Санитарен възел има във всеки дом. Разбира се, прието е да го наричаме баня и тоалетна. Повечето хора знаят, че банята и тоалетната могат да бъдат заедно или поотделно. Но можем и трябва да знаем повече за тях, за да превърнем това място в дома си в нещо изумително красиво и приятно.

Какво е това?

В банята и тоалетната, независимо дали ще бъдат общи или отделни, трябва да има минимум вана или душ/душ кабина, тоалетна чиния и мивка.Всеки ден на човека започва и приключва в едно помещение, което се нарича санитарен възел. Много приятно е, когато то е красиво и хармонично, когато ни помага да се отпуснем и да се настроим позитивно. Често площта на дома не позволява да отделим голямо пространство за санитарния възел, затова трябва да изберем тоалетната и банята да са заедно. Особено актуално е това решение в апартаментите и къщите от по-старите времена. Разбира се, и в съвременните просторни апартаменти, и дори в частните домове можем да срещнем вариант да са заедно.

Не е толкова лесно да се избере дизайн за банята и тоалетната и да се разположат правилно всички санитарно-технически елементи. При това понякога в санитарния възел ни се иска да сложим и битова техника, например пералня машина или бойлер. Днес дизайнерите представят много варианти за интериори както за баня и тоалетна заедно, така и за поотделно. Различни примери показват как дори и най-малката площ може да се нареди с различни санитарни уреди. Остава само да изберете вариант, който да е подходящ за площта на апартамента, и да започнете да му придавате живот.

Но не забравяйте, че банята и тоалетната, на първо място, трябва да са практични, а след това красиви.

За да бъде максимално функционално пространството на санитарния възел, трябва санитарният фаянс да се разположи така, че уредите да са отделно един от друг. За да са удобни, отстрани и отпред трябва да има свободно пространство. За да се отделят отделните зони в санитарния възел, може да се използват различни фактури, включително и съчетанието им, да се подчертаят с определени цветове, да се сложат декоративни прегради. Дори и банята и тоалетната да са заедно, трябва да има минимум три работни зони, а именно:

При планирането на интериора на банята и тоалетната отправната точка трябва да е канализацията. Защото колкото по-далече от нея са санитарните уреди, толкова повече тръби трябва да се положат. При това дренажният наклон трябва да се спази по цялото им протежение. Практиката показва, че тоалетната чиния, която е отдалечена от канализацията на 2-3 метра, трябва да се постави на подиум, иначе отхождането на водата няма да е много добро.

Много хора си мислят, че дизайнът на санитарния възел се ограничава само до избора на материали и цветове. Но всъщност е много по-сложно. Защото трябва и да се премисли схемата за разположение на водопровода и електрическата мрежа, като се вземе предвид как ще са разположени санитарно-техническите уреди. В днешно време този процес може да се опрости с помощта на компютърни програми, които позволяват да се визуализира интериорът до най-малките подробности. Ако се отнесете внимателно към всички моменти при планирането на банята и тоалетната, накрая ще се получи много хармонично, удобно, красиво и функционално помещение.

Особености

Всеки от видовете санитарни възли има своите предимства и недостатъци. За да си представите по-добре кой вариант да изберете за своя дом, е хубаво да се запознаете по-подробно с тях.

Общ санитарен възел

Санитарният възел може да е с общи баня и тоалетна, прилежащи или отделни помещения.Това е, когато банята и тоалетната са обединени в едно помещение. Основното предимство на този вид санитарен възел е, че се пести от площта, което е много ценно при малометражните домове. В последно време в апартаментите и новопостроените сгради общите санитарни възли започнаха да се срещат доста често в проектите за апартаменти-студиа и боксониерите. Още едно предимство на такъв санитарен възел е, че за строежа или ремонта му ще е необходимо много по-малко материал, отколкото ще е необходимo за разделените баня и тоалетна.

За чистене едно помещение също е по-практично от две.

Недостатъците на общия санитарен възел започват да се проявяват, ако семейството се състои от повече от двама души. Трудно е да се използват едновременно и банята, и тоалетната. Минус е и това, че ще трябва всички предмети в помещението да се разпределят много компактно. В крайна сметка, когато в едно помещение се разположат тоалетна, вана, мивка, пералня, на практика не остава място на човек да му е и удобно. Идеалното решение за такъв вид санитарен възел е семейство без деца или от двама души. А също и ако в апартамента има още една тоалетна. Този вариант се среща често в новопостроените домове.

Прилежащи баня и тоалетна

Това е, когато тръбите, водопроводът и дренажът в банята и тоалетната са общи, но самите те са в две отделни помещения. Основното предимство тук е опростеният ремонт, особено що се отнася до канализацията и общите тръби, когато са едни за две помещения. Такива санитарни възли са много подходящи за големи семейства. Защото банята и тоалетната могат да се използват едновременно. От основните недостатъци ще отбележим повечето пространство, което е необходимо, за да се реализира санитарният възел. Освен това при този вариант площите на банята и тоалетната са много малки, което създава допълнително неудобство. Особено неудобно е това решение за по-пълните хора, на които им трябва пространство. Най-подходящ е този вариант на санитарен възел за семейство с деца, а също и ако под един покрив живеят заедно няколко поколения.

Баня и тоалетна отделно

Това е, когато тоалетната и банята са разположени в различни части на дома. Най-често този вариант се среща в съвременните постройки и просторните домове. Дори и в края на 80-те – началото на 90-те години можеше да се срещнат апартаменти с 4 или 5 стаи, в които има по два санитарни възела. Най-важното предимство тук е в това, че можете да го планирате, както си пожелаете.

Можете да направите банята и тоалетната да са напълно разделени, а може и да си направите тоалетната и банята Ви да са заедно. Или да направите един общ санитарен възел и още една тоалетна, така да се каже, за гости. Този вариант е много удобен за използване. Но съвсем не във всеки дом може да се организира такова нещо.

Видове

Санитарните възли биват много различни и могат да се различават и по разпределението на банята и тоалетната, и по материалите, и по размерите, да не говорим вече за дизайна на интериорите, цвета и прочее. А също така санитарните възли се отличават и по комплектацията. Защото общият санитарен възел, освен вана и тоалетна, може да има и душ-кабина, бойлер, детска тоалетна, перална машина, биде и други предмети.

Във втората част на този материал можете да се запознаете по-подробно с видовете санитарен възел спрямо отделните параметри – ТУК.