Във втората част на тази статия (ТУК) се запознахме с материалите, от които се правят баните и тоалетните днес. Тук ще разгледаме по-обстойно стила и дизайна на санитарния възел, ще Ви дадем някои съвети и препоръки за правилен избор. Продължаваме…

Стил и дизайн

Съвременният интериор на санитарния възел трябва да е не само практичен, но и привлекателен. Неугледните помещения с остатъци от тапети и къс линолеум по пода или плочките постепенно остават в миналото. На тяхно място се появяват проекти, които съчетават в себе си и удобство, и функционалност, и красота, разбира се. Днес много често може да се видят и много оригинални варианти за санитарен възел, например с прозорец, инсталация, тухлени стени. Сега санитарният възел е стилен и интересен, а не само скучен и практичен.

Стилни бани и тоалетни.Днес е много лесно да намерим оригинални идеи за банята и тоалетната. Във всеки проект може да се намери нещо интересно. Например общи баня и тоалетна, където ваната и тоалетната чиния са на малка площ, може да се оформят във всеки стил например хай-тек или скандинавски. Разбира се, по-компактните пространства се оформят малко по-трудно да са красиви и в определен стил, но и тук дизайнерите са готови да предложат доста варианти.

Изобилието от съвременни материали също помага за създаването на интересни интериори в санитарните възли. Например за баня в стил лофт перфектни ще са повърхностите, които имитират тухла или бетон. За баня и тоалетна в класически английски стил най-добре изберете плочки с античен ефект „кракле“. Санитарният възел в стил барок изглежда интересен при използването на материали, които приличат на скъп плат.

Не прекалявайте с еднотонните цветове, дизайнерите настойчиво препоръчват да се възползвате от техните комбинации.

В стил ретро много оригинални са санитарните възли със закръглени вани на крачета в бял цвят. При това в големите помещения е най-добре да се поставят в центъра. Отлично допълнение към това биха били бронзови или месингови кранове и смесители.

За интериор в стил минимализъм най-подходящ ще е санитарният фаянс с прави линии. При това е най-добре да се спрете на предмети с бял цвят. Особено ефектни ще са окачените тоалетни чинии и прозрачните душ кабини. На пода можете да сложите ламинат.

Санитарният възел в модерен стил (модерн) изглежда страхотно, ако го съчетаете с лека санитарна техника, например от акрил. При това можете да използвате ъглови, овални или правоъгълни вани, които се съчетават перфектно с окачени тоалетни чинии. Интериорът в стил прованс за баня и тоалетна най-добре попълва със скромни форми. Например отлично решение ще е ефектът на изтъркани предмети, а също и светлите тонове. Малките плочки биха добавили уют на такова помещение.

За интериора в стил шале е характерна простата мебел, понякога с ретро оттенък. Много ефектно изглеждат предметите от дърво или материали, които имитират дърво.

В съвременните баня и тоалетна аксесоарите имат голямо значение. Защото те придават в интериора уют, естетичност, а в някои случаи и практичност. Тези дреболийки, такива като текстил или закачалки за кърпи, трябва да се вписват хармонично в интериора. Например за морския стил отлично допълнение би било огледало-илюминатор и кърпи в светлосин или пясъчен тон. А стилът шаби шик става още по-изразен с предмети, покрити с патина.

Как да изберете?

Практично решение за баня с тоалетна с чиния, вана, душ кабина и мивка.При избора на планиране на санитарния възел и дизайна му първото, на което трябва да акцентирате, е функционалността. Първо се планира какви предмети ще има и къде ще се поставят те в помещението. По принцип санитарният фаянс се разполага така, че между отделните уреди да има максимално разстояние. Обикновено санитарно-техническите уреди се поставят по линейния начин, всички предмети са един срещу друг, или радиално, при това уредите се разполагат по периметъра на помещението.

Трябва да имате предвид, че при създаването на пълноценен дизайн няма нищо случайно. Точно затова при избора Ви на санитарен фаянс трябва да обърнете внимание и на дръжките, и на крановете, и на смесителите, и на поставките, и на сапунерките, и на закачалките за кърпи, и на всички аксесоари. Всички те трябва да са на една ръка разстояние.

Всички уреди в санитарния възел трябва да изглеждат хармонично заедно. Най-важното нещо е материалът, стилът, формата. Малката площ на помещението може съществено да повлияе на размерите на санитарния фаянс. Днес лесно можете да изберете от съвременните модели такива, които ще спестят място, но и които ще са удобни и качествени. Ако санитарният възел е малък, е най-добре да изберете окачени, ъглови или вградени уреди. При това задължително трябва да вземете предвид телосложението на хората, които ще ги използват. Например, ако сте високи, няма да е много удобно да се къпете във вана с дължина метър и половина, а също и в малогабаритна душ-кабина, ако сте едър човек.

Размерите на умивалника играят важна роля. Невинаги компактната мивка е удобна. А също трябва да имате предвид дали пространството под нея ще е заето, в този случай е най-добре да изберете модели със сифон, извит назад. Изборът на цвят и материали, на първо място, зависи от личните Ви предпочитания. Но ще е много добре, ако материалите са красиви, устойчиви на влага и практични. При избора Ви на равен или фигурен тапет е важно да вземете предвид височината на стените. Например височината на помещението ще се смали с минимум 5 сантиметра при използване на окачени конструкции.

За изграждането на таван, стени и под се използват различни материали, те трябва да изглеждат естествено и хармонично в общия интериор.

Съвети и препоръки

Важна част от дизайна на банята и тоалетната са аксесоарите - закачалки, държачи, рафтове

Да подредите санитарния фаянс в банята и тоалетната така, че да е практично и красиво, си е истинско изкуство. Но дори за начинаещите има редица съвети и препоръки от експертите, които ще Ви помогнат да превърнете санитарния си възел в място за релаксация. За да Ви е удобно да използвате санитарните уреди, е най-добре да ги подредите на определена височина. Мивката е най-добре да е с размери 48-61 см. В противен случай няма да Ви е удобно да си измиете даже и ръцете. При това пред нея трябва да има свободно пространство поне от 70 сантиметра.

Ако в санитарния възел има горни рафтове, трябва да ги поставите на височина не повече от 180 см. Спрямо страничните стени тоалетната чиния трябва да е разположена на 40 см минимум от тях. Ако в санитарния възел има биде, то също трябва да се постави така, че отстрани да има поне 30 сантиметра отстояние от стените.

Що се отнася до държателя за тоалетна хартия, той се поставя на една ръка разстояние. При разработването на санитарния възел местоположението на предметите трябва да се премисли предварително спрямо ръста и размера на хората, които ще го ползват, за да им е комфортно.

Ако искате в банята и тоалетната Ви да има пералня, най-доброто място за нея ще е под мивката. Ако под нея няма как да се монтира пералня, тя трябва да се монтира там, където е възможно това. При това над нея можете да сложите например бойлера или шкаф. Когато санитарният възел заема малка площ, е добре да изберете перална машина с горно зареждане. В малко помещение е желателно да замените ваната с компактна душ кабина. Може да сложите ъглова вана, която ще позволи напълно да освободите още един ъгъл. А също така можете и да сложите частично над ваната умивалника, като така ще освободите малко място.

Има вариант и да си поръчате вана с нестандартна форма, която да се впише перфектно в размерите на помещението.

За дълъг и тесен санитарен възел перфектен вариант ще е лятата душ кабина. Тя не заема малко място и освен това с оригинално оформяне може дори да стане украшение на пространството. Със стъклен параван или врати тази кабина ще внесе хармония в санитарния възел, визуално правейки пространството едно цяло. За квадратните помещения самоделните душ кабини също са добър вариант. Бидето е най-добре да се разположи до тоалетната чиния, на разстояние минимум 40 см от нея.

Но има вариант да го поставите и срещу тоалетната чиния. Трябва да отбележим, че бидето, както и да го поставите, заема не по-малко от един метър от площта. Дизайнерите не препоръчат да поставяте биде в санитарен възел с площ 4-5 кв. метра. В малките помещения най-добре да се използва хигиенен душ. Той представлява гъвкав маркуч със смесител и специален накрайник, който се свързва с тоалетната чиния.

Красиви примери и варианти

Красив дизайн на баня и тоалетна.В по-малките домове, където санитарните възли не са с големи размери, също може да се внесе красота и практичност. За помещения с площ до 5 квадратни метра перфектен вариант е душ кабина, която да е по-просторна, а не вана. Най-важното е да се направи добра хидроизолация на пода и стените.

Душ кабината ще позволи освен тоалетна чиния да сложите и перална машина, вграден шкаф за кърпи и различни принадлежности за къпане. За оформянето на помещението ярко и необикновено решение би бил контрастът на цветовете. Тъмнокафяви плочки от камък и бели елементи с черни рози ще засенчат всеки недостатък. Графичното решение и цветята ще смекчат малко суровия стил на душ кабината.

В дървените къщи често може да се направи всякакъв санитарен възел. Разбира се, ако размерът и планът го позволяват, най-добре използвайте общи баня и тоалетна с мек и комфортен скандинавски интериор. Максимум дърво, например дъб заедно с искрящо бяло ще създадат уютна атмосфера. Най-добре да се допълнят със стъклени елементи, които визуално не заемат пространство. Още една особеност на банята в дървената къща е, че там няма никакви излишни предмети. Всички те трябва да се използват по предназначение.

В обикновените апартаменти площта на санитарния възел позволява да създадете различни варианти. Един от тях може да е с ниша за пералня. Издължената форма на помещението е условно разделена на тоалетна, баня и перално помещение. Правоъгълната вана може да се инсталира в нишата, която се е образувала при скриването на тръбите с изкуствена стена. Под мивката може да се направи подвижен шкаф.

Еднотонното бежово няма да изглежда скучно, ако го разредите с мозайка. Най-добре е да бъде в долната част на помещението.

Важен момент в еднотонното помещение са геометрията и правите ъгли, иначе всеки недостатък ще се вижда много ясно.