В някои извънградски къщи и вили няма централна вода и канализация. Неудобно е, но има решение, ако си купите електрическа водна помпа. Сега ще Ви разкажем как да изберете подходящата водна помпа, която да Ви служи дълго и да не Ви излезе много скъпо.

Електрическите помпи са необходими в битови и в промишлени условия, за да се вдигне вода от геран или кладенец на повърхността и да се изпомпи замърсената вода, а също и за усилване на циркулацията в отоплителната система. Принципът на работата им е да създават разтоварване в работната част на уреда.

За да не се объркате, когато избирате водна помпа, е важно да вземете предвид мястото, на което ще се постави помпата, типът ѝ, мощността и другите ѝ параметри.

По начина на създаване на вакуум помпите биват вихрови, центробежни и електромагнитни.

Видове помпи за вода - вихрови, електромагнитни и центробежни.

Вихровите помпи се използват в бита, за вдигане от дълбоко на чиста грунтова вода. В промишлеността с тях изпомпват летливи течности. Максималната височина на засмукване за тези модели е до 7 метра, но за по-голяма производителност се препоръчва да се използва вихрова помпа, когато водата е на не повече от 5 метра.

При работата на помпата между лопатките на вихровото колело водата се пренася по канал вътре в работната камера и под налягане се подава на изходния отвор.

Вихровите модели помпи са относително евтини, лесни за монтаж, обслужване и ремонт, демонстрират добри показатели на напор и разход.

Устройствата са чувствителни към съдържанието на пясък във водата: от него се изтъркват работните лопатки, уредът постепенно започва да губи налягане, а количеството вода от крана намалява.

Вихровите помпи са лесни и достъпни, но не са приспособени за изпомпване на вода на голяма дълбочина.

Другият проблем е, че вихровото колело се оголва и окислява – ако не използвате постоянно помпата например на вилата, в работната камера може да попадне въздух. Това се случва поради две причини – смукателната тръба не е добре херметизирана или попада въздух през обратния клапан заради това, че не държи водния стълб.

Вихровите помпи се делят на самозасмукващи и несамозасмукващи. Агрегатите от втория тип не могат да се борят с въздуха, който попада в смукателната тръба и след това в работната камера на помпата. Водният стълб се разкъсва и помпата работи на сух режим. За да включите уреда, трябва да изключите и да напълните помпата с вода, иначе ще се изтърка керамичното уплътнение на вала и ще протече.

Центробежна или електромагнитна помпа за вода за дълбок кладенец или геран да изберете?

Центробежните помпи се използват за изпомпване на чиста вода от голяма дълбочина и на голяма височина – до 150 метра. Помпите са подходящи за поливане и изпомпване на прясна студена вода и други неагресивни течности.

Центробежните помпи се отличават с висока производителност, работят безшумно и са компактни, но те са много „взискателни“ към чистотата на водата и са много по-скъпи от вихровите помпи.

Електромагнитните или вибрационните помпи са необходими за изпомпване на вода от дълбоки, леко замърсени и предимно открити водоеми или кладенци. Принципът им на работа е да преместват водата чрез възвратно-постъпателни движения на буталото под действието на електромагнитно поле. Тези помпи повдигат вода от такава дълбочина, при която вихровите помпи са безсилни.

Дълготрайни, непретенциозни и прости в конструкцията си, но работата им зависи от напрежението и честотата в електрическата мрежа.

Типове помпи спрямо разположението на корпуса

Помпите биват повърхностни и потопяеми спрямо това къде е корпуса.

Повърхностните помпи винаги се монтират извън течността. Обикновено това е сухо, проветрявано помещение, защитено от пряка слънчева светлина и влага. Принципът на работа на повърхностните помпи е основан на разреждане на налягането на водния стълб. Обикновено ги използват за изпомпване на вода от не много голяма дълбочина.

Типове помпи за вода - потопяеми и повърхностни.

Потопяемите помпи се потапят във водата, която ще се изпомпва, и се използват за изпомпване на вода от голяма дълбочина – 80 метра и повече. Делят се на помпи за кладенци и помпи за герани – първите могат да се използват напълно или частично потопени, вторите се използват изцяло потопени във водата.

Водни помпи – функции

Спрямо устройството и броя на функциите, които изпълняват, помпите биват дренажни, за геран, за кладенец, циркулационни. Отделно трябва да споменем за мотопомпите.

  • Дренажните помпи изпомпват чиста и мръсна вода от мази, кладенци, шахти и други. Отделна група дренажно оборудване са фекалните помпи, които са необходими за изпомпване на замърсени грунтови или сточни води с органични отпадъци и влакнести състави без твърди частици.
  • Помпите за геран са подходящи за осигуряване на вода в частен дом или извънградска вила. Могат да изпомпват големи обеми вода от дълбочина над 100 метра, икономични са, безшумни са, дълготрайни са. Тези помпи не само осигуряват вода за дома, но и за поливане на двора или градината. Имат и минуси – взискателни са към качеството на водата, а за да потопите помпата достатъчно дълбоко, не трябва да удължавате сами кабела – гаранцията може да не го покрие.
  • Помпите за кладенец се използват, за да изпомпват чиста, студена, прясна вода от кладенци, съдове, открити водоеми и други източници, където габаритите на помпата позволяват да бъде монтирана тя.
  • Циркулационните помпи се използват в частни отоплителни системи на вили и къщи. Това увеличава ефективността на отоплителните котли и пести гориво. Минусът е, че при по-продължителна липса на ток отоплителната система спира да функционира.
  • Мотопомпите изпълняват същите функции, които изпълняват електрическите помпи, но се задвижват с двигател с вътрешно горене и работят без електричество. Могат да бъдат бензинови и на дизел. Плюсът е в независимостта им от електрическа енергия, минусът – в нуждата от гориво.

В следващата част на тази статия (ТУК) ще разгледаме как влияе качеството на водата върху водната помпа, какво трябва да знаете за диаметъра на резбата на изходния отвор, какви допълнителни функции може да има водната помпа и за производителността на помпите за вода.