Към ЧЕТВЪРТА ЧАСТ

Ленти и капкомери

Това са ключови елементи от системата, затова на тях, както споменахме в предишните части на този материал, ще отделим специално внимание. Най-евтино ще излезе с микроперфорирани поливни ленти или с пропускащи маркучи. Филърите се пробиват с лазер. Благодарение на това, че не се губи налягане в арматурата, дължината на пропускащите маркучи в система с ниско налягане може да надвишава 50 метра. Но вследствие на излишната пара от изкуствената роса и чувствителността към прах те не са много подходящи на открита земя. За капково напояване в оранжерия обаче те са перфектният вариант.

Основните части на системата за капково напояване са лентите и капкомерите.

При лабиринтните капкомери част от течащата вода по тръбите постъпва в извития канал, оттам капе навън. Вградените в лентата капкомери са евтини и дават сравнително стабилен разход при много широки граници на колебание в налягането в тръбите. Това се обяснява с голямото влияние на триенето в лабиринта. Освен това отворите в лентите за тях може да се правят и с канцеларски перфоратор. Но в лабиринта много бързо се отлагат соли, което нарушава работата на системата. Честото сгъване и разгъване на маркуча, за да се почисти, не е само трудоемко, но и води до необходимостта да се подмени цялата лента.

Най-често за капково надземно напояване се използват външни капкомери, интегрирани или разпръскващи капкомери. 

Те биват:

  • С плавно регулиране на разхода;
  • С фиксиран разход (1-2-3-4 л/час);
  • С компенсация на загуба на налягане и некомпенсиращи.

Основата на компенсатора на разход е силиконова мембрана. Тя се извива при повишаване на налягането и частично затваря основния поток през капкомера. Затова той трябва да се регулира с компенсиращи капкомери при минимално налягане в магистралите или от най-отдалечения край на лентата. Що се отнася до конструкцията на регулатора на разхода, по-удобно е да е флагов, но флаговите капкомери са по-скъпи.

Отклоняващ се капкомер – позволява лентата да се положи между редовете, което облекчава обгрижването както на растенията, така и на поливната система, но капковото напояване с отклоняващи се капкомери е доста скъпо, необходимо е да закупите допълнително много тройници и тръби.

Капкомер с възможност за разпръскване на водата – много е подходящо за ягоди. За тях е необходимо да се монтират стартови конектори с кранове – първо дават пълен напор, а когато храстите са намокрени отгоре, напорът се намалява до капане в корените.

Капкомер-дозатор за подземно поливане. Те се използват при незамърсени високопроницаеми земи, по принцип – изкуствени. За подземно капково напояване в обикновена земя се използват капкомери с 2-4 изхода и накрайници за поставяне в земята.

За монтажа на капкомерите

При производството им отворите за капкомери в лентите се правят със специален перфоратор, с помощта на който може да се продупчи само едната стена на лентата. Разпръскващите капкомери се монтират с монтажни клещи и гумени уплътнители.

Смята се, че иначе няма да може да се осигури херметичност за дълго време. Но има любители, които поставят разпръскващи капкомери за капково напояване на лентите по следната мини инструкция:

  • Тръбата се нагрява на мястото до около 50 градуса, но не трябва да се допуска пластмасата да се размекне – с битов сешоар или гореща вода;
  • Веднага се прави дупка в топлата тръба с диаметър спрямо шийката на тръбичката на капкомера;
  • Точно след това се вкарва тръбичката на капкомера в дупката. Когато изстива, пластмасата се свива и така тръбичката на капкомера се захваща здраво.

Няма нищо сложно в тази технология – тя се използва често в производството, включително и за много важни задачи. Но помнете: херметичността на многото направени такива отвори може да се гарантира само ако сте били много внимателни и сте направили всичко както трябва.

Забележка: стандартно разстоянието между капкомерите с функция за разпръскване е 30 или 50 см.

Градински ленти

Градинските ленти за капково напояване се поставят, обхождайки храстите като змия, осморка и т.н., а дърветата – в кръг. Затова тръбите за тях трябва да са тънкостенни и гъвкави. При системите с нормално налягане в този случай преди източника в лентата задължително трябва да има стартов конектор с кран или най-добре, редуктор преди крана.

Градинските ленти за капково напояване се поставят като змия или осморка около храсти и в кръв около дървета.

Капково в оранжерия

Използването на капково напояване за частно стопанство при умерено-влажен климат е икономически най-изгодно в оранжерия.

Разходите за създаването на капково напояване в малка оранжерия са много по-малки, отколкото ще са на открита земя, а продуктивността ще е много по-висока. Затова капковото напояване в оранжерия става много популярно и на пазара има пълни комплекти на елементите му, включително контролер. Цената на комплекта е съществено по-ниска, отколкото да се купят частите поотделно. Допълнителният плюс е, че добросъвестните търговци дават гаранция за всичко, освен относително евтините маркучи.

Затова можете първо да изпробвате системата „на сухо“ на отделен участък, да я сглобите, да я пуснете пробно, а след това, ако всичко е наред, да я монтирате на мястото ѝ.

За капково в оранжерия е необходим контролер на капковото с датчик за влажност на земята, иначе заради изпаренията навън се избягват много трудно прекаленото навлажняване на земята и всякаквите вредители върху растенията. Но как стоят нещата, ако оранжерията не е електрифицирана? Да правите автономно електроснабдяване ли? Ами ако не се обслужва системно, а трябва да се полива автоматично? Направете си я сами, тъй като целите системи за автоматично поливане са много скъпи.

Единият от вариантите за решаване на този проблем е такъв: основата е слънчева батерия метър-метър и половина и автомобилен акумулатор на 12 волта 65А/ч. Акумулаторът може да се презарежда просто от диод от 10А, тъй като токът от късото съединение на слънчевата батерия е само малко по-висок от тока в акумулатора. Буферният воден съд да е съд от 200 литра.

Потопяемата помпа е най-добре също да е на 12 волта. Помпата на 220 волта може да се включи в битов инвертор 12 VDC/220 V 50 Hz AC. За да се избегне изсушаването на помпата от сифонния ефект, съдът трябва да се вкопае в земята. На изходната тръба със същата цел се поставя преди контролера електромагнитен спирателен клапан, включен паралелно на помпата. Тоест ако помпата е на 12 волта, и клапанът трябва да е 12-волтов, или да са и двете на 220 волта.

В тази система е възможен още и обратно-възвратният ефект, който ще изтегли водата от земята обратно, от което ще се замърсят капкомерите, тръбите и филтърът. Средството срещу това е възвратен клапан зад контролера, ако гледаме по потока на водата.

Последна хитринка

Има още един вид капково поливане, много перспективен – с найлон. Найлонът в много отношения замества мулча, но не създава под себе си благоприятна среда за вредители и плевели.