Често пред купувача стои изборът дали да си купи обикновена тоалетна чиния, или да се спре на съвременна такава, която е снабдена със система против пръски. Но първо е добре да разбере какво представлява тази система и какъв е принципът на работата ѝ.

Какво представлява системата против пръскане в тоалетната чиния?

Конструкция на тоалетна чиния със система анти пръскане.В този тип санитарен фаянс процесът на движение на отпадъчните води е устроен по по-специален начин, което осигурява комфортно използване на уреда. Специална „пръчка“ позволява да се елиминират звукът и пръските вода, които се получават при падането на фекални маси и твърди отпадъци, а също и при пускането на водата.

Общ принцип на работата и схема

С други думи, ефектът против пръски се постига заради специалните геометрични особености на чинията и на отдела за пускането на водата. Характеристиките, които осигуряват липсата на пръски, са:

  • Ниското ниво на водата;
  • Отворът за водата, която се пуска, е стеснен и е изместен спрямо оста на чинията;
  • Дренажът е надълбоко;
  • Водата се излива по кръгов перваз.

В крайна сметка се получава конструкция, при използването на която съдържимото в тоалетната чиния се събира и не се разпръсква.

Видове дренаж в тоалетните чинии

В съвременните тоалетни чинии дренажът може да се намира от всяка страна на чинията, но най-често на задната страна. Най-удобен е вариантът тоалетна чиния тип „козирка“, точно въз основа на тази конструкция е разработена и системата срещу пръски, но в днешно време няма да е трудно да намерите функцията против пръскане и при други модели тоалетни чинии.

При това е важно да знаете, че традиционната чиния не може да има такава система, но модернизираната ѝ версия, която е извита по специален начин, може да има система против пръски.

Предимства и недостатъци на системата против пръскане в тоалетната чиния

Един от недостатъците на системата против пръски е, че тоалетната чиния трябва да се почиства допълнително след всяко ползване.Основният недостатък на тази система е, че такъв тип чинии се монтират трудно. Към другите недостатъци на анти пръски системата се отнасят:

  • Водата се натрупва по закръгления перваз, което с времето води до натрупване на котлен камък в тази зона;
  • Первазът трябва да се чисти след всяко ползване на тоалетната чиния;
  • Заради много дълбокото и изместено дренажно отверстие трудно се достигат паднали случайно в тоалетната чиния неща.

Косвен недостатък е, че можете да бъдете излъгани. Продавачите често се опитват да предлагат тоалетни чинии със система против пръски, които всъщност нямат тази функция. Затова, преди да посетите магазина, задължително трябва да се запознаете по-детайлно с темата и да проучите кои са отличителните признаци на тоалетните чинии, които имат функция „анти пръски“.

Предимства на системата срещу пръскане на тоалетната чиния:

  • Поддържане на добра хигиена;
  • Блокира неприятните миризма и звуци;
  • Комфортно е.

Освен това, ако тоалетните чинии с перваз имат допълнителен дренаж, който се чисти трудно с обикновена четка за тоалетна, то стеснената конструкция в анти пръски системата пък се поддава лесно на обработка. Първият вариант е по-лош и заради това, че по перваза винаги се натрупва вода, макар и малко, а течностите са идеална среда за размножаването на бактерии и образуване на котлен камък.

Как да изберете тоалетна чиния със система анти пръски?

Купете си такъв тип чиния след като сте разгледали внимателно! Реалното ниво на изпуснатата вода трябва да е на същата височина, на която е и отверстието за канализационната тръба.

Видове дренаж при тоалетните чинии - кой осигурява система против пръски?С други думи, за да сте сигурни, че дадена тоалетна чиния има тази функция, е достатъчно да видите, че те са на една права. Ако се усъмните в това, че водата няма да е на една линия с отверстието, по-добре се насочете към друга тоалетна чиния, независимо каква цена Ви обявяват.

Освен това, преди да си купите тоалетната чиния, е добре да минете с ръка по вътрешната част на чинията. Така се проверява дали е емайлирана и дали е с еднородно покритие. Ако покритието е допълнително подсилено със специален състав – това е плюс. Решението Ви трябва да се крепи въз основа на опростяване процеса на почистване на стените на чинията.

Когато избирате, е добре да обърнете внимание на вида на дренажа. Той може да е кръгов и хоризонтален. Всеки вариант си има своите плюсове и минуси.

При първия тип водата в чинията постъпва от няколко точки, измиват се всички стени, но налягането не е толкова силно. Оттук вероятността замърсяванията да са повече е по-голяма. Ако ще се ползва и в апартамент на по-горен етаж, където има проблеми със скоростта на водоснабдяването, това допълнително усложнява нещата, защото ще е нужно повече време казанчето да се напълни отново, за да се пусне водата повторно да измие това, което не е могло да се измие. Цената допълва картината. Кръговият дренаж струва скъпо. Но пък е по-безшумен вариант, което е важно, когато говорим за тоалетни помещения с тънки стени.

Каскадният вид е класическо решение, при което водата под силно налягане измива най-вече задната част на тоалетната чиния. Системата осигурява надеждно отвеждане на фекалиите при първото пускане на водата, но не може да поддържа ниво на хигиена на необходимото ниво. Останалите стени на чинията не се измиват толкова добре, което води до бързо размножаване на микроорганизми и до натрупване на плака по стените на тоалетната чиния.