ВероятноСифоните с извод за пералня намират широко приложение в кухнята познавате миризмата на канализация и знаете, че не е особено приятна. Макар да не е голяма атракция на пръв поглед, този елемент ви осигурява безпроблемната експлоатация на мивката. Животът без сифон би бил като едно постоянно съжителство в тиня. Носи редица ползи за комфорта и уюта във всяка сграда. Може да ги намерите в различни разновидности и форми и да поставите тези, които ще ви “паснат” най-добре. Няма универсален най-подходящ сифон - важни са характеристиките, предназначението и дебита на водата, която ще трябва да се пропуска.

Какво представлява сифонът?

Съществуването на една канализация е невъзможна без наличието на сифон. Тази система служи за изтичане на водата през една или повече тръби, които са монтирани в банята или кухнята. Тръбите съдействат за осигуряване на добрата миризма във вашите помещения. Благодарение на тях, не съществува неприятното усещане на канализация. Също така предпазват от проникване на нежелани предмети в системата. Тези ключови елементи предотвратяват запушването от коса в банята, както и от по-големи хранителни отпадъци в кухнята. Като цяло сифонът има задачата да сведе до минимум нуждата от водопроводчик, който да отпушва тръбите

Елементите, които съдържат видовете сифони

В зависимост от мястото на приложение трябва да се съобразите с най-подходящия сифон, за да функционира възможно най-ефективно и да не ви създава неудобства.
 
1. Класически сифон - той е с най-широко приложение и се състои от преливник, решетка, място за възможност на включване на пералня или съдомиялна машина, тръба за изход, тяло на сифона, утайник и съединителни гайки.
2. Сифон с гофрирана тръба - най-същественият компонент е гофрираната тръба. Включва още решетка и съединителни гайки.
3. Тръбен сифон за душ корито - решетка, тръба, съединителни гайки.

Какво трябва да знаете, когато купувате сифон за мивка?

Предназначението - изборът зависи от мястото, на което ще се монтира - в банята или в кухнята. За банята са най-характерни кръглите форми, те са подходящи за душ-кабини, вани и мивки. За по-модерните бани се предпочитат подовите или линейни лентови сифони. Когато става въпрос за умивалник - изберете класически вид. Също така, гофрираната тръба е много трудна за почистване от външната страна, която я прави по-малко използвана в кухнята, в заведения за обществено хранене, ресторанти, сладкарници и други.
 
Вид - класическият сифон ще ви затрудни повече при монтажа, но е по-качествен и удобен спрямо този с гофрираната тръба. Той е прав, което го поставя отново пред модел с гофрирана тръба - почистването му е в пъти по-лесно. Гъвкавите връзки понасят трудно високата температура на водата, поради което могат да се повредят и пробият. Не използвайте гъвкава връзка, ако става въпрос за мивка в кухня - много бързо се натрупват мазнини, които водят до запушване. 
 
ДължинатаПодовите сифони се предлагат в различни форми, пасващи на желанията на потребителя на тръбите за вход и изход - това е в случай, че сте избрали класическия вид. По-дългите тръби са по-лесни за монтаж,  за насочването и включването на изходната тръба в канала. Дължината винаги може да се коригира според необходимия размер. Може да ви струва малко по-скъпо, но ще ви спести големи главоболия. Ако се стигне до там, че тръбите са къси, трябва да се използват допълнителни части..
 
Наличие на клапа - за да свържете пералнята или своята съдомиялна, използвайте класическия модел сифони. Клапата позволява водата да се движи свободно към сифона, но не и да се връща обратно, което може да доведе до сериозни проблеми. Наличието на клапа ви носи по-голяма сигурност против запушване и евентуални наводнения.