Когато монтирате в жилището си система за локално отопление, трябва да имате предвид, че ефективността и практичността ще зависят, на първо място, от отоплителния котел. Как да изберете котел за личните си нужди?

Видове гориво

Първо, избираме котел по вида гориво. Енергията, която се съдържа в горивото, се преобразува в топлинна такава. Точно тя, циркулирайки по затворената система, загрява помещенията. Трябва да вземете предвид какви видове гориво са най-достъпни във Вашия регион. Много важен фактор е цената на горивото, точно тя в крайна сметка определя ефективността на цялата отоплителна система.

Дълготрайност на системата

Един от най-важните показатели, който предполага не само срока на експлоатация, а и колко често ще се ремонтира. В повечето случаи срокът на котела е свързан с конструктивните му особености, но най-надеждни се смята, че са масивните модели котли на твърдо гориво.

Начин на зареждане на горивото

Ако подаването на гориво не е автоматизирано, е много важно да предвидите удобната експлоатация. В повечето случаи в домашните котелни помещения свободното място е доста ограничено. В този случай е добре да изберете модел с горно зареждане. На свой ред предното зареждане увеличава съществено размера на съда, което се отразява на крайната мощност и скоростта на загряване на помещенията.

Газови котли

Все по-популярни стават котлите на газ. Основните им предимства са: удобни са за използване и горивото е евтино. Най-важното е във Вашия регион да има техническа възможност да се включите на газ. Има три основни вида газови котли: турбинен, атмосферен или кондензационен.

Всички газови котли имат много висок коефициент на полезно действие. Например турбинните модели позволяват да получите полезен коефициент от 93%. Но КПД на кондензационните котли може да превишава 100%. Работата е там, че при тези модели е предвидено ефективното използване на кондензат, който се появява обилно по стените на котела по време на работата му. Вторичният топлообменник прави този тип устройства оптимални. Към минусите на кондензационните котли трябва да отнесем високата им цена (средно е 2-3 пъти по-висока от обикновените). Кондензатът, който се образува по време на работата, е силно окислен, не трябва да се излива в канализацията.

Котли с горелка на течно гориво

Ако е планирано Вашият район да се газифицира, можете да си купите котел с дизелова горелка. По конструкцията си този модел няма да се различава от котела на дизелово гориво (нафта), но ако смените гореклата, можете лесно да си направите котелът да работи на газ. Този вариант се препоръчва да се избира, за да се сведе до минимум преправянето на системата при преминаването ѝ на газ.

Газови котли с атмосферна горелка

Когато избирате котел за отопляване на сравнително малки помещения, трябва да разгледате моделите газови котли с атмосферна горелка. Най-изгодно е да си вземете такъв котел, ако мощността му не е голяма. Конструкцията на този котел предполага смесването на газ с въздух, а изхвърлянето на отработените газове се осъществява през комина. Атмосферната горелка е значително по-евтина от вентилаторната, а нивото на шума при работа е много по-нисък. Обслужването на такива котли е много евтино.

Котли на течно гориво

Ако във Вашата местност няма газ, е добре да изберете котел за отопление, който работи на нафта (дизелово гориво). Цената на използване на такива котли е относително ниска, имайки предвид цената на дизела. Преди да закупите такъв котел, задължително трябва да пресметнете потреблението на гориво. Оптималната формула за това е следната: мощност кВт/10=кг дизел на час. Съвременните котли трябва да са настроени правилно, което увеличава времето за експлоатацията им доста. Много важни са настройката и обслужването на дизеловите котли, тъй като при работата им в тях се образуват много сажди и пепел в сравнение с алтернативните модели. Слоят от сажди с дебелина 2 мм увеличава разхода на гориво с 8-10%.

Котли на твърдо гориво

Преди двадесетина година алтернативи на тези котли нямаше. За гориво се използват дърва и въглища. Производителите на котли посочват, че КПД при горенето на влажни дърва не превишава 10-15%. При постоянно горене на влажна дървесина срокът на експлоатация на котела е много по-малък. Ако смятате да изберете котел на твърдо гориво (например защото горивото е достъпно), задължително използвайте такова гориво, че продължителността на работа на едно зареждане да е над 5 часа.


От какви материали се правят котлите?

На пазара има чугунени и стоманени модели котли. Котелът от чугун е вечен на практика. В повечето случаи конструкцията от чугун е модулна. Това значи, че ако един възел се счупи, е достатъчно да се замени само той, няма да се наложи да се сменя цялата система. Чугунът е по-устойчив на корозия от стоманата. Въпреки че чугунът се покрива с тънък слой ръжда, процесът спира дотук.

Ако Ви трябва котел, който да се използва при ниски температури, е добре да изберете чугунен модел. Стоманеният котел също има няколко големи предимства. На първо място, той е много по-лек от чугунения, което значи, че е и по-евтин. Стоманените котли са много еластични, те могат да понесат по-големи температурни промени от чугунените.

Мощност на котела

Мощността на цялата отоплителна система се дължи на котела. Човек, който не е специалист в областта, много трудно би могъл да вземе предвид всички нюанси, затова е добре да потърсите професионалист, който да сметне котел с каква мощност Ви е необходим. Ако все пак смятате да се справяте сами, може да изходите от следното съотношение: 10 кВт на всеки 100 кв.м. площ.

В следващата част на нашия материал (ТУК!) ще разгледаме електрическите котли за отопление, ще се спрем на въпроса за двуконтурните и едноконтурните котли и на още няколко важни неща за котлите.