В първата част на този материал (ТУК) се спряхме на видовете тримери и отговорихме на въпроса каква е разликата между тример и храсторез. Тук ще се спрем по-подробно върху основните действащи лица в тримера – задвижващият вал и режещият орган. Ще разгледаме функционалността на тримерите и ще Ви дадем някои полезни съвети при избора на тример.

Задвижващ вал

Електрическите коси са с извита корда с извит вал, непосредствено предаващ въртене на режещия орган от двигателя. Благодарение на тази конструкция се увеличава шансът двигателят да „прегрее“. Затова за режещ орган се използва само глава с кодра.

При по-старите модели кордата е права, задвижващият вал, който предава въртенето към редуктора (който е в долната част), е твърд. Така се осигурява по-ниско ниво на вибрация на тримера, увеличава се надеждността и устойчивостта на износване. Има възможност и да се използват различни режещи органи (глави с корда, метални ножове), подобрява се обзорът, увеличава се „достъпната зона“ за инструмента.

Режещ орган

Основният режещ орган при всеки тример е глава със закрепена към нея една или няколко пластмасови, здрави корди. С тяхна помощ се минава вторично след косачката. Главата се върти с голяма скорост и кордата лесно реже не само тревата, а и всички тънки стъбла на бурените, също и дребни храсти.

Когато се износи, кордата се сменя. При съвременните тримери това се случва полуавтоматично или автоматично. При полуавтоматите е достатъчно леко да се удари главата в земята и механизмът сам размотава необходимото количество корда. При автоматичните модели кордата се подменя без „чужда намеса“ – с всяко следващо включване на двигателя.

За да се намали износването на кордата при електрическите тримери и електрически косачки, често се поставя над режещия орган специална защитна скоба, която не позволява кордата да се приближи до препятствие, до ствол на дърво или алея.

За жилава и твърда трева, бурени или млади дървета се използва метален нож като режещ орган, за премахване на дървета с диаметър на ствола до 12 мм се използват специални дискове, които имат много зъбци.

Функционалност

Някои модели електрически тримери, благодарение на възможността на режещата система да се върти на 90 градуса, лесно подрязват тревата. А по-новите уреди имат опорна ролка или колелца, които намаляват натоварването на ръката и позволяват да се поддържа постоянна височина на косенето.

Съвети за избор на тример за косене

  1. Някои производители предлагат бензинови и електрически тримери с разглобяеми глави, за да се закрепват на тях различни приставки. Така потребителят си купува мултифункционален инструмент, който лесно може да се превърне във фреза за сняг, култиватор, храсторез и клонорез. Това не е единственото му предимство. Косата се мие удобно, разглобява се бързо и лесно.
  2. При покупка на тример трябва да гледате не само цената. Задължително проверете ергономичността на конструкцията, а също се убедете и че тримерът е лесен за употреба, иначе грижата за поляната ще се превърне в постоянен къртовски труд.
  3. Имайте предвид, че върху качеството на косенето влияе и способността на вибриращия инструмент по време на работа за удържане на равновесието (да са балансирани всички детайли), а също и дръжката да удобна.
  4. Раменните ремъци помагат много да се намали тежестта върху опорно-двигателния апарат (най-вече върху ръцете), а удължаващият се лост позволява да се увеличи зоната за обхват на територията при косенето.
  5. За да се постигне възможно най-голяма ефективност, тримерът трябва да е бърз и да е мощен.
  6. Теглото на тримера трябва да е минимално спрямо мощността му.
  7. Инструментът трябва да има ефективна система за поглъщане на вибрациите и за минимизиране на вибрациите на детайлите, с които ще сте в непосредствен контакт.
  8. Двигателите трябва да имат специално устройство за намаляване на изхвърлянето на вредни вещества в работната зона на ползвателя, а и като цяло за околната среда.
  9. Двигателят трябва да се включва лесно.

От всичко, казано дотук, можем да заключим, че в днешно време при цялото разнообразие със сигурност можете да намерите модел тример, който да отговаря максимално на целите на работа и който е с оптимални характеристики. Затова при избора на тример се опитайте да вземете предвид всички параметри, като започнете с особеностите на участъка, който трябва да се обработва, и честотата на използване на тримера и приключите със съотношението между техническите му характеристики и цената на избрания от Вас модел.

Желаем Ви успех в избора!