

Монтаж на електрически лири

Монтирането на тези уреди става по два начина:

 • Отворено;
 • Затворено.

Кой да изберете, се определя не само от личните Ви предпочитания, но и от функционалните особености на мястото, където ще се закрепи лирата. При отворения тип монтаж по принцип всичко е ясно. Монтира се с помощта на болтове и розетка. А затвореният тип се използва, когато няма възможност да е отворен или когато искате максимално да запазите естетиката и да избегнете отворите в стената.

Също така, ако е баня, може да се случи така, че там да няма розетка. Това може да се предвиди спрямо правилата за безопасност при построяването на дома. В този случай проблемът може да се реши с помощта на инсталиране на влагозащитена розетка или със затворен тип монтаж. При този тип монтаж лирата се свързва непосредствено към кабел в стената, а всички видими изводи или се вкарват в стената, или се затварят с декориращи елементи.

При избор на модел електрическа лира играе роля акцентът върху качеството на използвания материал, дизайнът на уреда, работните му характеристики и, разбира се, цената, която зависи от производителя и модификациите на уреда. Има дизайнерски модели лири, които са с много висока цена, но и при скромен бюджет можете да си намерите лира, която да оправдае очакванията Ви и да Ви осигури онези функции, които търсите в една лира.