ТУК разгледахме видовете радиатори по техните конструктивни особености, а сега ще се спрем на материалите, от които се правят отоплителните радиатори, като ще разгледаме особеностите на всеки материал, предимствата и недостатъците на всеки вид радиатори.

Чугунени радиатори

Чугунените радиатори се отнасят към секционните отоплителни уреди. Доскоро точно те бяха най-разпространените уреди за отопление в нашата страна. Но голямата им тежест в съчетание с чупливостта им стана причина популярността на чугунените радиатори да се смали. Днес от чугун се правят предимно дизайнерските радиатори, стилизирани старинно и предназначени за монтаж на пода.


Сред предимствата им трябва да отбележим специално високата им инерция, която се дължи на големия вътрешен обем на отоплителния уред, а също и устойчивостта им към корозия и качеството на пречистване на водата.

При използването на чугунени радиатори преобладава предаването на топлина, чиято част е 70-75%. Конвективното отопляване е само 25%.

Чугунените радиатори са най-подходящи за автономна отоплителна система с естествена циркулация на топлоносителя, а също и за помещения, където живеят хора, предразположени към алергии. (За алергичните хора не е желателно отоплението с преобладаващ конвективен топлообмен, който вдига прах във въздуха).

Ограничение за използването на чугунени радиатори е опасността от спукването им при замръзване на топлоносителя, в случай на аварийно спиране на отоплителната система.

Алуминиеви радиатори

Алуминиевите радиатори на пазара заемат лидерски позиции. Те не тежат много и при това се характеризират с ефективно топлоотдаване, което се дължи на високата топлопроводимост на алуминия, а също и на физическите му свойства, които позволяват да се правят радиатори с голямо вътрешно сечение и ребра със специална конструкция, които създават възходящи потоци на нагретия въздух.

Алуминиевите радиатори са надеждни. Работното им налягане (в зависимост от търговската марка) може да е 12 атмосфери.

Остава да добавим, че алуминиевите радиатори имат респектиращ външен вид и ще са перфектно допълнение към всеки интериор, а това е голям плюс за правилния избор.

Но не мислете, че алуминиевите радиатори са идеалните отоплителни уреди. Алуминият е активен метал, чието корозиране се възпрепятства от повърхностен оксиден слой. При разрушаването му металът си взаимодейства с водата, отделяйки водород, чието натрупване може да спука отоплителния уред. Заради това не се препоръчва алуминиевите радиатори да се затварят със спирателен кран. Можете да използвате кран само при ремонт или смяна на радиаторите.


Още един негативен момент при използването на алуминиеви радиатори е, че са предразположени към електролитна корозия, която възниква при наличие в системата за отопление на стоманени тръби и фитинги. При това няма значение дали алуминият и стоманата са в директен контакт, или не са.

За да се защитят алуминиевите радиатори от корозия, на вътрешните им стени се нанася полимерно покритие, при монтажа се използват само полимерни тръби, а в отоплителната система – вода, преминала специално пречистване.

В зависимост от конструкцията им, алуминиевите радиатори могат да са лети или екструдирани, които се състоят от набор от отделни елементи, съединени помежду си.

Лети алуминиеви радиатори

Летите алуминиеви радиатори се правят чрез леене под налягане. В тях няма отделни елементи, което значи, че няма нужда да се използват съединителни елементи. Вътрешната повърхност на летите радиатори от алуминий също се покрива с полимери, което много увеличава здравината и надеждността им.

Единственият недостатък е, че не може да се променя мощността на радиатора (конструкцията е цяла).

Секционни алуминиеви радиатори

Всяка секция на секционните радиатори от алуминий се лее под налягане. След това секциите се свързват, образувайки се отоплителен уред с необходимата мощност. Плътност на съединяването се осигурява с помощта на паронитови уплътнения.

Биметални отоплителни радиатори

В биметалните радиатори са добре съчетани предимствата на алуминия (ниско тегло, високо топлоотдаване) и стоманата (устойчивост на корозия).

В биметалните отоплителни радиатори хоризонталните колектори и съединяващите ги вертикални тръби са направени от стомана, към която е прикрепена външна част от алуминий. Външно, а също и по ефективността на отопление, биметалните радиатори не се различават с нищо от алуминиевите. При това топлоносителят в тях контактува само със стомана, а топлото се предава в пространството от алуминиеви пластини.

Биметалните радиатори могат да се монтират във всякакви отоплителни системи и да се свързват с всякакви тръби.

Стоманени радиатори

Стоманените радиатори могат да са следните видове:

  • Тръбни;
  • Тръбни секционни;
  • Пластинчати;
  • Панелни.

Тръбни радиатори от стомана

Тръбните радиатори от стомана представляват единна заварена конструкция, която се състои от два хоризонтални колектора и съединяващи ги вертикални тръби, по които се движи топлоносителят. Колекторите по принцип са с голям диаметър. Тръбите могат да са разположени в един или в няколко реда. Повърхността на тръбите се покрива със специален състав с последващо обгаряне, което прави отоплителния уред красив.

Тръбните стоманени радиатори са надеждни и дълготрайни. Монтажът им изключва пробив в системата за отопление и възникване на аварийни ситуации, което прави стоманените радиатори най-привлекателни за апартаменти в големи блокове, особено там, където течовете и авариите са крайно нежелателни.

Секционни тръбни стоманени радиатори

Стоманените радиатори от тръби и секции се състоят от отделни, съединени помежду си секции, които имат различна форма и размер. Всичко това отваря истинско поле за изява на дизайнерите, а резултатите от тяхната работа се наричат дизайнерски радиатори.


Отделно ще отделим лирите за баня, отоплителни уреди, предназначени за монтаж в помещенията за къпане. Често ги включват към системата за гореща вода, което осигурява загряване на банята при изключено отопление. В този случай, за произвеждането на лири за баня, се използва неръждаема стомана.

Панелни стоманени радиатори

Устройството на стоманените панелни радиатори е много просто и ефективно. Отоплителният уред се състои от два стоманени панела, съединени един с друг с колектор и вертикални тънки пластини, които създават възходящи потоци на нагретия въздух.

Конструкцията на панелните радиатори от стомана е единна, а мощността им се определя от размера на отоплителния уред. Сред предимствата на панелните радиатори трябва да отбележим ниската им топлинна инерция, което позволява да се използват в отоплителни системи с автоматично регулиране на употребата на топлинна енергия, а също и в отоплителни системи с ниска температура.

Още едно предимство на панелните радиатори е, че се почистват лесно от праха по тях, което е определящ фактор при избор на точно този вид отоплителни уреди за монтаж в обществени сгради, а също и в помещения с повишени изисквания за хигиената (болници, детски градини и т.н.).

Пластинчати стоманени радиатори

Пластинчатите радиатори от стомана, или конвекторите, се състоят от ядро, по което се движи топлоносителят, и заварени към него вертикални пластини от тънка стомана, които осигуряват насочено движение на въздушните маси и създават условия за ефективен конвективен топлообмен.

Стоманените пластинчати радиатори могат да са стенни, подови или вградени. Те са ефективни при висока температура на топлинния носител и принудителната му циркулация. В нискотемпературни системи за отопление е най-добре да не се използват конвектори.

Медни радиатори за отопление

Медните радиатори в повечето случаи са представени под формата на конвектори, които се състоят от медна тръба със заварени към нея вертикални пластини. Медни радиатори се поставят в отоплителни системи с медни тръби.

Отоплителните уреди от мед се характеризират с привлекателен външен вид, високо топлоотдаване и надеждност. Единственият недостатък на медните радиатори е високата им цена.