Защо специалистите съветват да си купите газов калорифер – области на използване

Този тип отоплителни уреди се използват не само в битови условия, а и в производството. Областите на използване са за отопление и на жилищни, и на нежилищни помещения. Калориферите на газ се използват за сушене на отделни компоненти с производствена и автомобилна насоченост.

Освен това функционалните възможности на газовите калорифери ще са полезни и на големи площи, чийто размер е над 25 квадратни метра.

Особености в използването на газови отоплителни калорифери с индиректно горене за гараж

Нежилищните помещения събират влага, което се отразява негативно на съхранението. Към тези помещения се отнася гаражът. Високата влажност влияе зле на транспортното средство, което е в него дълго време. За да премахнете влагата от стените на гаража, а също и да се избавите от гъбички, специалистите препоръчват да си купите газов калорифер за гараж. Цената на такива калорифери е висока, но универсалността им оправдава средствата, тъй като можете да ги използване и на вилата или в къщата да затоплите бързо.

Мощността на тези нагревателни устройства е в границите между 10 и 100 кВт. Ако в помещението няма вентилационна система, ефективността на газовия калорифер за гаража е близко до нулата. Не трябва да стоите дълго в стаята с работещ уред, а в резултат на постоянното отваряне на вратата, за да проветрявате, цялата топлина просто ще излиза навън.

Кой калорифер на газ е подходящ за отопление на гараж и други влажни помещения?

Ако използвате калорифер в гаража си, това ще Ви помогне да създадете добри условия за запалване на двигателя на автомобила, а също и да извършвате ремонти зимно време.

В нагрято помещение се улеснява и ускорява всеки процес:

  • Сортиране на инструментите;
  • Почистване на каросерията и стъклата на колата;
  • Почистване на салона и т.н.

За да изберете уред с оптимални характеристики, трябва да вземете предвид следните моменти:

  • Материалът, от който е построен гаражът (тухла, камък, метал);
  • Качеството на изолацията (видовете и особеностите на вътрешната и външната изолация);
  • Липсата или наличието на електричество в гаража (без електричество калориферът не може да работи);
  • Особености на вентилационната система;
  • Общата площ на помещението;
  • Операциите, които се осъществяват в гаража.

Обърнете внимание! След използване на калорифер помещението трябва да се проветрява поне 10 минути.

Особености в използването на газов калорифер за дома

Има два вида калорифери на газ за употреба в дома. Единият от тях употребява втеченени газове. В този тип уреди се използва бутан или пропан. Другият вид газови калорифери за отопление е универсален. В корпуса на тези уреди има компонент, който осигурява стабилизиране на налягането. Наличието на такова устройство позволява да свържете калорифера директно към газовата магистрала.

В зависимост от това какъв вид гориво се използва за уреда, той може да е с различни характеристики. Мрежовото налягане на газа варира в границите 0,15-0,02 МПа. Затова калориферите са разчетени за различни показатели на входното налягане. При това на изхода редукторът на газовата бутилка е 0,036 МПа.

Разликите между моделите засягат и инжекторите, които могат да имат различни по диаметър дюзи. Тази конструктивна особеност се дължи на състава на горивото. Калорийността на втечнения и природния газ се различава съществено. От газова бутилка горивото е три пъти по калорийно от това, което се подава от магистралата. Поради тази причина не се допуска да се използва природен газ като замяна на течно гориво, ако конструкцията на калорифера няма такава възможност. Тази информация е отразена от производителя в инструкциите, които са приложени към уреда.

Дори и производителят да е предвидил възможност да се замества едното гориво с другото, само специалисти от съответната служба трябва да свързват калорифера на газ към газовата магистрала. Използването на този тип отоплителни уреди има известни рискове. В процеса на използването могат да възникнат повреди, които не бива да се игнорират.

В последната част на нашия материал за газовите калорифери ще разгледаме как се ремонтират тези уреди, кои са най-честите повреди и какви са причините за тях. Ще разгледаме какви са особеностите при използването на газов калорифер при монтаж на опънат таван. Ще Ви дадем и някои ценни съвети при избора на газов калорифер, а също така ще си поговорим и за безопасността. Продължаваме ТУК!