5 съвета, които ще Ви помогнат да изберете котел

Горивото поскъпва и заедно с това се увеличава цената на отоплението. За да си осигурите топло у дома през зимата и при това да спестите от отоплението, трябва да изберете котел правилно.

Съвременните производители предлагат котли, които се различават по технически характеристики и тип на използваното гориво. Сега ще разгледаме въпроса как да изберете подходящия котел спрямо конкретните нужди, площ на жилището и мястото за котела.

1. Определяне типа гориво за котел

За енергоносител може да се използва природен газ, електричество, нафта, въглища и дърва. При избора на отоплителен котел трябва да взимате предвид кой е най-достъпният във Вашия регион източник на енергия.

Видове котли за отопление - газови, електрически, на твърдо гориво или на течно гориво.

Газовото оборудване се смята за най-икономично. Котлите се използват лесно, безопасни са и са оптимални за градски условия. Повече от половината котли са газови.

  • Към най-ефективните видове газови котли се отнасят кондензационните котли. Те използват не само енергията от изгорелия природен газ, а и енергията от кондензацията, която се образува с прегрятата водна пара. Кондензационните газови котли работят още по-икономично, но самите те са скъпи.
  • Електрически котли – най-удобни са за използване. За да работят, не трябва да има комин и да се свързват с газифицирането. Този тип котли може да се инсталира навсякъде, където има електричество. Единственият минус на електрическите котли е, че цената на електрическата енергия е висока.
  • Котлите на твърдо гориво – не са най-удобният вариант за отопление, защото трябва ръчно да зареждате дървата или въглищата и да почиствате редовно пепелницата. Този тип котли са сравнително евтини. Котлите на твърдо гориво са оптимален вариант за местата, където няма газ и където има чести прекъсвания на електрическото захранване.
  • Котлите на дизел или мазут също не са скъпи, но при работата им се отделят много вредни вещества. За тези котли задължително трябва да се оборудва отделно котелно помещение. Ако трябва да избирате между котел на твърдо гориво или на нафта, най-добре изберете първия вариант.

2. Решете колко контури трябва да има котелът

Съвременните котли могат да се използват и за отопление на жилището, и за загряване на водата. Тези модели се наричат двуконтурни. В конструкцията им има пластинчат топлообменник, който нагрява студената вода от централната водоснабдителна система.

Много двуконтурни котли могат да работят едновременно и за затопляне на жилищните помещения, и за затопляне на водата, но има и „летни“ варианти – те позволяват водата да се топли при изключена отоплителна система.

Електрическият котел е много удобен за употреба, но цената на електрическа енергия е висока и отоплението излиза скъпо.

Едноконтурните котли не могат да загряват водата. В някои случаи към такива котли се купуват бойлери с косвено нагряване със стенен монтаж. Ако наистина имате нужда от нагряване на водата, изберете двуконтурен котел – той заема по-малко място от конструкцията от котел и бойлер.

3. Изберете начина на монтаж на котела

Котелът може да се монтира на пода или на стената.

Стенните котли не тежат много и заемат малко място, затова са подходящи дори и за по-малки помещения. Единственият им недостатък е, че мощността им не е голяма. Това е много важно за двуконтурните котли, които при монтаж на стената ще загряват бавно водата и няма да могат да затоплят голямо жилище.

Може да си купите двуконтурен стенен котел, ако площта на жилището Ви не е повече от 150-200 кв. м., а потреблението на гореща вода е до 10-15 литра на минута.

Отоплителните котли, които се монтират на пода, са най-подходящи за големи помещения. Котлите с мощност над 30 кВт трябва да са само в отделни котелни помещения, където може да се организира мощна аспирация и вентилация. Това е основно изискване за безопасност.

В котелното помещение задължително трябва да има прозорец и входната врата трябва да е широка. Всичко може да се вземе предвид при проектиране на жилището или когато се избира помещение, подходящо за котелно.

Електрическите котли са само стенни, но газовите могат да са и подови, и стенни. Котлите на твърдо гориво и на нафта най-често се монтират на пода – по-удобно е да се зареждат с гориво.

4. Каква мощност на котела е подходяща за Вас?

Когато избирате мощност, трябва да вземете предвид много различни фактори – от климатичните условия на Вашия регион до размерите на отопляемите помещения и степенна на отопление, която искате да получите. При недостатъчна мощност котелът ще работи над нормата, а това със сигурност ще доведе до преждевременно излизане на котела извън строя.

Най-често мощността се определя по формулата 1 кВт на всеки 10 кв. м. При определянето на мощността за газов котел се препоръчва да добавяте към получения резултат още 15-20% - в случай че налягането на газта в системата се понижи, ако стане много мразовито или заради други непредвидени ситуации. Ако котелът ще работи и за загряване на водата, полученият резултат трябва да се умножи по коефициент 1,2-1,5.

Обикновено производителите сами посочват в инструкциите си каква площ може да затопли произведеният от тях котел, затова, когато си купувате котел, можете да се ориентирате от тази информация.

Препоръчваме Ви да гледате не само мощността, а и коефициентът на полезно действие на котела. Този показател определя ефективността на работата на уреда. Коефициентът на полезно действие е съотношението на използваната енергия към общото количество енергия, получена от уреда.

При котлите на дърва и въглища средният коефициент на полезно действие е около 75-80%. При електрическите – над 98%. При газовите и котлите на течно гориво – 90%. При газовите кондензационни котли – 110%.

Котлите на твърдо гориво са евтин вариант за отопление, но не са удобни за използване.

Всеки конкретен модел е със свое собствено КПД. Най-често този показател се пресмята в заводски условия, затова информацията винаги може да се открие при производителя или в магазина. Колкото по-високо е КПД, толкова по-икономично ще работи котелът.

5. Обърнете внимание на горивната камера на котела

Котлите са с два типа горивни камери: затворени и отворени. При работата на котела с отворена камера се използва въздухът от помещението, а отходите от изгореното гориво се отделят чрез комина. Излиза, че котелът изгаря кислорода в помещението. При монтирането на котел с отворена горивна камера трябва да се осигури мощта вентилационна система, иначе няма да можете да дишате.

Котлите със затворена горивна камера използват въздуха, който се дърпа отвън с помощта на вентилатор. За работата на тези котли е необходим коаксиален комин, който се състои от две тръби: за влизащия въздух и за извеждането на продуктите от горенето. Най-добре изберете котел със затворена горивна система – няма да влоши микроклимата в жилището Ви.

Как да изберете подходящ котел за къщата или апартамента си?

  • Ако домът Ви е газифициран, най-добре изберете газов котел. Газта е най-изгодният източник на енергия в момента, затова отоплението Ви няма да излиза по-скъпо, отколкото ако използвате другите типове гориво.
  • За малко помещение изберете котел с монтаж на стената. Ако живеете в къща, където можете да си организирате котелно помещение, най-добре изберете котел с монтаж на пода.
  • За да спестите за загряването на водата, е най-добре да си купите двуконтурен котел. Той работи и за отопляването на дома Ви, и за затоплянето на водата.
  • За малки помещения са подходящи моделите котли с мощност 10-15 кВт. Ако трябва да отоплявате голяма къща или вила, най-добре изберете по-мощен котел – над 20 кВт.
  • За предпочитане са котлите със затворена горивна камера. Те са със специална система за отделяне на дима, която не изгаря кислорода в помещението и извежда отходите навън.