Не е лесно да изберете между чугунения или стоманения котел. Тук ще разгледаме предимствата и недостатъците и на двата вида и ще отделим основните фактори за закупуването на котел.

Стоманени котли

Стоманеният котел изглежда като единна конструкция. Това е монолитен блок, сглобен и заварен в заводския цел. Материалът за пластините и тръбите при този вид котли е огнеупорна стомана, разбира се, която трябва да е с отлично качество. При сглобяването на котела пластините и тръбите се заваряват едни към други. Често се използват различни смеси котелна и топлоустойчива стомана. При избор на котел трябва да уточните дебелината и марката на стоманения лист, използвани за производството на детайлите за топлообмен. Стоманеният лист със стандартни характеристики е по-предразположен към деформация и корозия. И вследствие на това е по-малко здрав. Затова трябва да разглеждате котли с дебелина на пластините за топлообмена от 5 мм.

Обшивката и топлообменникът на стоманените котли са съединени с топлоизолация (топлозащита). Често в качеството на топлоизолатор се използва нагревател от дебела пластина от високотемпературна минерална вата. Обшивката на котлите с добро качество при разпалването не трябва да се нагрява.

Стоманените котли са два вида: дву- и триходови. Пътят на димния газ при стоманения котел е много по-дълъг, отколкото при чугунения. Затова той е по-ефективен. При котлите от стомана може да се използват два начина на горене: горен и долен.

Предимства:

  1. Цената на стоманените котли е много по-ниска от тази на чугунените и са по-надеждни от тях.Съотношение на обема на камерата за зареждане към мощността на котела. Този критерий помага да се определи колко често ще трябва да добавяте гориво в котела. За стоманените котли това съотношение е равно на около 1,6-2,6 л/кВт, докато при чугунените е само 1,1-1,4 л/кВт.
  2. Устойчивост на удари – благодарение на отличните пластични характеристики на стоманата.
  3. Устойчивост на непредвидено налягане в котела, тъй като чувствителността към рязкото повишаване температурата на водата е по-ниска.
  4. Много функции. Котелът от стомана е по-надежден, отколкото е чугуненият.
  5. Лесно ремонтиране. Котелът може да се заварява след течове, които могат да се появят след силна промяна в налягането, много пъти.
  6. Цената – много по-ниска е от тази на чугунените котли.
  7. Висок коефициент на полезно действие, защото технологичните ограничения са много по-малко от тези при чугунения котел.
  8. Ниски разходи при експлоатация – системата за почистване на котела е облекчена. Стоманеният котел е с по-дълъг път за димните газове. Топлината от тях се предава отлично в котела. При това външността на котела може да се почиства лесно, трябва само да се отвори горната вратичка.
  9. Много по-леки са от чугунените. Затова доставката и монтажът на стоманените котли е с 15-20% по-евтина от тези на чугунените котли със същата мощност.

Недостатъци:

  • Кратък срок на годност.
  • Вероятност от прогаряне на котела.

Чугунени котли

При производството на котлите от чугун се използва висококачествен здрав материал, който съдържа в състава си желязо и въглерод. При това съставът на въглерод в тази отливка е около 4,5%. Освен това този изключително здрав материал съдържа някои съединения като манган, фосфор, силиций и сяра.

Чугуненият котел е специфична секционна конструкция. Мощността на котела е право пропорционална на броя секции: колкото повече са секциите, толкова по-висока ще е мощността. Отделите са съединени помежду си с винтове. Допълнително може да се използват качествени високотемпературни уплътнители. Ако някоя секция се счупи, може да бъде сменена с нова. Но това не е толкова лесно, защото чугунените котли се отливат на скъпоструващи уреди – това е труден процес, който отнема много време.

Предимства:

  1. Чугунените котли са с по-дълъг срок на експлоатация и могат да се ремонтират навсякъде и по всяко време.Дълъг експлоатационен срок – до 25 години. Този критерий е един от най-важните при избора на котел.
  2. Устойчивост към химическа, електрохимическа и нискотемпературна водна корозия – много по-висока, отколкото при стоманените котли. В краен случай, чугунът рискува да се покрие със суха ръжда, корозията не прониква по-нататък. До 10 години гаранция може да се предоставя с този вид котли.
  3. Може да се ремонтира. При нужда от ремонт на някоя секция на чугунения котел това може да се направи, макар че изисква изключително много време.
  4. Размерите. Ако сравняваме стоманените и чугунените котли с еднаква мощност, чугунените ще са с по-малки габарити. Редовете ребра на котела позволяват повърхността му да поглъща топлината много по-ефективно.
  5. Вътрешната стена на топлообменника на чугунените котли не е много чувствителна към наслояванията, което позволява образувалите се налепи просто да се измият с вода, достатъчно е само да измиете отоплителната система. Този фактор увеличава нивото на коефициента на полезно действие.
  6. Чугуненият котел може да се сглоби или разглоби навсякъде. Дори и да възникне авария или нещо да се счупи, може да се разглоби, ремонтира и сглоби във всеки един момент.

Недостатъци:

  • Неустойчивост към температурни дисбаланси. Вследствие на рязкото показване на температурата на водата повърхността на чугунения котел може да се напука. Котелът не трябва да се пълни със студена вода или със студени дърва. Незначителните удари също могат да оставят подобни следи. Тези последици се дължат на слабата еластичност на материала, който се използва за производството на такива котли.
  • Високи разходи при експлоатацията заради трудната система за почистване.
  • Топлинната ефективност е по-ниска, отколкото е при стоманените котли.
  • По-нисък КПД заради повечето технологични ограничения.

От всичко написано по-горе следва, че изборът на чугунен или стоманен котел изисква повече внимание. Котлите на твърдо гориво са по-трудни за обслужване. Но имайте предвид, че който и вид котли да изберете, правилното използване ще помогне да се удължи здравината на чугунения или стоманения Ви котел и да опази в безопасност Вас и Вашите близки.