В първата част на този материал (ТУК) се запознахме с видовете санитарен възел спрямо параметъра общ и разделен. Тук ще се спрем по-подробно на видовете санитарни възли спрямо материала, от който са направени, размера, цвета. Продължаваме.

Материал

Спрямо материалите, които се използват за изграждането на санитарен възел, днес съществуват няколко вида:

Влагоустойчив гипсокартон

Страхотен дизайн за баня и тоалетна може да се постигне с помощта на влагоустойчив гипсокартон, пластмасови панети, различни видове плочки (керамични, огледални, стъклени).Използва се най-често, ако стените трябва да се изравняват. Но трябва да изберете точно влагоустойчив гипсокартон с висока плътност. Неговата влагоустойчивост се осигурява от специално вещество, което се нанася по картона от време му страни. В общия санитарен възел може с помощта на такъв гипсокартон и да се направи преграда, която визуално ще отделя банята от тоалетната. Единственото тук е, че този вариант малко ще намали площта на санитарния възел. Най-добре е, ако при изграждането на стените с гипсокартон около банята се използват плочки или панел.

Гипсокартонените стени могат да се изшкурят и боядисат, а също и да се направят с мозайка, плочки, камък (естествен или изкуствен).

Пластмасови панели

Това е удобен и икономичен вариант за изграждане. Основните предимства на този тип са лекостта, пожарната безопасност, устойчивостта на влага, дълготрайността. Освен това се монтират лесно хоризонтално, вертикално и дори под ъгъл. Благодарение на изграждането на санитарния възел с пластмасови панели можете да изберете интересно цветово решение. Но трябва да имате предвид, че тези панели не са удароустойчиви и с времето се покриват с белези.

Керамични, огледални или стъклени плочи

Това е класическо решение за изграждането на санитарен възел. Днес този вид е все още актуален. Освен това асортиментът от плочки се увеличава. Сред предимствата на този тип, на първо място, е хигиеничността. Стените с плочки се мият и обработват с дезинфекциращи разтвори лесно. Освен това керамичните плочки са дълготрайни и изглеждат добре в продължение на много години.

При това днес можете да изберете както изцяло готови пана, така и плочки с оригинални рисунки, цветове, размери. С това можете да създадете уникален интериор за своите баня и тоалетна.

Декоративна мазилка

Уникален дизайн за баня се постига с декоративна мазилка по стените и правилно съчетание на цветовете в санитарния възел.Това е практичен материал, който се отличава с достъпна цена и добро качество. Стените с декоративна мазилка са устойчиви на влага и пара. Сред предимствата на този вид материал ще отбележим специално добрата хидроизолация, способността да се изолира влагата, лесното нанасяне по стените, дълготрайността, безопасността. При това, ако искате да удължите срока на служба на мазилката в санитарния възел, е най-добре да я покриете с влагоизолиращ восък.

Водоустойчива боя

Това е още един класически вариант за стените на санитарния възел. Най-често използват водно-дисперсни бои или на латексова основа. Предимствата на този вариант са очевидни – лесно е и изборът от цветове е огромен. Освен това интериорът може да се разнообрази с нанасяне на оригинални и ярки цветове.

Тапети

Лепенето на тапети в банята и тоалетната стана достъпна наскоро, когато се появиха водоустойчивите тапети. Днес изборът е огромен, а този вид тапети могат да се различат от останалите видове само по знака под формата на три влакна, който нанасят на етикета. Най-добре да изберете тапети от винил или акрил. Много подходящи ще са за санитарен възел с душ кабина. Това е така, защото даже и водоустойчивите тапети си имат слабо място – там, където се съединяват. В крайна сметка, ще трябва да се сменят доста често в банята. Предимството на този вид материал е очевидно – разнообразието.

Дизайнерите препоръчват, за да се получи по-оригинален интериор, да съчетаете различни материали. Особено ефектно е съчетанието на мозайка, дърво, стъклени плочи с холографски рисунки. За пода в санитарния възел най-добре използвайте керамо-гранит с не много гладка повърхност. Интересно решение ще е съчетанието на еднакви плочки за пода и за стените, но в различни оттенъци. А също така популярно е и подовото покритие от камък или варианти, които имитират дърво.

В малък санитарен възел добре би изглеждала дървена плоча, а в голям – квадратни плочки от гранит. Таванът в санитарните възли е добре да е бял. За да се създаде равна повърхност, можете да използвате окачен таван. Плочките с не ярък орнамент също ще са подходящи за оформяне на тавана.

Размери

По размер санитарните възли също могат да се разделят на видове:

Малък санитарен възел

Дори и в малък санитарен възел могат да се разположат удобно и красиво тоалетната чиния, душ, вана, мивка.Санитарни възли с размер 1,5х2 или 2х2 се срещат често. Тази площ е най-малко комфортната. А също така санитарен възел с такъв размер може да се срещне в панелните апартаменти и е най-добре да се правят общи.

Средно голям санитарен възел

Площта им е от 4 до 6 квадратни метра, което позволява да се разположат не само тоалетна чиния и душ или вана, а и малко шкафче или перална машина. В такъв санитарен възел е най-добре санитарният фаянс да се разположи по периметъра на пространството или на противоположните страни.

За да се получи интериорът по-комфортен, трябва да се вземе предвид разположението на вратата.

Голям санитарен възел

Площта над 7 кв. метра позволява в банята и тоалетната да се разположат всички санитарно-технически уреди, мебели и битова техника. Има случаи, в които санитарният възел е тесен и дълъг. В този случай душът или ваната трябва да се разположат накрая – в дълбочина. При това мивката и тоалетната чиния се поставят по протежение на едната дълга стена. При монтирането им трябва да се вземе предвид колко често ще се използва единият и другия уред.

Цвят

Използването на различни цветове може визуално да уголеми пространството или да създаде определена атмосфера в банята и тоалетната. Например зеленият или пясъчно жълтият цвят внасят уют. За ободряване на настроението помагат червеният, синият, а също и медният цвят и техните оттенъци. Светлосиният и сребристият цвят придават усещането за свежест и приятна прохлада. Белият и бежовият цвят се срещат най-често в санитарни възли, оформени в скандинавски стил. Но в последно време не ги използват често. Но пък черно-белият вариант за баня и тоалетна се среща често в днешно време, което не е изненада, тъй като придава елегантност.

Сред последните цветови тенденции ще отбележим използването на плочки с еднакъв цвят, но с различни оттенъци. например за мароканския стил са подходящи плочки в пясъчен или светлосин цвят и с бежово-кафяв орнамент. Имайте предвид, че за да се уголеми визуално помещението, е най-добре да използвате светли тонове, а за се смали – тъмни. За да се разшири пространството, също се използват цветни орнаменти на светъл фон. За да бъде по-разпускащ и уютен санитарният възел, е най-добре да използвате пастелно синьо, зелено, бяло или лилаво. Дизайнерите препоръчват да не използвате в големи количества сиво, кафяво и черно в едно помещение.

В последната част от този материал ще поговорим за стила и дизайна, ще Ви дадем някои ценни съвети и примери за сполучливи на външен вид бани и тоалетниТУК.