Ако попитате някой дали е искал да прави ремонт през зимата, повечето хора ще кажат – разбира се, че не, по-добре е през лятото! И тази гледна точна си има своята логика. Но незнайно защо повечето професионалисти препоръчват обратното. Нека разгледаме всички плюсове и минуси на ремонта през зимата, а също и да развенчаем най-разпространените митове по този въпрос.

Веднага ще кажем, че ще говорим за основен ремонт, който се прави вътре. Също така няма да правим разделение на вили и апартаменти, тъй като към вилите се отнася всичко, което ще кажем за новопостроените домове.

Предимства на ремонт през зимата

1. Идеалните условия за диагностика на възможни проблеми

Много често се наблюдават нарушения в топлоизолиращия контур на помещенията. Това може да са: пукнатини и дупки в стените, студени мостове по металните конструкции, липса на изолация и т.н. Заради тях се появяват проблеми, раздуване, натрупва се влага в скрити места, започва да ръждясва металът.

Ремонт на къща или апартамент моце да започне и през зимата.

През лятото всичко това няма как да се види. Само през зимата може да се проявят на по-ранен стадий проблемите, с които можете да се сблъскате. А ако направите ремонт през лятото, пък откриете проблема през зимата, ще трябва да преправяте някои неща, а това може да Ви стъпи много.

2. При приключването на ремонта се вижда геометрията на стените, за да се сменят радиаторите

За да се монтират правилно отоплителни радиатори, трябва да се види финалната геометрия на стените. Ако монтирате радиаторите по-рано, след като приключи оформянето на стените има риск да се озоват не точно там, където трябва да са спрямо стената и пода.

Затова е желателно радиаторите да се сменят по към края на ремонта. Ако започнете ремонта през зимата, монтажът на радиаторите ще е точно в края на отоплителния сезон.

3. Запазване на прозорците и радиаторите при ремонт

Ако прозорците и радиаторите се монтират в началото на довършителните работи, ще трябва да се предприемат по-големи мерки за предпазването им от увреждане.

4. По-лесно се демонтира заводската опаковка

Като продължение към предходната точка – ако решите да монтирате прозорците и радиаторите през лятото, за да ги защитите, ще трябва да оставите заводската им опаковка (полиетиленовите лепенки). Под въздействието на слънчевите лъчи и високите температури през лятото лепилото изсъхва толкова много, че когато дойде време да махнете лепенките, може да се сблъскате със сериозни проблеми.

5. Отстъпки при монтажа на прозорци и климатици

Във връзка с това, че в студения период от годината намаляват рязко поръчките в компаниите, които се занимават с монтаж на прозорци и климатици, в борба за клиенти те намаляват цените и организират различни акции. Отстъпките могат да достигат до 50% и това е перфектен начин да спестите пари. При това монтажът на климатик може да се раздели на два етапа – да се положи трасето на чернови стадий, а монтажът на външното и вътрешното тяло на климатика да се направи след като завърши ремонтът, когато се постопли.

6. През зимата е по-лесно да си намериш специалист

Когато се прави ремонт, винаги се налага да се вика специалист от комуналните компании. Много хора си мислят, че като се изключи отоплението, приключват всички проблеми, но главните водоснабдителни тръби са под налягане целогодишно. И за да се спре порокът на водата към тях, е необходимо да се изпрати ВиК служител. Тъй като лятото е сезон за ремонти и отпуски, може да се наложи да чакате дълго.

7. При добрите компании, които си имат ред на поръчките, времето за чакане не е много

Заради сезона търсенето на ремонтни услуги през лятото се повишава. Компаниите, които работят по схемата „да има поръчки, пък майстори ще намерим“ се справят лесно с това. Както се подразбира, за сметка на качеството. Организациите, които държат на качеството, по разбираеми причини не могат да увеличат служителите си бързо, за да удовлетворят рязко увеличилото се търсене. И им се налага да удължават времето за чакане на клиентите си.

Затова, ако решите да правите ремонт през лятото със съдействието на сериозна фирма, погрижете се да се уговорите предварително за началото на ремонтните дейности.

Какви са минусите при ремонта през зимата, разберете във втората част на тази статия – ТУК!