Ако лирата Ви за баня е на 15-20 години, вероятно външният ѝ вид не Ви радва особено. А след като се запознаете със съвременните ѝ побратими, най-вероятно ще се появи желанието у Вас да монтирате в банята си някое хромирано змиевидно чудо.

За да изпълните желанието си, има два варианта:

  • Да си извикате специалист за смяна на лирата в банята Ви;
  • Да си монтирате лирата сами.

Който и вариант да изберете, прочетете тази статия докрай. Ако ще Ви се монтира лира за баня от майстор, ще можете да контролирате работата му. Ако ще я монтирате сами, ще получите подробна инструкция за това как да свържете лирата си и да се справите лесно с тази задача.

Инструкция за смяна на старата лира за баня с нова - инструменти и стъпки,

Лирата за баня се свързва със системата за топла вода. Това гарантира нагряването ѝ целогодишно и денонощно. Свързването на лира към отоплителна система не е желателно, тъй като там гореща вода има само през отоплителния сезон. А и едва ли ще получите разрешение да свържете лирата си с отоплителната тръба – може да замръзне главната тръба. Ако ще монтирате лира в баня, където няма водопровод, ще трябва предварително да прокарате водопроводни тръби от главната тръба до мястото, където ще бъде монтирана лирата за баня.

Общата стратегия за смяна на лирата е такава: прекъсва се захранването на главната тръба, старата лира се премахва, монтира се байпас, на мястото на свързване с лирата се монтират сферични кранове. След това главната тръба може да се свърже отново и да се работи.

Имайте предвид, че за спирането на водата от главната тръба ще трябва да си платите на ВиК.

При смяната на лира за баня можете да скриете тръбите към нея в стената и след това да налепите плочки или да облицовате с панели. Ще изглежда много хубаво!

Списък на дейностите и материалите, необходими за монтажа на лирата

Какво ще Ви трябва?
Необходими материали и инструменти, които ще са Ви необходими:

  • Самата лира за баня;
  • Държачи, на които се закрепва лирата;
  • Полипропиленови тръби;
  • Апарат за запояването им;
  • Нож за рязане на полипропилен;
  • Полипропиленови съединителни муфи и фитинги;
  • 2 или 3 сферични крана.

Какво ще правите?

Сега ще Ви изброим стъпките, които ще трябва да следвате при смяната на лирата:

  • Демонтаж на старата лира;
  • Монтаж на байпас и сферични кранове;
  • Запояване на полипропиленовите тръби;
  • Монтаж и свързване на лирата за баня.

Демонтаж на старата лира за баня

Преди да пристъпите към работата, трябва да подадете заявление във ВиК предприятието за спиране на топлата вода към главната тръба и да се договорите с техниците кога ще се случи това.

След като вече няма вода в главната тръба, можете да махнете старата лира.

Монтаж на байпас и сферични кранове

Байпасът е Вашата вълшебна пръчица за непредвидени ситуации. Монтажът му не е задължителен, но е много препоръчителен.

За да смените лирата за баня, първо трябва да демонтирате старата, след което да монтирате нова.

Представете си, че на мястото на свързване на лирата се появи теч, който с всяка минута става все по-интензивен. Да звъните на ВиК и да ги чакате ли? Или да трябва да смените лирата. Пак да ходите до ВиК и да чакате да дойдат да спрат водата в главната тръба?

За да не сте зависими в такива ситуации, монтирайте се байпас. Той представлява обикновена (в нашия случай полипропиленова) тръба. За монтажа на байпаса на края на лирата се монтират сферични кранове, които при нужда спират потока на водата. С монтажа на байпас циркулацията на водата в главната тръба не спира дори и при демонтажа на лирата.

За изпускането на въздуха от системата се препоръчва да монтирате допълнителен сферичен кран на самия байпас. Това ще осигури безпроблемна циркулация на топла вода в лирата.

Запояване на полипропиленовите тръби

Ще свържем лирата с помощта на полипропиленови тръби. Защо точно полипропиленови? Това е най-добрият вариант.

Най-разпространените материали за тръби са стоманата, медта и полипропиленът:

  • Стоманените тръби са много тежки, корозират, за монтажа им е необходим апарат за запояването им.
  • Медните тръби не ръждясват, но са много скъпи и се монтират чрез запояване.
  • Полипропиленовите тръби не корозират, евтини са, леки са. Армирането им със специални влакна значително увеличава здравината и устойчивостта им към високите температури. Наличието на различни фитинги позволява полипропиленът да се свързва лесно с метални тръби. Монтират се много лесно. За целта има специални запояващи устройства, които могат да се усвоят буквално за половин час и да правите качествени спойки. Освен това тези устройства могат да се вземат под наем в някои магазини, търгуващи с пластмасови тръби и строителни материали.

Монтаж и свързване на новата лира

Как да свържете водната лира за баня към тръбата за топлата вода, най-добре се консултирайте със служителите от ВиК. Процесът на монтаж на лирата в банята и свързването ѝ към пластмасовите тръби е много лесен. Краищата се свързват с помощта на запояващото устройство за полипропиленови тръби.

При монтажа на лирата трябва да следите наклона на тръбата, който трябва да е направен по посока на движение на топлата вода. Той е в диапазона 5-10 мм по протежението на цялата тръба. Водата в лирата трябва да се движи отгоре надолу, затова подаващата тръба трябва да се свърже с горните тръби на лирата.

Регламентирани са и разстоянията, които трябва да се следват между лирата и облицовката на стената. Те са:

  • 35 мм за тръби с диаметър до 23 мм;
  • 50 мм за тръби с диаметър над 23 мм.

За да не се товарят стените излишно заради температурните деформации от нагретите тръби, цялата система се закрепва на държачи.

След приключването на работата, трябва да проверите всички снадки – те трябва да са абсолютно сухи.