Първите системи за капково поливане са се появили при масовото увлечение по орхидеите в края на 18-ти – началото на 19-ти век за саксийната култура на стайните растения. В средата на миналия век капковото поливане, заедно с оранжериите от поликарбонат са направили революция в аграрната култура. Допреди това близкото бъдеще тогава, където е оставало по-малко от половин хектар необработваема земя на човек, е изглеждало доста мрачно. Към момента технологията за капково напояване на открита земя се е развила дотолкова, че е възможно да се използва широко в частните домакинства, и желаещите да си устроят капково поливане собственоръчно стават все повече. Основните причини са: много високата цена на работата по монтажа на капково напояване от началото до края и все по-разпространяващият се дефицит на годна за селскостопанските нужди вода.

Предимства и недостатъци на капковото напояване.

Основните предимства на капковото поливане са:

  1. Пестене на вода – растенията получават точно толкова, колкото им трябва, директно в корените. Изпаренията или нежеланото овлажняване на почвата, както е при поливането с маркуч, ги няма;
  2. Заедно с първата точка, в домакинствата с нестабилно или недостатъчно снабдяване с вода се появява възможността да се събира вода за поливане и да се изразходва по предназначение, без да се монтират скъпи и сложни устройства за налягане на водата, системи за изпомпване и т.н.
  3. Благодарение на локализацията на поливаните площадки условията на израстване на културите се подобряват, а развитието на плевели, вредители и болести по растенията намалява;
  4. Кореновата система се развива по-широко, по-дълбоко и по-разклонено, което увеличава възможността на растенията да извличат от почвата хранителните вещества;
  5. Системите за капково поливане позволяват на растенията да им се предоставят точно и оптимално дозирани количества минерални торове;
  6. Заради точки от 3 до 5 се увеличава реколтата без влошаване на търговските и санитарните качества на продукцията;
  7. Изключено е листата на растенията да изгорят от концентрираната слънчева светлина по капките вода, благодарение на което има възможност да се „отвържете“ от вечерното поливане и да оптимизирате графика за поливане спрямо дневния цикъл на живот на растенията и/или спрямо графика на пускане на водата;
  8. Заради точка 7 рязко намалява рискът от развитие на болести по листата и от нашествие на паразити;
  9. На растенията, които имат нужда от няколко режима на поливане (например ягодите), може да се пуска вода спрямо режима на поливане от една и съща система.

В малко стопанство с оранжерии има възможност да се осигури надлежно поливане на оранжериите през седмицата, без да се наглеждат, като се монтира автономно водоснабдяване от помпа и се изгради водна кула.

Ще подчертаем, това са само основните предимства. Капковото напояване може да се окаже изгодно и за собствена употреба, ще намали нуждата от закупуване на растителни продукти през зимата.

Но първо, цената на системата за капково напояване все пак не е много ниска.

Второ, не вярвайте много-много на твърденията, че капковото поливане намалява драстично трудоемкостта на частното растениевъдство. Грижите за системата за капково напояване на малки площи отнемат малко по-малко сили и време от разнасянето на маркуча по участъка.

Трето, грижата за растенията на капково поливане се различават много от тази, която се полага при традиционното земеделие. Затова материалът продължава така: първо ще разгледаме как се прави капково напояване на малък участък от подръчни средства с минимални разходи или изобщо без никакви разходи. А когато усвоите всички тънкости на градинарството „с капково“ и оцените в пари колко по-изгодно Ви е точно във Вашите условия, може да помислите и за истинска система за капково напояване – ще си поговорим и за нея.

На краставичките по капчица

Най-добре се учете да отглеждате растения на открито с капково напояване с краставици. Сортовете им за оранжерия и парник отстъпват по вкус и други потребителски качества на градинските краставици, особено корнишоните. Но както знаем, краставиците от открита земя могат да започнат да горчат заради резките промени на външните условия. Капковото поливане не само ще даде на растенията оптимално количество влага, но и ще създаде около гнездата горе-долу стабилен климат, затова най-добре си направете първата система за капково поливане за краставиците. Когато се научите да получавате вкусни, ароматни, хрупкави краставици „на капково“, можете да направите капково за всяка друга позната растителна култура.

Как се прави капково за краставици в оранжерия?

Най-важното

Системите за капково напояване са различни видове. Но и най-елементарната самоделна система за капково трябва да отговаря на най-важното условие – да доставя вода към растенията, а не между тях. В противен случай на растенията няма да им стане по-добре, а по-зле, а на вредителите и плевелите – обратното. Освен това нуждата от разхлабване на почвата, което травмира горните корени, няма да намалее, а напротив, ще се увеличи. Също така мократа почва се нагрява много под директните слънчеви лъчи, затова ще трябва да мулчирате между редовете, а под мулча е същински рай за вредните „сортове“. Като цяло, не се надявайте, че водата в почвата ще се разнесе. Трябва веднага да попадне там, където е необходима, точно това е смисълът на капковото поливане.

Продължаваме по темата в следващата част на този материал – ТУК!