Мивката Изберете идеалната комбинация между стил и функционалноств кухнята е дългосрочна инвестиция и изборът й зависи от редица фактори. Търсете удобството, което ще ви създаде, определете мястото, на което ще я разположите и помислете за лесната й поддръжка, тъй като ще я използвате постоянно. Може да не готвите толкова често, но във всеки един момент, в който ядете в дома си, трябва да измиете мръсните чинии и прибори. Подходете сериозно към монтажа на мивката в кухнята Ви - тя не е типична мебел, която се изхвърля на няколко години. Подмяната й е свързана с разбиване и майстори. Затова не разчитайте на това, че ще я смените лесно, ако не ви хареса. Изберете материала, който ще подхожда най-добре на интериора и ще ви носи функционалността, от която имате нужда.

Кой е най-подходящият материал за кухненската мивка?

  • Неръждаема стомана

Неръждаемата стомана е най-разпространеният материал за изработка на кухненски мивки.  Има два варианта - гладки и матирани повърхности. Като цяло са характерни с издръжливост и лесен начин на почистване, като матираните повърхности се поддръжат по-лесно. Този вид кухненски мивки са устойчиви на топлина, а петната се отстраняват лесно. Можете да ги намерите на пазара в различни видове, размери и стил. Те са леки, лесни за монтаж и с дълъг експлоатационен живот. Водят се едни от най-купуваните, тъй като са нисък клас и са сравнително достъпни. 

  • Фаянс

Интериор в бяло е идеален избор да закупите мивка от фаянс. Цените са сравнително ниски и има голямо разнообразие от форми и размери. Почистват се лесно, използвайте само гъба с препарат за чинии или сапун, или абразивен препарат при по-упорити петна. Мивките от фаянс са направени от изпечена глина при високи градуси. Те са предпочитани поради устойчивостта им на драскотини, химикали и петна. Единственият недостатък е, че се налага да внимавате от удари с тежки и твърди предмети.

  • Камък

ТоваМивките от полимермрамор и граниксит са здрави, надеждни и с различни цветове са мивките, направени от мрамор, гранит и травертин. Те са монолитни и доста масивни. Цената на естествения камък е доста висока и датира много назад във времето. Като алтернатива на пазара се предлагат мивки от полимермрамор. Той представлява смес от полиестерна и акрилна смола, минерали и пигменти. Тези мивки са в широка цветова гама, лесни са за поддържане и издържат дълго. Те са малко по-претенциозни от надраскване, затова внимавайте с почистването. Не използвайте абразивни препарати.

  • Чугун

Те са много подходящи за създаване на ретро стил в кухнята Ви, защото се предлагат в голямо разнообразие от цветове. Кухненската мивка от отлят чугун с емайлирано покритие е много издръжлива и тежка. Съобразете тежестта, за да знаете какви шкафове да проектирате около нея. Те са евтини, лесни за поддръжка и устойчиви. Те са идеални за мивка на открито.

  • Мед

Ретро стил можете да постигнете и чрез мивка от мед. Те са оригинални, нестандартни и създават класически визия. Цените за този вид изработка са високи и изработката им често е произведение на изкуството. Внимавайте да не ви излъжат за истинската стойност на изработката. Изберете високо качество мед с минимум 99% чистота, като можете да добавите цинк за здравина. Употребявайте само сапун и вода за почистване, за да не съсипете скъпия материал. Тежките химикали са абсолютно забранени за добрия вид на вашата атрактивна мивка.